Baby vil ikke sove

15 grunner til at babyen din ikke vil sove

Det er alltid en grunn til at babyen din ikke vil sove om natten.

BABY VIL IKKE SOVE: Det er alltid en grunn til at babyen ikke vil sove.
BABY VIL IKKE SOVE: Det er alltid en grunn til at babyen ikke vil sove. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Read in English: 15 reasons your baby won't go to sleep

For noen oppleves det nesten som et nederlag å innrømme at babyen ikke vil sove om natten.

- Slik skal det ikke føles. Du kan være verdens beste mor eller far selv om babyen din sliter med søvnen, og hvor raskt du får babyen din til å sove er ikke noen målestokk på hvor flink du er som forelder, understreker Caroline Lorentzen hos Sovehjelp.no.

Baby vil ikke sove

- Det er alltid en årsak til at en baby ikke klarer å sove - enten er det fysisk eller psykisk. En liten baby er ikke manipulerende, den har bare behov som den trenger å få dekket. Først når barn blir rundt ett år, har de den intellektuelle kapasiteten til å utnytte situasjonen mer, sier Lorentzen.

Babyens søvnrutiner:

Første lur

Passer gjerne å ta i nitiden, omtrent to-tre timer etter at barnet våkner.

Se an om barnet virker trøtt, og la det spise godt før det sovner.

Barnet kan selv styre lengden på økten, men det er en fordel om den er på rundt en time.

Hovedluren

Ofte i 12-13-tiden.

La barnet gjerne sove i vognen ute hvis det er greit vær.

Denne økten kan gjerne være på to-tre timer, da dette legger til rette for en bedre nattesøvn.

Ettermiddagsluren

Når denne kommer, varierer etter når hovedluren var.

Hvis hovedluren var lang, kan den kanskje sløyfes, og så kan du heller legge barnet for natten i seks-sju tiden.

Natten

Tiden for når barn mellom tre og seks måneder legger seg, varierer mye etter hva foreldrene trives best med.

Det er en fordel at det er minst tre timer siden forrige lur når barnet legges for natten.

Følg med på barnet signaler og legg det når det viser tegn til tretthet.

Kilde: Helsesøster Tone Aanderaa

Hun legger til at også det litt større barnet kan ha grunner til å gråte, og at det derfor er viktig å vise barnet forståelse og respekt, og at man er der når han eller hun føler seg utrygg.

- Ut fra et menneskelig ståsted mener jeg det er feil å forlate et medmenneske som gråter fortvilet. Husk også at den lille babyen heller ikke har tidsperspektiv, sier hun.

Finn grunnen til problemet

Helsesøster Tone Aanderaa er enig i at det er viktig å finne grunnen til problemet.

- Når et barn ikke vil sove, bør du kartlegge årsaken og handle deretter. Skyldes det sykdom, skal du ta barnet opp. Hvis det bare er våkent og selskapssykt, må du selv finne ut hvilken strategi som passer for deg. Hvis du vil at barnet skal være i egen seng, kan du gå inn til det og fortelle at det er natt, legge ned barnet igjen og eventuelt være sammen med det til det roer seg, sier hun.

Helsesøsteren anbefaler å unngå å ta barnet opp med mindre det er helt fortvilet, og hun mener det er en grei regel å yte minst mulig service om natten.

- Hvis du samsover med barnet, og syns det fungerer bra, blir det selvfølgelig noe annet. Da handler det om å være tilstede, roe barnet ned og hjelpe det til å falle i søvn igjen, sier hun.

Ta opp barnet?

På spørsmålet om hvorvidt du bør ta opp barnet når det våkner om natten eller ikke, finnes det ikke noe entydig svar på. Her er det mange meninger, og Aanderaa mener hver enkelt må finne ut hva de syns fungerer best.

Hva er barns søvnbehov fra 0-6 år?

  • Nyfødte: 16-19 timer per døgn
  • 3-6 mnd: 13-15 timer per døgn. Omtrent fem timer på dagtid fordelt på to-tre økter
  • 6-12 mnd: 12 – 14 timer per døgn Omtrent to-tre timer på dagtid
  • 1-3 år: 10-12 timer per døgn. Omtrent en til to timer på dagtid
  • 3-6 år: 10-12 timer per døgn. De fleste sover ikke lenger på dagen

Kilde: Helsesøster Tone Aanderaa

- Babyer vil imidlertid erverve handlingsmønster som gir dem respons. Det betyr at hvis de oppnår noe med sin handling, vil de sannsynligvis gjenta den, sier hun.

