Test av bilstol 2011

Den beste bilstolen er norsk

Bilstol-testen har norsk vinner - men tre av ti får strykkarakter.

BEST I TEST: Norske Besafe Izi Go kommer aller best ut i den store europeiske bilsete-testen høsten 2011.
BEST I TEST: Norske Besafe Izi Go kommer aller best ut i den store europeiske bilsete-testen høsten 2011. Foto: FOTO: Besafe
Sist oppdatert

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Norske Besafe får best karakter i høstens store europeiske test av bilstoler for små barn. Testen er publisert i sin helhet på Forbrukerrådets nettsider.

BeSafe Izi Go, en bilstol i baby-kategorien (0-13 kg), får 76 av 100 mulige poeng i testen.

Setet gjør det bedre enn noen av de ni andre modellene som er testet, men ikke bra nok til bokstavkarakteren meget bra (81-100 poeng).

En av fordelene med Izi Go er at setet festes med bilens egne belter og dermed lett kan brukes av foreldre og besteforeldre som ikke har isofix-fester i bilen, skriver Forbrukerrådet.

Få bakovervendte bilstoler

I denne testen er det bare i vektkategorien 0-13 kilo du finner bakovervendte bilstoler, som er det sikreste for de minste barna.

Både Trygg Trafikk og Forbrukerrådet anbefaler bakovervendt bilstol av sikkerhetshensyn. Men på kontintentet sverger de fortsatt til forovervendt bilstol, bortsett fra i baby-kategorien.

- Vi har dessverre ikke en stor sammenlignende test av bakovervendte seter. Grunnen er at dette er svært kostbart. De nordiske landene har tidvis spleiset på å få med noen bakovervendte seter i testen, men det fikk vi ikke til denne gangen, sier Jo Aagrimbakken, produkttestansvarlig i Forbrukerrådet, til Klikk.no.

God kvalitet på babystolene

Bilstolene er testet på sikkerhet, brukervennlighet/komfort og forekomst av skadelige stoffer. I snitt kom bilstoler for de aller minste best ut i testen.

Slik ser resultatene ut for setene i kategorien 0-13 kilo:

Modell

Pris (ca.)

Poeng

Karakter

Besafe Izi GO

1700-1800

76

Bra

Chicco Autofix fast med isofixbase og belte *

2000 (dansk pris)

73

Bra

Chicco Autofix fast med isofixbase *

2000 (dansk pris)

71

Bra

Chicco Autofix fast + base

2000 (norsk pris**)

70

Bra

Chicco Autofix fast

2000 ( dansk pris)

69

Bra

Safety 1st Primeofix

**

56

Middels

Chicco-setene er for tiden vanskelige å finne i norske butikker. *) Isofix-base kommer evt. i tillegg og koster ca. 1500 kroner. **) Ifølge nettsøk på Kelkoo.no ***) Ikke funnet i Norge

Beste babykrybbe (gruppe 0, 0-10 kg) har spanske Jané Transporter med 71 poeng. Forbrukerrådet testet tidligere i år babykrybben Bébé Confort Windoo Plus, som fikk 74 poeng.

Bakovervendte babyseter (gruppe 0+, 0-13 kg) er anbefalt fremfor babykrybber, men krybber kan fungere som en nødløsning for premature barn som av medisinske årsaker ikke kan sitte i et ordinært babysete.

Mange bilstoler mangler

Testutvalget er altså europeisk. Det viser seg at mange av merkene som dominerer i det norske markedet ikke er med i denne testen.

Blant annet er det ingen bilstoler fra Brio eller Britax, og bare ett sete er med fra den norske produsenten Besafe.

Flere av disse har gjort det bedre i andre tester tidligere i år, blant annet Britax Baby-Safe plus SHR II (82 poeng), Maxi Cosi Pebble (79 poeng) og Brio Go Isofix (78 poeng).

Men vinnerne, både Besafe Izi Go og Cybex Solution X-fix (i de høyere vektklassene), får du lett tak i i norske butikker.

Beste beltestol

Den beste belte-bilstolen kommer fra Hong Kong-baserte Cybex og heter Solution X-Fix. Den oppnår 73 poeng.

Slik ble resultatene for de forovervendte setene som er tilgjengelige i større vektklasser helt opp til 36 kilo:

  1. Cybex Solution x-fix - 73 poeng
  2. Cybex Pallas-fix - 68 poeng
  3. Prenatal Orion fix - 20 poeng
  4. Maxi Cosi Fero - 20 poeng
  5. Maxi Cosi FeroFix - 20 poeng

Farlige seter

Det finnes fortsatt direkte farlige bilstoler på markedet, understreker Forbrukerrådet.

Italienske Prénatal Orion Fix, skal egne seg for barn helt fra 9 til 36 kilo, men feiler fullstendig i frontkollisjonstesten og ender dermed opp med bare 20 poeng.

Også farlige stoffer er funnet flere av setene. I flere seter fra kanadiske Maxi Cosi , Maxi Cosi Fero og FeroFix, ble det funnet så høye ftalat-verdier at de to produktene endte opp med bare 20 poeng.

Ulik tilgjengelighet

Forbrukerrådet har ikke lyktes i å finne alle modellene hos norske forhandlere. Likevel er alle bilstolene tatt med i testen.

- Vi vet ikke ennå om enkelte forhandlere vil ta inn bilstolene. Det kan også finnes forhandlere vi ikke har klart å oppsopore, og en del kan tenktes å kjøpe barneseter i utlandet eller på nettet, sier Aabakken.

Prisene er anbefalte utsalgspriser, men de teller ikke med i karakteren.

Forbrukerrådet oppfordrer foreldre til å legge minmal vekt på pris når de skal handle sikkerhetsutstyr til barna.

Du finner detaljerte beskrivelser av enkelttestene av bilstoler her.

Denne saken ble første gang publisert 31/10 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også