babyrom

Slik innreder du babyrommet

Ekspertene gir deg sine interiørtips, slik at du ikke innreder babyrommet i feil ende.

BABYROM: Sengehimmel, babymøbler og pastellfargede tapeter frister sikkert å innrede barnerommet med, men det er langt viktigere ting å huske på først - som en god seng, en ammekrok og mye oppbevaringsplass. Foto: Ikea.no.
BABYROM: Sengehimmel, babymøbler og pastellfargede tapeter frister sikkert å innrede barnerommet med, men det er langt viktigere ting å huske på først - som en god seng, en ammekrok og mye oppbevaringsplass. Foto: Ikea.no.
Sist oppdatert

Mange benytter ventetiden til å innrede babyrommet, men det er viktig å ikke starte i feil ende, med «dilldall» og dekorative detaljer.

Innrede babyrom

- Vi anbefaler alltid å begynne med aktivitetene. Spør dere selv om hva dere kommer til å bruke rommet til, sier ledende interiørdesigner i Ikea, Sara Larsdotter Bendiksen.

Hun forklarer at hvorvidt gjelder møblering, begynner de alltid med å definere aktivitetene som foregår i de ulike rommene. Dernest går de over til hvilke behov som skal innfris og til sist finner de en løsning. Dette gjelder også for baby- og barnerom, men da kommer sikkerhet i tillegg - noe det aldri kompromisseres på.

- Vi går ut fra aktivitet, behov og løsning, der løsningen gjør innredningen personlig, og hvor både farger og stil inngår, sier Larsdotter Bendiksen.

Interiør til babyrommet

Det anbefales ikke å legge pengene i de dekorative detaljene, men å velge enkle, rimelige ting som kan byttes ut etter hvert som barnet vokser til.

- Som med alt annet til baby blir nye foreldre overøst med alt en bør og må ha til den lille. Over halvparten er bare "i-landstullball" etter vårt syn, sier fotograf og interiørstylist Ann Helen Lund, på vegne av seg selv og Solveig Grøvle, som hun driver Mint Agency AS sammen med, etter mange års drift av portalen norskeinteriorblogger.no (NIB).

Fremfor de små og mange detaljene, er det viktigere å huske på at babyrommet skal romme ulike aktiviteter, soving, lek og oppbevaring.

Søvnhygiene på babyrommet

Å holde det enkelt på babyrommet handler også om søvnhygiende, ifølge den australske søvneksperten Natalie Herman, som via Stokke møbler råder foreldre til å bruke minimalt med møbler og tilbehør, begrense distraksjoner og vente med å tilføre "gøyale ting og designdetaljer" til barnet er i stand til å sove på egenhånd.

- Jeg støtter anbefalingene fra Natalie Herman. Dette er et viktig tema, fordi jeg opplever at mange barnerom flyter av leker, kosedyr, bøker og så videre, sier søvnterapeut Karin Naphaug, også kjent som "Sove-Karin".

Naphaug legger til at hun heller ikke vil anbefale å bruke spilledåser for å roe ned barnet, da det er viktig at barnet får hjelp til å finne søvnen selv uten stimuli.

- Dessuten er leker, kosedyr og bøker støvsamlere som absolutt ikke er bra for barn som er i risikogruppen for å utvikle astma/allergi, sier Naphaug.

Les også: Sover babyen din urolig?

Tips til innredning av babyrom

Interiørdesigner Larsdotter Bendiksen og interiørstylist Lund anbefaler at du fokuserer på følgende når du innreder babyrommet:

1. Seng/rede

Lund, som også har lang erfaring fra nyfødt intensiv avdeling, påpeker at seng som oftest står på foreldrerommet de første månedene eller året.

– En babyseng hvor den ene veggen kan justeres i høyden og som fastmonteres til foreldresengen anbefales. Da kan du lett hente babyen inntil deg når det er tid for nattamming, uten å måtte reise deg opp mer enn nødvendig, sier Lund.

– Det er individuelt når babyen begynner å sove på et eget rom, men dere trenger en seng til babyen som det går an å vokse i, sier Larsdotter Bendiksen.

