Sjekk om lekene er sikre
Stativ kollapset over baby
Alva Emilie fikk den bestselgende babygymen over seg. Se hvordan du sjekker om lekene er trygge.
I desember i fjor kjøpte trebarnsmoren Silje Høvik (24) fra Kirkenes denne babygymen til yngstedatteren Alva Emilie (nå 6 måneder).
- Jeg valgte akkurat den fordi den var den eneste de hadde som ikke hang fast i matte. Jeg ville ha en som var lett å flytte unna når jenta mi beveget på seg, sier Høvik.
Babygymen fra Fisher Price er laget slik at man kan ha den i to stillinger, enten som tradisjonell bue, eller helt utstrakt nede ved gulvet, slik at babyen kan ligge på magen og se seg selv i speilet. Uansett stilling må buen festes med et speil øverst i midten, og dette speilet er kjempetungt, ifølge Høvik.
Ramlet over Alva
- Vi syntes jo det virket litt skummelt, men kunne ikke se at den skulle kunne velte. Likevel tok det ikke lang tid før føttene på babygymen begynte å sprike, og plasten i selve buen så ut til å bøye seg. En dag da min da min da 4 måneder gamle jente lå under den og lekte, ramlet den plutselig over henne, sier Høvik.
Hun understreker at de aldri har hengt opp andre tunge leker i babygymen, og de har fulgt alle forskrifter på pakken. Likevel raste den sammen etter kort tid og forsiktig bruk.
Det gikk bra med Alva Emilie, men foreldrene reagerer på hvordan babygymen er konstruert.
- Jeg kan ikke skjønne hva de har tenkt på med det designet. Speilet er blytungt og henger på toppen av buen, og det er ingen vektere i føttene på leken. Her er det bare hul plast. Vi får ikke bøyd leken tilbake i normal stilling, og vi tør ikke legge babyen vår under lenger, sier trebarnmoren.
Ifølge Karol Partyka, som er salgssjef i Mattel Norge og representerer Fisher Price, har det ikke vært rapportert om lignende tilfeller med Fischer Price sin babygym verken i Norge eller utlandet.
- Dersom det er en feil på babygymen, kan vi nok se på dette som et enkelttilfelle da denne har vært i salg i flere år, sier Partyka.
Han ber Silje Høvik sende inn leken for å få den undersøkt. Fisher Price vil erstatte den med en ny variant.
Sikkerhetstest
Selv om du ofte kan stole på leketøysprodusentene, lønner seg seg å sjekke lekene selv også.
I desember gikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut med at 12 av 25 leker ikke besto kravene i en sikkerhetstest. Lekene feilet i sikkerhetstesten på grunn av små deler som kan løsne og utgjøre kvelningsfare for barn under 3 år. 20 av lekene hadde feil eller manglende alders-, advarsels- og sikkerhetsmerking. DSB ba leketøysbransjen skjerpe seg.
Hvert år kalles mange produkter tilbake fra butikker og forhandlere fordi de innebærer fare.
De kan være helseskadelige, ustabile og i verste fall føre til alvorlige ulykker. På nettsidene til Direktoratet for sikkherhet- og beredskap kan du sjekke om produkter er meldt farlige.
Du kan også melde fra om leker du selv mener er farlige. Det samme kan du gjøre på nettsidene til Klima- og forurensningsdirektoratet.
Her finner du DSBs råd til foreldre som skal kjøpe leketøy.
Passer leketøyet til barnets alder og utviklingstrinn? Er leketøyet solid?
Sjekk hva du bør passe på blant annet når det gjelder emballasje, merking, smådeler, skarpe kanter, snorer og kjemikalier.
Det er flere eksempler på leketøy med farlige kjemiske stoffer.
Brannfare er også viktig å være opmerksom på: alle vanlige tekstiler som brukes i leketøy er mer eller mindre brennbare.
Setter seg fast
Når barna begynner å sette seg opp, øker faren for at klær eller fingre kan sette seg fast i leker som er festet på barnevogn, seng eller lekegrind. Du bør da fjerne disse lekene.
Det er også viktig at leketøy som barn kan sitte på, som gyngehest, traktor og gåvogner, er stabile. Mange barn har slått seg kraftig fordi leken de satt på plutselig veltet.
Oppblåsbare leker
Oppblåsbare leker, som baderinger og badedyr, er ikke ment som livredningsutstyr eller hjelpemiddel for å lære barna å svømme. Lekene skal ha en ventil som hindrer at all luften slipper ut om proppen skulle falle ut. Husk at små barn kan drukne selv om vannet ikke er mer enn ti centimeter dypt. Snorkel skal ikke brukes av barn under sju år.
Elektrisk leketøy
Elektrisk leketøy skal ikke kunne kobles rett til nettet, men gå via batteri eller kobles via en transformator (maks 24 volt). Banankontakter og elektronikklemmer skal heller ikke brukes i forbindelse med leketøy. Drager og andre flyvende leketøy må kun brukes på åpne plasser der de ikke risikerer å komme kontakt med elledninger. Snøret bør være av ikke-strømførende materiale som nylon eller glassfiber.
Leker med lyd
Hvis lyden er sterk, kan barnets hørsel skades. Det stilles krav til hvor høy lyden kan være på et leketøy. Vær særlig oppmerksom på lekevåpen med kruttlapper og leketøy med annen sterk lyd som er konstruert for å holdes inntil øret.
Allergi
Dersom du har barn med allergi, bør du være klar over at kosedyr med ekte pels eller leketøy fylt med nøtteskall, dyrehår og lignende, kan gi allergiske reaksjoner.
Denne saken ble første gang publisert 15/03 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.