Hvordan lage babyalbum
Slik lager du personlige babyalbum
Barn elsker å se i babyalbum med tekst for å se og lese om sin egen babytid.
Slik gjør du det
Med samme utgangspunkt i bilder kan man tillegge en helt personlig stil ved å bruke farget papir, håndskrift, washitape, blonder, klistremerker, knapper, etc.
- Velg ut bildene du vil bruke til en side
- Velg farge på arket
- Plasser bildene slik du vil ha dem
- Lim dem fast
- Skriv inn dato, hvem som er med, og eventuelt en liten historie eller fakta til situasjonen, om du husker, eller har skrevet den ned
- Siden din kan nå være ferdig, eller du kan legge til overskrift, pynt, bokstaver, klistremerker osv.
Enkle effekter
Tegn rundt bildene med tynn tusj.
Skriv en tekst eller informasjon rundt bildene.
Lag noen grove linjer med tusj til notater og informasjon.
Skrap litt på kanten av bildene eller riv av et hjørne så skaper du et inntrykk av patina.
Skap en røffere stil ved å feste bildene dine med stiftemaskin.
Utstyr du trenger
Papir eller tynn papp - helst syrefiritt. Ringperm av den vanlige typen, eller en du kjøper i scrapbookingforretning.
Plastlommer slik at barna kan bla selv.
Lim, sort og hvit penn, tosidig teip, saks og hullemaskin.
Du kan også bruke stiftemaskin, bånd, knapper, washitape, Dymo-tape, små suvenirer som navnearmbåndet fra sykehuset, mønstersakser, glass til å tegne og klippe sirkler med, glansbilder, klistremerker og lapper. Ellers finner du et hav av bokstaver og pynt i butikker som selger scrapbookprodukter. Her må du selv vurdere hva som er riktig for deg.
Innkjøp gjør du her:
Bokhandel, fotobutikk, Clas Ohlson, Europris, Søstrene Grene, hobbybutikk, scrapbookbutikk, loppemarked og brukthandel. Sjekk også finn.no for scrabooking.
Å se på egne babybilder er morsomt, spesielt når barna er litt større og kan se tilbake på en tid de ikke husker, men som foreldrene kan fortelle om. Med albumet i hendene setter de seg godt til rette, og de smiler, undres, snakker og ler.
De forteller videre til andre det de har blitt fortalt om sin egen babytid, inspirert av bildene. Det er viktig å bevare barndomsminnene.
- Se hvordan jeg søler, det er fordi det er første gang jeg drakk av et glass!
- Se på meg der, jeg kaster alt på gulvet, ha ha ha!
- Det ser ut som jeg flyr, det er fordi jeg skal trene meg sterk til å krabbe og gå!
Når barna vokser til er babylekene, vogna, senga, vippestolen og ammeputa ute av huset, alle sleivene som ble kastet i gulvet ligger stille i skuffen sin, og de små tingene de likte å smake på, kjenne på og se på - er ryddet av veien.
Med bildene i et album bevarer du minnene for alltid.
Et album er fint å planlegge mens du venter, og du kan begynne allerede nå med bilder av magen, ultralydbildet og utstyr. Og kom du ikke i gang som gravid, er det aldri for sent!
Les også: Disse lekene trenger babyen
Gjør det enkelt
Fordelen med å lage albumet selv er at du bestemmer hva du vil ha med. Du kan bruke hvilken stil du vil, og du kan blande stiler.
Er det dåp i kirken er det kanskje sarte farger og blonder som gjelder, er det bilder med en fargerik ball, eller første tur på stranda vil du kanskje bruke mer farger.
Det du trenger for å komme i gang er tynn farget kartong, en perm, plastlommer, lim og penn.
Dette får du får kjøpt i bokhandlere og fotobutikker. Det kan være lurt å kjøpe syrefritt papir, slik at fotografiene dine holder seg godt, også over tid.
Du kan bruke én farge på alle sidene i albumet, eller tilpasse fargene til hver bildeserie. Ved å sette inn arkene etterhvert som du lager dem, blir det ingen åpne «dårlig-samvittighet-sider» i babyalbumet.
Får du lyst til å gjøre mer ut av sidene dine med pynt og bokstaver, kan du tegne, male og bruke stempler for en billig penge.
