Sengekant i sprinkelseng

Sprinkelsengbeskytter øker faren for pustestans

Myk sengekant til sprinkelseng bør forbys, mener ekspert.

SENGEKANT I SPRINKELSENG: En myk sengekant eller sprinkelsengbeskytter øker faren for krybbedød, viser forskning. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) mener produktet bør forbys.
SENGEKANT I SPRINKELSENG: En myk sengekant eller sprinkelsengbeskytter øker faren for krybbedød, viser forskning. Landsforeningen uventet barnedød (LUB) mener produktet bør forbys. Foto: FOTO: Colourbox
Først publisert Sist oppdatert

En forskningsrapport i The Journal of Pediatrics viser at faren for krybbedød øker drastisk ved bruk av myke sengekanter i sprinkelsengen. 

Den første store advarselen kom i 2007 da det kom fram at de såkalte sprinkelsengbeskytterne var årsak til krybbedød i hele 27 tilfeller fra 1985 til 2005. Ettersom ingenting har skjedd har nå forskerne publisert en ny rapport og utvidet forskningen fram til 2012. Til sammen fant de da 77 krybbedødsfall fra 1985 til 2012 forårsaket utelukkende av sprinkelsengbeskyttere.

- Det er skremmende, sier forskeren bak begge studiene, Bradley Thach, som er pensjonert lege, til STL Today.

- Foreldre ser på sprinkelsengbeskytterne i de utstilte sengene i en barnebutikk, og tenker at om det ikke hadde vært trygt hadde det heller ikke blitt solgt. Men sånn er det ikke, sier Thach.

Ønsker forbud mot myke sengekanter

Studien tar til orde for et forbud mot salg av disse produktene. Nå går også den amerikanske barnelegeforeningen American Academy of Pediatrics (AAP), som består av 64.000 barneleger, ut med en offisiell advarsel mot sprinkelsengbeskyttere. De lanserer nå nye retningslinjer for hvordan foreldre bør innrede barnesengen.

Dette er første gang AAP går ut og advarer mot sprinkelsengbeskyttere fordi de kan forårsake krybbedød.

Advarselen er en del av en oppdatert og utvidet liste med retningslinjer for å sikre trygg søvn og unngå krybbedød.

Andre og mer kjente risikofaktorer for krybbedød er:

1. At babyen sover på magen

2. Foreldre som røyker

3. Utrygg samsoving

4. Overoppheting samt faktorer i sovemiljøet som myk og slitt madrass

5. Pute eller tunge tepper/dyner i sengen

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

6. Tildekking av barnevognsåpningen.

Det finnes ingen forskning som viser at sprinkelsengbeskyttere faktisk beskytter barn mot skade, men det finnes mye forskning som viser at de utgjør en potensiell risiko for kvelning for barn som ikke er i stand til å snu seg selv. Dersom barna ruller inntil kanten kan de bli kvalt av den myke kanten, skriver parenting.com.

- Da vi publiserte retningslinjer i 2005 var vi noe bekymret for sprinkelsengbeskyttere, men hadde ikke bevis for at det var et stort problem. Siden den gang har det kommet flere studier, og vi har kommet fram til at det overhodet ikke finnes noen grunn til å ha dem i babysenga, sier barnelege Rachel Moon i AAP, som er hovedforfatter bak de nye retningslinjene, til parenting.com.

- Det er bedre å kvitte seg helt med disse, spesielt i lys av dødsfallene som har kommet fram, sier hun.

Les også: Fysioterapeut fraråder bruk av vippestol

Sengekantbeskyttere på sprinkelseng

I Norge er Landsforeningen uventet barnedød (LUB) enige med de amerikanske forskerne, og mener sprinkelsengbeskyttere bør forbys.

- Vi har over lengre tid frarådet bruk av sengekantbeskyttere, da dette er forbundet med noe økt risiko for plutselig spedbarnsdød. På bakgrunn av forskning over lang tid vet vi at det er tryggest for barnet å sove på ryggen i sin egen seng med minst mulig ting oppi, sier fagsjef i LUB, Trine Giving Kalstad.

Hun mener voksnes behov for at barnets seng skal se lun og koselig ut kan skape farlige situasjoner og et uheldig sovemiljø for spedbarnet.

