baby som sover mye
Så lenge og mye bør babyen din sove
Babyen kan sove opp mot 21 timer i døgnet, uten at dette er unormalt.
- Dersom du har en baby som sover mer enn 21 timer, vil jeg mene at dette er veldig mye. Men, det er ganske normalt at babyen sover veldig mye, spesielt de første ukene.
Det sier Caroline Lorentzen. Hun er søvnterapeut og står bak sovehjelp.no. Lorentzen møter sjelden på tilfeller hvor babyen sover ”for mye”, men heller at babyen sliter med søvnen.
- Jeg har aldri vært borti den problemstillingen, de som tar kontakt med meg har babyer som sover for lite. Men hvor mye babyen skal sove, varierer. Noen mener 16-19 timer, andre mener 15-21 timer, sier søvnterapeuten.
Hun forklarer at babyen ved tre måneders alder gjerne sover rundt 13-15 timer, men at mange også sover mindre uten at det nødvendigvis skyldes at noe er galt.
Babyer som sover mye
Lorentzen synes ikke at det er grunn til å bekymre seg dersom babyen sover svært lenge om gangen.
- Opp mot 21 timer trenger ikke være unormalt. Dersom du har en baby som sover mer enn 21 timer ville jeg nok sett litt på allmenntilstanden og oppsøkt lege, sier hun.
Dette støtter Karin Naphaug, helsesøster og svønterapeut ved Sovekarin.no.
- Hvis babyen legger på seg riktig, vokser og er frisk, vil jeg ikke si at babyen sover "for mye". Noen barn er "sovebabyer", men man må jo vekke dem og gi dem mat innimellom, sier Naphaug.
Så hvis babyen kan sove så lenge som 21 timer i døgnet, bør den uansett vekkes siden den trenger våkenperioder for å spise.
- Det viktigste er at babyen spiser, har god sugerefleks og legger på seg, understreker hun.
Samtidig er det stor forskjell på hvor mye søvn nyfødte babyer og babyer over seks måneder trenger.
- Men her er det veldig forskjell på nyfødte og større barn, nyfødte kan sove mye de tre første månedene. Dersom babyen fortsetter å sove i så mange timer (som opp til 21 timer) etter fylte tre måneder, ville jeg oppsøke lege og spurt litt mer om dette, sier Naphaug.
Les også: Denne sovetemperaturen er riktig for babyen
Skiller ut søvnhormon
At enkelte babyer vil sove mer enn andre babyer, kan handle om mengden av søvnhormonet melatonin som skilles ut, ifølge Naphaug.
- Melatonin skilles ut i morsmelken, og det produseres ulike mengder av dette hos ulike mødre. Men innen babyen er tre måneder, produserer barnet nok melatonin selv, og får laget sin egen søvnsyklus. Da er det også lettere å lage leggerutiner for barnet, forklarer Naphaug.
Mennesker produserer ulike mengder melatonin, og barn har forskjellige selvreguleringsmekanismer når det kommer til dette.
- Babyer har også ulik nedroingskapasitet som gjør at de blir klare for søvn. For eksempel; noen sutter på tungen, noen legger seg på siden, noen krysser føttene. Dette er bare noen av de ulike metodene som babyer kan bruke på roe seg ned i søvnfasene, forteller søvnterapeuten videre.
Følg babyens rutiner
Det er svært mange meninger om når på dagen babyen bør sove, hvor lenge det skal gå mellom hver lur, og når babyen skal legges for kvelden. Dette kan derimot variere svært mye fra baby til baby, i tillegg kommer søvnrutinene også an på alderen til babyen.
- Det er individuelt fra barn til barn når de bør legges på dagtid. Babyer viser små tegn på at de er trøtte, og er man flink til å lese disse tegnene, så kan man kanskje klare å legge babyen før den blir ekstra trøtt, sier Lorentzen.
Hun forklarer at tidlige tegn er blant annet at de gjesper, tar seg til øret, de kan ha et litt langt blikk eller ta seg til ansiktet.
- Men det viktigste er å se på sitt barn når det er trett. Når har babyen det best med å sove? Man kan egentlig ikke styre det, det handler om å følge sitt barns rytme, sier Lorentzen.
Les også: Få babyen til å sove hele natten
Hvor mye bør babyen sove?
Det kan være vanskelig å vite eksakt når babyen har det best med å legge seg, særlig for nybakte foreldre.
- I Norge er vi opptatt av å legge barna våre rundt klokken 19, mens lengre syd i Europa legger de ikke barna før klokken 21. Så det er litt geografisk betinget hvor og når man velger å legge barn for kvelden, forteller Lorentzen.
Ifølge søvneksperten kan en natt for de aller yngste babyene variere fra fire til seks timer med sammenhengende søvn, og da legger de seg kanskje ikke før klokken 22.00-23.00.
Lorentzen gir samtidig noen veiledende punkter som kan være greie å forholde seg til:
- Ved tre måneders alder bør babyen sove 13-15 timer.
- Ved seks til tolv måneders alder vil noen si 12-14 timer mens andre mener 14-16 timer. Så da kan man si mellom 12-16 timer fra seks måneders alder.
- Ettåringer bør sove mellom 10-13 timer.
Når bør babyen sove på dagen?
Også Naphaug understreker at antall søvntimer varierer fra baby til baby på grunn av behov og rutiner. Dermed kan det ta litt tid før man har jobbet seg frem til faste tidspunkt for når på dagen babyen skal sove.
- Fra tre måneders alder er det ideelt for babyen å sove tre-fire lurer på dagtid, sier Naphaug.
Hun forklarer at den lengste luren bør komme midt på dagen. Dette innebærer at dersom babyen våkner klokken 7, vil den kanskje legge seg igjen allerede etter en til halvannen time. Da passer den lengste luren et sted mellom 11 og 14. Etter dette kan babyen gjerne få seg en kortere lur senere på dagen, men ikke senere enn til halv 5.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2017, og sist oppdatert 11/04 2018.