BABY sove på eget rom
Slik får du babyen til å sove på eget rom
Her er tipsene som gjør det lettere og tryggere for babyen å sove på eget rom.
Oppfatningene er mange om hvorvidt det er «riktig» å la babyen sove på eget rom eller ikke. Noen velger kanskje å stole på magefølelsen om hva som føles rett for sitt barn og sin familie, mens andre kan være usikre på hva som er riktig tilnærming.
- Det er ikke noe man må gjøre, men det er veldokumentert og vitenskapelig forankret at babyer kan få bedre søvn av å sove på eget rom fra seks måneders alder, sier professor i psykologi Ståle Pallesen.
Han jobber ved det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen og er seniorforsker ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland Universitetssykehus.
- Babyer bør legges søvnige og de bør sovne inn selv. På den måten lærer de å sovne uten at foreldrene er tilstede, noe som også er viktig ved oppvåkninger om natta, påpeker han.
Pallesen mener det er fullt forsvarlig at barn sover på eget rom fra seks måneders alder og forteller at dårlig søvn hos barn kan føre til søvnvansker, lærevansker og atferdsproblemer senere i livet.
- Både barn og foreldre kan ha mye igjen for å innarbeide gode søvnrutiner tidlig, mener han.
Baby sove på eget rom
Barnepsykolog og forfatter, Elisabeth Gerhardsen, mener foreldre selv må velge om barnet trenger å sove på eget rom når de merker at enten barnet eller foreldre selv sover dårligere av å dele rom.
- Det er ingen absolutt nedre grense, men jeg ville tenkt meg nøye om før jeg la et nyfødt barn, eller et lite spedbarn på eget rom, sier Gerhardsen.
Hun forteller at det å ligge ved siden av foreldre eller i det minste at babyen hører foreldrenes pust, virker beroligende for barnet.
- Babyer er født utrygge. Når de er usikre vil de naturlig søke nærhet til voksne de er knyttet til.
Gerhardsen mener at den mye omtalte Ferber-metoden er ugunstig for de aller yngste barna.
Ferber-metoden går i korte trekk ut på å ikke respondere på «sutregråt» eller annen oppmerksomhetssøkende atferd fra barnets side. En ekstrem variant er at man helt ignorerer slike signaler fra barnet, mens en moderat variant går ut på å vente noen minutter før foreldre responderer på slik atferd.
- Babyer skal ikke ligge alene å gråte
- Jeg er ikke så glad i Ferber-metoden, og i hvert fall ikke på de yngste babyene, sier Gerhardsen og legger til:
- Barn under et halvt år skal den ikke brukes på. De skal roes ned når de gråter, ikke ligge alene.
Hun forteller at hun selv ikke ville valgt «gråtekurer» av typen Ferber-metoden før hun hadde prøvd mykere metoder først.
- Det lureste er å få råd og hjelp for å være sikker på å velge gode tilnærminger som virker. Mange foreldre prøver ut noe de har hørt skal fungere, men kanskje de bare prøver det få timer av gangen, eller på måter som ikke virker så bra.
Les også: Slik får du babyen til å sove i egen seng
Barnepsykologen påpeker at man ikke må la barn som har vondt ligge og gråte.
- Barn kan ha en ørebetennelse, kløe på grunn av lett eksem eller ubehag på grunn av tett nese på natta, selv om barnet ikke virker plaget på dagtid.
- Å være redd kan skape varig utrygghet for barnet
Hun mener det er viktig å være helt sikker på at barnet føler seg trygg, dersom man skal la et barn ligge og gråte.
- Å være sint er ikke så skadelig, å være redd derimot, det kan skape varig utrygghet. Derfor må man gå inn til barnet med få minutters mellomrom, og man må selv være helt rolig og vise at man verken er sint eller urolig.
Dersom du selv egentlig misliker å la barnet gråte er det også stor sjanse for at barnet vil merke dette.
- Foreldre som innerst inne misliker å la barnet gråte vil signalisere det med kroppsspråket sitt, enten de vil eller ikke, og det er med på å gjøre barnet usikker og dermed lettere utrygg.
- Introduser det nye rommet på dagtid
Barnespykologen mener foreldre selv må kjenne på sine individuelle behov for sin familie når det gjelder soving på samme rom eller at barnet skal sove på eget rom.
- I store deler av verden bor familier så trangt at det er vanlig at barn deler soverom med foreldre eller søsken hele barndommen. På den andre siden er det jo greit for foreldrene å få soverommet for seg selv etter hvert.
Hun forklarer at noen foreldre gjerne vil ha barn på eget rom fra de er rundt året, mens andre venter lengre.
Dersom dere har bestemt dere for å få barnet til å sove på eget rom, kommer psykologen med en rekke tips som kan gjøre overgangen lettere, tryggere og bedre for babyen.
Introduser det nye rommet på dagtid: På den måten får barnet sett seg godt om. Gi barnet tid til å bli vant til det nye rommet og vant til å sove der ved at det sover der en gang eller to på dagen.
Vær i nærheten: De første kveldene når man legger barnet på det nye rommet er det ekstra viktig at barnet føler at de voksne er i nærheten og hører om det er noe. Foreldre bør absolutt ikke kombinere nytt rom med å la barnet ligge lenge og skrike.
Hør etter: Pass på at du faktisk hører barnet om det våkner. Ved stor avstand mellom foreldrenes rom og barnets, kan babycall være en god løsning. Selv om du hører barnet godt fra ditt soverom når du selv er våken, er det betydelig vanskeligere å høre barnet når du selv sover. Du vil heller ikke så lett fange opp at barnet blir dårlig, som for eksempel ved falsk krupp eller at barnet kaster opp.