- Derfor anbefaler vi at det ikke brukes pute, sengekantbeskytter, babynest eller lignende i barnesengen. Videre bør madrassen være fast og ren, sengetøyet lett og tilpasset sengens størrelse og det bør være minst mulig kosedyr og andre ting i sengen. Husk at barnet skal ha det luftig og passe varmt rundt seg, forteller hun.

Hun understreker også at dersom barnet har feber, er født for tidlig eller er blitt utsatt for røyk under svangerskapet skal man være ekstra oppmerksom på at forebyggende råd følges.

Sengekant til vugge

Sprinkelsengbeskyttere brukes av mange, også i Norge. Flere foreldre kjøper dem samtidig som senga, eller separat fordi de etter hvert blir redd babyen skal skade seg på sprinklene i senga.

- Vi selger mange sengekantbeskyttere og folk liker dem fordi babyen ofte legger seg tett opptil sprinklene, mens med sengekantbeskytter ligger de mer i midten. Det er jo skremmende å høre at det kan føre til krybbedød, sier Hege Nilsen, butikksjef på Babyshop i Stavanger.

Hun sier at de fleste som kjøper beskytterne skal ha dem til større barn som klatrer på sengene sine, for å unngå at de slår seg.

- Jeg skal informere alle de andre butikkene om dette, jeg har ikke lyst til å anbefale noe som kan øke faren for krybbedød. Da kan det godt hende vi slutter å selge de som er til vugge. De selger vi minst av, men foreldre skal helt klart ha produkter som er trygge, og vi kan ikke selge og anbefale noe som ikke er trygt, sier hun.

Les også: Flekkfjerningstipsene som får barneklærne ren igjen

Erklært trygge til tross for rapportene

I USA har The Juvenile Products Manufacturers Association, som er foreningen for produsenter av babyutstyr, erklært at sprinkelsengbeskyttere er trygge og hevdet at de ikke kjenner til barnedød direkte forbundet med dem.

- Det er ekstremt frustrerende, sier forsker Bradley Thach til STL Today.

I den nylig publiserte studien skriver Thach og hans medforskere at antall barnedødsfall forårsaket av sprinkelsengbeskyttere er høyere enn først antatt, og at de utgjør en langt større fare enn for eksempel kosedyr og tepper.

- Likevel bør ingenting egentlig befinne seg i senga sammen med babyen. Det er det tryggeste, understreker han til STL Today.

Forskerne fant at hele tre ganger så mange dødsfall knyttet til sprinkelsengbeskyttere ble rapportert inn i løpet av de siste sju årene, sammenlignet med de tre tidligere forskningsperiodene. Dette kan imidlertid skyldes at krybbedød oftere blir rapportert inn korrekt og at legene jobber med å finne årsaken til dødsfallet, og ikke nødvendigvis at flere barn blir kvalt av beskytterne.

Les også: Kjøpe barnevogn? Les dette først!

Sengekantbeskytter årsak flere ganger

Studien fokuserte på informasjon fra Consumer Product Safety Commission og National Center for the Review and Prevention of Child Deaths, som samler inn data fra 37 stater. De tok for seg obduksjonsrapporter, rekonstruksjoner av situasjoner rundt babydødsfall og flere andre faktorer for å finne ut om sprinkelsengbeskytterne kunne være eneste årsak til kvelning og død eller om det kunne være andre faktorer til stede.

I de aller fleste av de 77 dødsfallene knyttet til sengekantbeskyttere, var sengekanten eneste dødsårsak.

I enkelte tilfeller var det andre ting, som en pute eller et annet barn, som hadde bidratt til å klemme barnets ansikt mot eller under den myke sengekanten. Også i disse tilfellene konkluderte forskerne med at barna ikke hadde blitt kvalt dersom det ikke hadde vært sprinkelsengbeskyttere i sengen.

Mange foreldre forsetter å bruke sprinkelsengbeskyttere fordi de er redde for at barna skal slå hodet mot kanten eller sette fast armer og bein mellom sprinklene.

- Men små babyer som ikke kan stå selv har ikke nok muskelstryke og koordinasjon til å kaste seg rundt såpass mye at de skader seg, og det er også umulig å brekke noe av å sette det fast i sprinklene, forsikrer Moon i American Academy of Pediatrics til parenting.com.