Slik bærer du babyen
Slik bærer du babyen
Vi viser deg hvordan du best mulig bærer babyen i sjal, slynge eller sele.
Slik bærer du barnet
- En liten baby skal alltid ha god støtte til hodet og nakken.
- Sørg for at barnet får nok luft.
- Et sjal skal sitte stramt, da er barnet sikkert festet.
- Varier hvordan du bærer barnet. Bærer du på hoften, er det viktig å bytte side ofte. Varier mellom å bære på ryggen og på magen, hvis du har mulighet til det.
- Lytt til barne ts signaler, det sier ifra hvis det ikke lenger ønsker å bli båret.
Fordeler med babybæring
- Barnet får en naturlig balanse- og koordinasjonsrening.
- Fysisk nærhet til den som bærer. Barnet kjenner seg trygt.
- Nakken til barnet blir sterkere
- Barnet er der det skjer, samtidig som det kan snu seg vekk hvis inntrykkene blir for mange.
- Forskning viser at barn som er født for tidlig utvikles fortere hvis de får være nær foreldrene.
- Det er praktisk for foreldrene. Hendene er fri til andre ting.
Å bære babyen tett inntil kroppen er ikke lenger eksotisk, annerledes eller forbeholdt kvinner i andre kulturer. Bæring er blitt en praktisk og tilgjengelig transportmetode, og det finnes mange ulike merker og typer av bæretøy.
- Flere og flere småbarnsforeldre i Norge velger å bære babyen i bæretøy fremfor å trille i den tradisjonelle vogna. Noen kutter ut vogna helt, andre kombinerer bæretøy og barnevogn, bekrefter småbarnsmor Christel BruråsLeine.
Sammen med gründer Rachel Gjelsvik Tiller driver hun nettstedet Tettinntil.no, som informerer om alt som har med bæring å gjøre.
- Det er veldig mange valgmuligheter der ute, og jeg opplever ofte at nye bærere lurer på hvilken modell de skal velge. Jeg anbefaler dem å prøve forskjellige typer i begynnelsen. Da merker de fort hvilken de liker best, forklarer hun.
Les også: Skal du bruke lammeskinn i vognen?
- Ikke overdriv bæringen
Barnefysioterapeut i Bydel Nordre Aker i Oslo, Petra ter Woerds Christensen, stiller seg positiv til at enkelte foreldre ønsker å bruke bæretøy istedenfor, eller i tillegg til, barnevogn. Men hun vektlegger at bruken av sjal, slynger og seler ikke må overdrives.
- Bæretøy er praktisk og smart og gir en fantastisk mulighet til mer nærkontakt mellom foreldre og barn. Men det er også viktig for barnets motoriske utvikling at det i løpet av en dag har mulighet til spontan aktivitet og en variasjon av stillinger, sier fysioterapeuten.
- Barn har ikke den samme utfoldelsefriheten når de ligger inne i et sjal som når de ligger på et flatt underlag. Den motoriske utviklingen hos barnet starter allerede fra fødselen av og legger grunnlaget for at de senere lærer å krabbe, sitte og gå, legger hun til.
Les også: Slik fjerner du flekker fra bodyen
Ergonomisk riktig
Inne i mors mage ligger barnet med rund rygg. Først noen måneder etter fødselen får barnets ryggrad en rettere form.
Spedbarn klarer heller ikke å holde hodet selv de første månedene.
- Disse faktorene gjør det ekstra viktig å bære spedbarn riktig. Den naturlige stillingen for spedbarn er å ha knærne bøyd, høyere enn rumpa, og med en liten utoversvai i ryggen. I meitai og sjal blir denne stillingen ivaretatt ved at barnets vekt fordeles på hoftene og oppover ryggen, forklarer Christensen.
Hun er ikke like positiv til å bære de minste barna i BabyBjörn.
- Den omslutter ikke barnet på samme måte og har en forholdsvis liten understøttelsesflate under setet til babyen, slik at beina henger for mye rett ned, forklarer hun.
Fysioterapeuten ønsker ikke å gi konkrete råd til hvor lenge et barn bør bæres eller hvilken form for bæring som er best.
Hun mener det er opp til de enkelte barna og foreldrene å avgjøre dette.
- Jo mer våkent et barn er, dess mer aktivitet behøver det. De fleste barn sier fra når de vil ut av sjalet, men noen barn er mer passive enn andre og gir kanskje ikke tydelig beskjed. Foreldrene til passive barn må sørge for at barna ikke blir sittende for lenge. I tillegg bør foreldre tenke på sin egen rygg og prøve ut forskjellige typer bæretøy for ikke å belaste den feil, avslutter Christensen.
Bæreguide for nybegynnere
Formsydde seler er basert på samme prinsipp som meitai, men har regulerbare festeanretninger i stedet for knytestropper.
Hoftebæresele
An-Magritt Moen synes hofteselen sitter behagelig og gir god kontakt med sønnen Edvard. En hoftesele bør ikke brukes lenge om gangen, da all vekten havner på den ene siden av bærerens kropp.
