Hvordan fjerne flekker på barneklær
Flekkfjerningstipsene som får barneklærne rene igjen
Tomatsaus, grønske, tran og blåbær er ikke noe problem.
Tips til flekkfjerning
- Fjern flekker så snart som mulig.
- De fleste flekker blir borte ved korrekt vask med et moderne vaskemiddel, så sant du ikke lar tøyet ligge for lenge før vask. Jo raskere du vasker etter at flekken er kommet på, jo enklere er den å fjerne. Så lenge flekken er ny, er det lettere å huske hva den består av, hvilket er en fordel hvis du må ty til spesialbehandling.
- Forbehandling av flekker med flytende vaskemiddel
- Hell litt flytende vaskemiddel rett på flekken og la middelet virke opptil ½ time før vask.
- Flekker skal løses opp og må ikke gnis så hardt at stoffet skades
- Fjern først løst smuss så godt som mulig.
- Legg deretter plagget med flekken ned på et rent frottéhåndkle eller lignende. Bearbeid flekken utenfra og innover med vaskemiddelet.Bruk en svamp eller klut. Skyll eventuelt i håndvarmt rennende vann. Det kan være nødvendig å gjenta behandlingen.
- Vask til slutt plagget etter anvisning på plagget.
Kilde: Lilleborg
Kjerringråd
- Har du vanskelige flekker, kan de fjernes. Smør først den ferske flekken inn med tykk, gammeldags grønnsåpe (tøyet skal være tørt). La dette virke over natten og skyll deretter såpen grundig vekk. La tøyet tørke. Dersom flekken ikke er gått helt bort, kan du bløtlegge det tørre tøyet i surmelk og la dette virke i nok en natt. Skrap surmelken forsiktig bort med en skje og vask plagget. Etter all sannsynlighet har flekken forsvunnet.
- Flekker på klær kan være vonde å få bort. Selv om det vanligvis er vanskelig å fjerne gamle flekker og flekker fra plagg som allerede er vasket, hender det at glyserol klarer det. Påfør litt glyserol og vask på vanlig måte. Flekken vil sansynligvis forsvinne.
- Flekker etter blekk, kulepenner eller blåbær kan fjernes ved hjelp av surmelk. Påfør surmelka på tøyet og la det ligge en stund før du kjører det på normal vask. Dette er særlig effektivt mot blåbærflekker.
- Nylonvask - anbefales både til ull- og bomullsklær.
- Savon de Marseille - såpe som fjerner enkelte flekker
- Gallesåpe. Fukt såpen og gni den inn i det tørre plagget. La såpen virke en stund før den skylles ut.
Kilde: www.kjerringråd.com
Det skjer nesten daglig i de fleste småbarnshjem. Bodyen, genseren og buksa blir truffet av mat som setter flekker.
Fortvil ikke, de fleste flekker lar seg fjerne hvis du kjenner triksene. Her får du rådene som tar knekken på flekken!
Tran
Tranflekker er de aller vanskeligste flekkene. Det er lett å søle når man gir barnet tran, men det finne gode triks, som å helle tranen i en tåtesmukk eller sprøyte. For å ha noe håp om å få vekk slike flekker, er det viktig at man forbehandler flekken så fort som mulig.
Hell litt Zalo på flekken, la det virke i ca. 15 minutter og skyll Zaloen godt ut for å unngå overskumming i maskinen. Vask deretter i maskin på så høy temperatur som tekstilene tåler. Jo høyere temperatur, jo større sjanse for å få vekk tranflekken. Tranlukt sitter godt i klærne, luft derfor plagget godt etter vask.
Blod
Blodflekker er ofte vanskelige å fjerne. Mange tenker at den forsvinner dersom man vasker den på så høy temperatur som mulig, men det er galt. Blodflekker bør skylles i kaldt vann så fort som mulig.
Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken (for eksempel Blenda Senstive flytende), la det virke i 30 minutter og vask deretter på 30 grader i maskin. Prøv rustfjerner på gamle blodflekker som er vanskelige å fjerne.
Tomatsaus (ketsjup), bæsj og bær
Hell flytende Blenda Sensitive på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet, la det virke i ca. 30 minutter og vask på så høy temperatur som plagget tåler. Er plagget lyst, så bruk gjerne et vaskemiddel for hvitt tøy. Dette inneholder blekemidler og øker sjansen for å få vekk flekken. Vanskelige flekker på hvite tekstiler kan blekes bort med Klorin. Les bruksanvisningen nøye.
Blekk og tusj
Store blekkflekker fjernes best ved å fukte flekken med varm rødsprit. Hell deretter litt flytende vaskemiddel på flekken og la det virke opptil en halv time. Vask så med så høy temperatur som tekstilen tåler. NB! Husk at rødsprit er meget brannfarlig og må kun varmes i vannbad.
Grønske og løvetann
Hell Zalo på flekken, trykk forsiktig inn i stoffet og la det virke i 15 min. Skyll GODT og vask etter anvisning på plagget. Gjenta om nødvendig.
