Flekkfjerning på ullbody
Slik fjerner du flekker på ullbodyen
Flekker går bort på ull også - lær deg triksene!
Når det gjelder flekker på ullbodyen, står småbarnsmødre overfor noen reale utfordringer. Mange av oss vet ikke hvordan vi kan få bort flekken, og tyr kanskje i ren desperasjon til feil vask av ulltøyet.
Ull skal vaskes på 30 grader ved ullvask i maskin. Ubehandlet ull håndvaskes eller vaskes på et skånsomt ullprogram.
Fjerne flekker fra ull
Daglig leder av nettbutikken Et grønnere hjem, Inger Lise Wroldsen Aabakk, opplever stor etterspørsel fra foreldre når det gjelder å fjerne flekker på ull.
- Jeg tror nok folk er usikre på dette området, fordi de ikke vil ødelegge plagget. Ulltøy er dyrt, og de fleste vil beholde det så lenge som mulig, mener Wroldsen Aabakk. Hennes beste råd er å fjerne flekken med én gang.
- Jeg har alltid en flekkfjerner med meg i vesken, og det råder jeg alle småbarnsforeldre til å ha. Jeg bløter tøyet, smører på flekkfjerner, legger det i en pose og vasker det når jeg kommer hjem. Det er fort gjort, og jeg tror mange hadde reddet klærne sine ved å snu rekkefølgen slik, sier hun.
Les også: Dette er den beste amme-BHen
Bruk riktig vaskemiddel
- På vinterstid får vi mange henvendelser om flekker på ulltøy, og mange sliter også med at ull fort blir hullete og slitt. Da viser det seg som oftest at de ikke bruker et vaskemiddel som er beregnet på ull, men et tøyvaskemiddel for normalt tøy. Dette inneholder enzymer som sliter veldig på ullen, forklarer Malin Skaar, leder for Lilleborgs forbrukerservice.
Fordeler med ull
- Ull er lettere å få ren enn andre tekstiler fordi skitten sitter utenpå fibrene.
- Ull blir hygienisk rent ved 30 grader.
- Ubehandlet ull inneholder ullfett som virker naturlig bakteriehemmende. Derfor kan ullplagg brukes mye lengre mellom hver vask enn plagg av bomull.
- Ullplagg kan tørkes eller skylles, og brukes igjen etter ingen eller kort tørketid - mens en bomullgenser må i maskinen for hvert uhell. Den trenger dessuten lang tørketid.
Kilde: Jannecke Riisøen, Nøstebarn
Hun anbefaler å bruke Milo til fjerning av flekker på ull.
- Hell litt Milo rett på flekken og la det virke i omtrent 30 min. Vask etter anvisningen på plagget, sier Skaar.
Gallesåpe på ull
Daglig leder i en av Norges fremste butikker som selger ubehandlet ulltøy, Jannecke Riisøen, understreker at det er viktig å bruke såper og flekkfjerningsmidler på ull som ikke inneholder kjemikalier.
- Huden vår absorberer stoffer fra omgivelsene, og derfor er det viktig å unngå kjemikalier i klær som brukes rett på kroppen. Det er også det beste for miljøet, sier Riisøen og har god erfaring med Gallesåpe rett på flekken.
Gallesåpe skal være både effektiv og skånsom.
- Dersom flekken ikke går vekk, kan det være greit å huske at plagget er rent selv om fargestoffet sitter igjen. Et plagg med en ren flekk er bedre enn et flekkfritt plagg som inneholder kjemikalier. Dersom flekken sitter skikkelig godt, kan man heller sy på en applikasjon, sier Riisøen
Velg praktiske farger på ullbodyen
På ull legger skitten seg utenpå fibrene, så dersom man fjerner sølet med en gang er det ofte lett å få vekk flekken, mener Kathrine Gregersen i Nøsteblogg.
- Men det er ikke alt som er lett å få vekk, og spesielt ikke hvis plagget har ligget litt. Verstingene er etter vår erfaring banan, tran, avføring, frukt, bær og tomatsaus. Det beste er jo å unngå flekker ved for eksempel å velge praktiske farger på ullklærne, slik at flekker ikke viser, sier Gregersen.