Scootababy, kr 995 fra Lotusbarn.no
Alder: Fra 5 måneder til 2-3 år
Vanskelighetsgrad: Enkel
Kan brukes på: Hoftene
Manduca
Pappa Are Annesønn Kalstad har aldri trillet datteren Eir Frøya (4 måneder) i barnevogn. Han og mamma Sarah bor i 7. etasje i en liten leilighet i oslo og synes det er mer praktisk å bære datteren i bæretøy.
Her bærer Are henne i bestselgeren Manduca kr 980, som du finner hos blant annet Lotusbarn.no og i butikken Bæreglede i Oslo.
Alder: De fleste formsydde seler er fra 3 måneder og oppover. Enkelte selges med nyfødtinnlegg.
Vanskelighetsgrad: Enkel
Kan brukes på: rygg og mage. Det er mulig med hoftebæring, men det er ikke mye brukt.
4-månedersalderen. De
Manduca sitter
BabyBjörn Baby Carrier Synergy
Are prøver BabyBjörn for første gang, og synes Eir sitter mye løsere i den enn i andre bæretøy.
BabyBjörn var nittitallets bærefavoritt - og det er fortsatt mange foreldre som benytter seg av selen. Are bærer datteren i en ny og populær utgave.
Denne selen er laget av et pustende materiale og passer godt på varme dager. Den har nakkestøtte som kan brettes ned når barnet er gammelt nok til å holde nakken selv. Se babybjorn.com for mer informasjon. (Kr 1199, Baby shop).
Kilo: Fra 3,5 til 12 kilo.
Vanskelighetsgrad: Forholdsvis enkel.
Kan brukes på: Magen.
Elastiske bæresjal
Elastiske sjal passer best til de aller yngste barna.
Tobarnsmamma Siri Oalann Pedersen bruker både vogn og bæretøy til sønnen Isak (6 uker). Her bærer hun ham i et elastisk bæresjal på magen. Elastisiteten i stoffet gjør det enkelt å ta Isak ut og inn av sjalet. Sjalet har en lengde som gjør at foreldre i alle kroppsfasonger og høyder kan bruke det.
Kaislakehto Marimekko, kr 619. Sjalet kan kjøpes på nettsiden Krusedull.net.
Vanskelighetsgrad: Elastiske bæresjal kan være forholdsvis vanskelige å knyte de første gangene, men øvelse gjør mester. Fordelen med et elastisk sjal er at når du først har knytt det en gang, kan du ta det av og på uten å knyte det på nytt.
Alder: Fra nyfødt til barnet er så tungt at stoffet begynner å sige. Dette varierer fra barn til barn, men som oftest kan det brukes til barnet er 3-4 mnd.
Kan brukes på: Sjalet kan i teorien brukes på rygg og hofte, men brukes hovedsakelig til magebæring. Babyer under 4 måneder bør bæres på magen slik at man kan følge med.
Meitai
Denne vakre meitaien er An-Magritts bæretøyfavoritt. Meitai er en av mange bæreseler fra Østen som er blitt populære i Norge.
Meitai er populært blant fedre og mødre som synes det er vanskelig og tidkrevende å bruke sjal.
Mer informasjon på eye-2-eye.net. Kr 1800, dyrere for limited editions.
Edvard på 2 år er så stor at han ikke trenger støtte i hele ryggen. Derfor er stoffet dratt ned slik at han har frie armer.
Vanskelighetsgrad: relativt enkelt
Alder: Fra nyfødt til barnet vil gå selv. Meitai har breie stropper og kan knytes på forskjellige måter for å avlaste bærerens rygg.
Kan brukes på: rygg og mage. Det er mulig med hoftebæring, men det er ikke mye brukt.
Ringslynge
Ringslyngen i silke er praktisk samtidig som den pynter opp Siris antrekk.
Slyngen er regulerbar og passer ulike kroppstyper. Den er også smart å bruke når man skal amme babyen.
Oopa silke emerald blossom, kr 1240. Selges blant annet på nettsiden lotusbarn.no.
Alder: Fra barnet er nyfødt til det går selv. Ringslynge passer best til barn som ikke veier mye, eller eldre barn som skal bæres i kort tid om gangen.
Vanskelighetsgrad: Det varierer med hvilken type slynge du bruker. Velger du en med store ringer og tynt stoff, er den relativt enkel å ta av og på.
Kan brukes på: Rygg, mage og hofte.
Her får du kjøpt bæretøy
Kan kjøpes i spesialbutikker, brukt eller på nett.
Bæretøy kan kjøpes i spesialbutikker som Bæreglede i Oslo, men også i butikker som selger vanlig babyutstyr, slik som BabyShop.
Mange foretrekker å kjøpe bæreutstyr brukt eller på nettet. Sjekk ut nettsider som lotusbarn.no, babyslynga.no, ellevill.com, goklompen.no, kenguruloftet.no, mammamya.no og vidunderbarn.no.
På tettinntil.no finner du også enkle oppskrifter på bæresjal du kan sy selv.
Bærehjelp? Vanskelig å feste sjalet? Fortvil ikke. Sertifiserte bærehjelpere har organisert seg i de fleste norske byer - og kommer hjem til deg og sjalet ditt.
Du finner dem blant annet på tettinntil.no.