Hun anbefaler å alltid ha en avstand mellom sprinkelseng (spjälsäng) og andre møbler så barnet ikke kan sette seg fast eller klatre. Samt å alltid følge de sikkerhetsanvisninger som medfølger. Det å ha en seng med oppbevaring under kan være et godt tips til dem som bor på liten plass – der kan man ha ekstra tepper eller laken.

– På nyfødtavdelingen redet vi dessuten både de aller minste premature og de fullbårne babyene, og dette kan du trygt fortsette med gjennom hele småbarnsperioden. Imiter livmoren ved å gjøre det trygt og lunt for barnet i et nest/rede. Du kan forhindre at barnet våkner av seg selv når det ligger på ryggen og ofte slår ut i moro-refleksen som er vanlig for nyfødte, tipser Lund.

Les også: Dette bør du vite om samsoving

2. Ammestol- og bord

– Om man ønsker å amme på babyrommet, så velg gjerne en myk lenestol som har god ergonomi og med armlener, tipser Larsdotter Bendiksen.

Det å ha et lite bord med plass til en vannflaske og noen ekstra kluter gjør det også enklere for en trøtt mor når hun står opp om natten.

3. Belysning

– Planlegg belysning for de ulike aktivitetetene; god belysning i taket når det utforskes på gulvet, plasser belysning ved stellebordet, men pass på at ikke babyen blir blendet, svak belysning ved ammeplassen så babyen ikke «våkner» ved nattamming og ikke minst nattlys for å holde småspøkelene borte. Alle kabler bør festes, sier Larsdotter Bendiksen.

4. Stellebord

I Skandinavia er det vanligst å ha stellebord på badet med tilgang til vann, ifølge Larsdotter Bendiksen, samt at vi ofte har det kjøligere på soverommet mens baderommet ofte er varmt. Men uansett hvor stellebordet står er det smart å møblere slik at man har det man trenger for hånden. Våtservietter, håndklær og bleier er en selvfølge, men også klær da det kan bli nødvendig med et ekstra skift.

Les også: Slik velger du riktig babymadrass

5. Oppbevaringsløsning

– Det å tenke noen år frem i tid kan være en god idé. Å kjøpe møbler som det går an å vokse med, å bygge og bytte ut deler på, sparer både tid og penger og ikke minst miljøet, sier Larsdotter Bendiksen.

– Med barn kommer også en del leker og et riktig godt råd er å tenke noen år frem i tid når det gjelder oppbevaring. Å planlegge gode løsninger for organisering av alle typer og dimensjoner av leker frigjør gulvplass, som er lik lekeplass, og gjør det enklere for barnet å holde orden. Det blir også lettere å holde rent, sier hun.

Ifølge Lund og Grøvle er lagringsplass det viktigste på et barnerom, og et tips er å kjøpe dobbelt så mye som du tror du trenger. Det kan også være lurt å tenke litt barnevennlig system for organisering av leker.

6. Småoppbevaring til leker

– Det er heller ingen nyhet at baby/barn liker å være i nærheten av sine foreldre, så å oppbevare leker i bokser/kurver som er enkle å ta med er også et tips. Da blir de også enklere å få unna når barnet har lagt seg og dere har litt tid for dere selv, sier Larsdotter Bendiksen.

Noen tips er kasser med hjul, gjennomsiktige plastbokser og lekekofferter.

7. Fargerike leker

– Som Ikea sier: Lek er alvor. Vi heier derfor på å krype til korset å satse på fargerike leker til babyen, selv om det kolliderer litt med det øvrige interiøret i hjemmet, sier Lund.

– Hva med en treleke? Hyggelig å ha på babyrommet i påvente av lek når barnet blir litt større, legger hun til.

Les også: Disse lekene trenger babyen

8. Gymmatte

– Ellers er noe av det viktigste en gymmatte, men her har jeg ikke lyktes å finne noen fine. Sjokkrosa eller knallblå, sier Lund.

En gymmatte er fint til trening og lek for mor og barn. Bare pass på at den ikke inneholder ftalater når den skal brukes av barn under tre år.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2017, og sist oppdatert 07/09 2017.

Les også