Har du lyst til å gjøre enda mer ut av albumet finnes en stor scrapbook-industri der ute som produserer og selger alt du ikke ante at ditt hjerte begjærte til albumet ditt.
Bildekaos eller ingen bilder?
Det er lett å bli overveldet over alle bildene, og det kan virke uoverkommelig å sette i gang med rydding, systematisering, sletting, printing og albumlaging.
Fotograf Morten Krogvold observerer at med massefotograferingen mister fotoet sin magi.
– Spar på de gyldne øyeblikkene, så kommer magien tilbake og bildene verdsettes. For en småbarnsfamilie kan bildemengden bli massiv, og den kan utvikle seg til en stor klump av dårlig samvittighet, sier han.
Tenker du at Krogvold har rett i at delete er den viktigste knappen på et digitalt kamera, er det bare å gå i gang og bruke den nesten like mye som utløserknappen.
Når du har plukket ut de aller beste bildene dine og kastet resten, er den viktigste jobben gjort, og det er bare å glede seg til resten av arbeidet.
Et godt tips er å begynne med de nyeste bildene og jobbe seg bakover.
Når vi setter inn løse album-ark trenger ikke bildene komme i kronologisk rekkefølge. For noen er det viktig med kronologi, for andre ikke så nøye. Uansett hvordan du gjør det, er det lurt å skrive dato og hvem vi ser på bildene.
Les også: Ti tips for bedre babybilder
Hvorfor album til baby?
I vår digitale hverdag tar vi masse bilder, sparer på alt, og lovpriser lagring i skyen. Men lagrer vi, eller snakker vi bare om hvor lurt det er? Når telefonen eller pc-en går dukken er det for sent, så sørg for at du har sikret de fineste bildene dine!
- Lag fysiske minner i form av et «ekte fotografi», et album, en fotobok, et portrett på veggen, et fotokort som sendes med posten, kanskje med et ekte håndskrevet brev, sier Jens Gold, konservator ved Preus museum for fotografi.
- De digitale bildene som vil overleve vår digitale tidsalder er sannsynligvis de som blir lagret på en stykke papir eller lignende.
Ja, han sier faktisk det, og begrunner det med at de digitale løsningene har sine svakherer. Vi mister telefoner og PC-er krasjer. Vi glemmer å lagre i skyen, og vi har ingen garanti for at systemene vi bruker i dag fungerer om 10 år.
– Dessuten må vi både ha tilgang til strøm og Internett for å se bildene. Enten du er lei av å miste bildene dine nå, eller du sitter på et digert bildekaos, kan du ta grep.
Les også: Slik lykkes du med babyfotograferingen
Gode tips til babyalbumet
Tre steg
1. Rydd og kast bilder med delete-knappen eller på datamaskinen
2. Skriv ut de gyldne øyeblikkene på godt fotopapir hos din fotoforretning, på nett eller med en god skriver hjemme.
3. Lag album
Skriv det ned
Ha en liten notatbok for hånden der du kjapt noterer hendelser, smått og stort, og gode historier. Husk å datere hendelsene!
Disse notatene bruker du som tekster i babyalbumet, ved siden av eller rundt bildene, som for eksempel:
Første smil og første latter, lyder snur seg rundt fra mage til rygg og fra rygg til mage.
Studerer hendene sine, oppdager tærne sine, bader, ser et dyr, klapper i hendene, sitter i en høy stol, setter seg opp selv og åler/aker eller krabber og går. Viser "hvor stor jeg er. Morsomme ting babyen gjør, og etter hvert sier. Drikker av flaske, tåteflaske, glass. Spiser selv.
Minner å dokumentere
Her er noen forslag til fotomotiver, men husk at det er du som bestemmer hva du vil ha med.
Gravidmagen, ultralyd, tiden på sykehuset, vekt og mål. Her sover jeg, vogna mi, hånd/fotavtrykk/hårlokk.
Min første mat og dette elsker jeg å spise. Slektningene mine og barselgruppe-vennene mine. På stellebordet og sykdommer. Familetre og slektningene mine. Min første jul, 17. mai , sommer og ferie. 1-årsdagen min.
Det er ikke alltid øyeblikket fanges perfekt når det gjelder lys og skarphet, men noen ganger er øyeblikket viktigst, og med små barn er de korte.