Les også: Slik blir tøybleier like lett som engangsbleier
Slik fjerner du ull fra ulike flekker
1. Morsmelkavføring
Tips til flekkfjerning
- Ta sølet med en gang uhellet er ute. Ikke la plagget ligge i skittentøyskurven i flere dager. Da kan det være vanskelig, og i noen tilfeller umulig, å få bort flekken - spesielt gjelder dette tomatsaus/ketchup.
- Kjøp inn en neglebørste som du bruker til å børste av overflødig søl før du tar på et flekkfjerningsmiddel. Spesielt fordelaktig ved avføringsflekker.
- Bløt området under rennende, lunkent vann. Ikke bruk for varmt vann på ull, spesielt dersom det er ubehandlet ull.
- Prøv flekkfjerningsmiddelet først på et lite synlig sted.
- Ikke gni hardt på ulltøy.
- Skyll plagget/området godt etter at du har behandlet flekken. Hvis middelet sitter igjen på ullplagget, kan dette tære på stoffet og slite hull i det.
Kilde: Nøstebarn/Nøsteblogg
Hvis du ammer, har babyen en tyntflytende avføring, og det er fort gjort med lekkasjer fra bleia. Men uhellet kan skje selv om barnet har fast avføring.
Bløt bodyen under lunkent vann, gni på Gallesåpe eller Sonett flekkfjerningmiddel og la det virke i 15 min. Skyll godt og vask ullbodyen på 30 grader, eventuelt håndvask.
2. Banan
Banan kan få uante konsekvenser for en hvit ullbody. Man skulle trodd at bringebær og blåbær var verstingene, men bananen er slett ikke så uskyldig som det ser ut til.
Lar du banangriset være, er du garantert å få brune flekker på plagget. Bløt bodyen under lunkent vann, prøv å fjerne bananrestene (bruk eventuelt en liten børste), og gni på oppvaskmiddel, sitronsåpe eller sitronsaft. La middelet virke i ½ time.
Bruker du oppvaskmiddel bør du være nøye med å skylle plagget godt før du tar det i vaskemaskinen på grunn av fare for overskumming. Vask ullbodyen på 30 grader, eventuelt håndvask.
3. Tran, tomatsaus, ketchup og dressing
Alle flekker som inneholder fett kan være vanskelig å få bort. Hvis du skal fjerne en tranflekk, kan det være lurt å lufte ullbodyen godt først, slik at du får bort den ekle fiskelukten.
Hell på oppvaskmiddel og la det virke i en ½ time. Husk å skylle plagget godt før du tar det i vaskemaskinen på grunn av fare for overskumming. Vask ullbodyen på 30 grader, eventuelt håndvask.
4. Blod
Selv om ull ikke skal bløtlegges, er dette likevel følgende kjerringråd når du har fått blodflekker på plagget. Legg ullbodyen i kaldt vann og la den ligge i 1-2 timer før du skyller den godt og vasker den på 30 grader, eventuelt håndvask.
Alternativt kan du teste flekkfjerningsmiddel. Det lover ofte flekkfrie resultater på alle type flekker og spesielt ved vanskelige. Sjekk hvilke typer som kan brukes på ull. Hell på 60 ml direkte på flekken og gni litt før du vasker plagget på 30 grader i maskinen.
5. Kokt frukt
Mange koker opp hjemmelaget fruktpuré av eksempelvis aprikos, pære og mango til barnet. Dersom du har sølt på ullbodyen kan du prøve å legge den i lunkent salmiakk-vann (følg blandingsmålene på flasken). Skyll deretter godt under vann og vask plagget i maskinen på 30 grader.
6. Grønske, tyggegummi og kulepenn
Drypp uttynnet sprit på flekken og skyll godt i kaldt vann før du vasker ullbodyen på 30 grader i maskinen.
7. Lim
Legg ullbodyen i lunkent såpevann over natta (bruk for eksempel et oppvaskmiddel). Skyll godt og hell over varm eddik. Vask plagget i maskinen på 30 grader.
Les også: Disse lekene trenger babyen
Denne saken ble første gang publisert 27/09 2011, og sist oppdatert 25/06 2017.