Skismøring, leppestift og sminke
Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke opptil en halv time. Benyttes Zalo som flekkfjerningsmiddel, bør det skylles ut før maskinvask på grunn av fare for overskumming. Dette rådet kan også brukes på fettfleker, olje og majones.
Sjokolade og kakao
Hell litt flytende vaskemiddel direkte på flekken og la det virke opptil en halv time. Vask deretter på så høy temperatur som tekstilen tåler.
Tyggegummi
Legg plagget i fryseren ca. 30 minutter. Plukk deretter bort det løse. Flekken kan behandles med White Spirit.
Te
Smør på glyserol. Etter å la glyserolen virke i noen timer, eventuelt ett døgn, kan plagget vaskes igjen. Er man heldig, blir flekken borte.
Får mange henvendelser
Mange foreldre som sliter med å få barnetøyet rent, tar kontakt med Forbrukerservice hos den norske vaskemiddelprodusenten Lilleborg. Leder, Malin Skaar, sier at det ofte er sesongavhengig hva foreldrene de spør om.
De viktigste flekkfjerningsmidlene
- De viktigste flekkfjerningsmidlene:
- Aceton: Fjerner fett, lakk, plast og bek. Må ikke brukes på acetat og triacetat. Svært brannfarlig.
- Eddik, 5 prosent eller 7 prosent: Fjerner blant annet svetteflekker.
- Vaskemiddel med enzym: Enzym finnes i de fleste vaskemidler. Det løser eggehvite og fettholdige flekker. Bør ikke brukes på ull og silke, siden det ødelegger fibrene.
- Hydrogenperoksid, 3 prosent oppløselig, apotek: Bleker fargeflekker. Forsterket virkning i blanding med salmiakk. Kan skade fargen på stoffet.
- Håndrensekrem: Løser opp skismurning, skokrem, tjære og bek.
- Klorblekemiddel: Bleker fargeflekker. Kan skade tekstilfibrene og fargen på plagget.
- Flytende oppvaskmiddel: Fjerner fettflekker. Kan skade fargen på plagget.
- Salmiakk, 10 prosent fortynning: Fjerner syreholdige flekker.
- Sitronsyre: Løsing av en teskje sitronsyre per desiliter vann til rustfjerning og bleking
- Sprit (rødsprit eller denaturert sprit): Fjerner fargeflekker og parfyme. Svært brannfarlig.
- Terpentin, mineralsk: Løser kvae, gummi, fett, oljemaling og lakk.
- Tynner: Fargeløs blanding av løsemiddel som løser fett, visse typer maling og lakk. Brannfarlig.
- Vann: Løser svært mange flekker. Unntak: fett, maling og lakk.
- Vaskemiddelløsning: Tekstilvaskemiddel løst opp i vann.
- White-spirit: Løser fett og visse typer maling. Brannfarlig.
Kilde: Forbrukerrådet
Om sommeren kommer spørsmålene om grønske, om høsten er det bærflekker, på vinteren er det skismøring og om våren er det blant annet isflekker på klærne som plager foreldrene, sier hun.
- Høst og vinter er det mange som sliter spesielt med flekker på ulltøy. Et godt tips er å helle Milo (gjerne parfymefri) rett på flekken, la det virke i ca. 30 minutter og deretter vaske etter anvisning på plagget. Ull slipper i utgangspunktet smuss lettere enn andre type tekstiler, så det pleier å gå bra så lenge man tar flekken så raskt som mulig.
Høyere temperatur
Mye barnetøy er merket med at de skal vaskes på maks 30 eller 40 grader.
- Veldig ofte sliter småbarnsforeldre med å få tøyet skikkelig rent. I mange av disse tilfellene må man opp i høyere temperatur for å få rene klær, anbefaler Malin Skaar.
- Hvite barneklær er som oftest ikke lenger kritthvite etter en dag i barnehagen. For å få hvite klær helt rene, anbefaler vi Blenda Sensitive Hvitt (som inneholder blekemidler).
Ta flekken med det samme
Det aller beste er å skylle eller forbehandle det møkkete plagget med en gang, men det er som oftest ikke mulig.
- Ofte oppstår flekkene når man er andre steder enn hjemme, og man har ikke like god tilgang til skiftetøy og vaskemaskin. Man bør vaske plaggene samme dag for best mulig resultat, men jeg vil påpeke at håpet er absolutt ikke ute dersom de blir liggende noen dager, sier Skaar.
- Hun sier at gamle tranflekker er nesten umulig å fjerne. Det samme gjelder blodflekker som har vært utsatt for høy temperatur. Ellers er det håp for de fleste flekker.
Kjerringråd
Miriam Wicklund ga ut boka "Praktiske kjerringråd til husbruk" for snart 20 år siden. Hun sier at det sikkert finnes flekker som ikke lar seg fjerne, men at mange flekker som hun i utgangspunkt har trodd det ikke var noe å gjøre med, likevel er blitt borte ved å smøre på glyserol.
- Etter å la glyserolen virke i noen timer, evt døgn, kan plagget vaskes igjen, og er man heldig, blir flekken borte.
Denne saken ble første gang publisert 07/09 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.