Hvis målet er å hjelpe barnet til å sove, og ikke reise seg opp i sengen, vil nok ikke det å løfte det opp fremskynde prosessen.

Foreldrene bestemmer

Det å gå gjennom søvnløse netter over lang tid er slitsomt, og det tærer på foreldrene.

- Jeg skjønner derfor godt at foreldre blir slitne og ønsker hjelp til å komme inn i gode rutiner. Når barnet er seks måneder eller eldre, blir det mer og mer bestemt på hvordan det vil ha det, og det sier tydelig i fra når det ikke blir som det vil. Det er da lett at vi foreldre føyer oss, for i utgangspunktet vil vi jo bare gjøre det beste for barna våre, sier hun.

Det skal derfor ikke mye til å tvinne foreldrene rundt lillefingeren, og om natten er det kanskje enda lettere å gi etter fordi man selv er sliten.

- Vi må lære barna at det er de voksne som er sjefene og at det er de som styrer rutinene, sier Aanderaa.

Lag egne rutiner

Det å finne rette rutiner for dere er det viktigste. Det som fungerer så godt hos naboen, behøver nemlig ikke fungere i det hele tatt hos dere.

- Når jeg veileder foreldre er det viktigste for meg at vi finner løsninger som foreldrene selv er komfortable med og kan stå for. Det har ingen hensikt å sette i gang med for eksempel en skrikekur hvis du innerst inne ikke står inne for denne metoden. Det finnes mange veier til rom også når det gjelder søvnmetoder, sier hun.

Hun understreker imidlertid at man aller først må sikre at gode matvaner og rutiner på dagtid er på plass.

Først da kan du jobbe med å få orden på søvnrutinene om natten også.

Les også: Slik får du babyen til å sove lenger om natten

Grunner til at babyen ikke får sove:

Ørebetennelse: - Dette er det ikke alltid like lett å oppdage. Røret mellom mellomøret ned til svelget er veldig lite, og hvis det lett tetter seg kan barnet være bra i perioder, mens det i perioder er riktig ille. Ofte blir smertene verre når barnet blir lagt ned, og trykket mot trommehinnen øker. Smerten vil gjøre det vanskelig for barnet å sovne, sier Lorentzen.

Refluks: - Noen barn har det som kalles "stille refluks". Det fører ikke til gulping, men til at barnet plages av syre som kommer opp i spiserøret når det legges ned. Disse barna klarer ikke sovne liggende, og foreldrene kan ende med å gå og bære barnet i søvn i månedsvis, sier Lorentzen.

Smerter i rygg, nakke eller bekken: - Kan komme etter vanskelige fødsler. Barn som er tatt med tang eller sugekopp, barn som har ligget skjevt med hode inne i mors liv eller barn som fødes veldig raskt, kan få smerter i rygg, nakke eller bekken, sier Lorentzen.

En fysioterapeut eller kiropraktor kan da hjelpe med plagene.

Magesmerter: - Man sier gjerne at både hyppig diaré og litt sjelden avføring er normalt hos små barn, men det betyr ikke at det er optimalt. For noen barn vil dette føre til vondt i magen og igjen problemer med å sove, sier Lorentzen.

Man oppdager smerter ved at barnet gjerne trekker knærne opp, ligger sammenkrøpet og eller promper mye.

- Ofte gjør det ikke så vondt på dagtid, da er barnet mer i bevegelse og kan hjelpe på fordøyelsen, men det er likevel vondt nok til at babyen våkner om natten, sier hun.

Hudplager: - Søvnproblemer kan også skyldes kløe på grunn av eksem. Slike plager forverres gjerne i en varm seng, sier Lorentzen.

Nevrologiske plager: - I sjeldne tilfeller kan årsaken til at barnet ditt ikke vil sove være nevrologiske plager som for eksempel epilepsi, sier Lorentzen.

Ustabilt blodsukker: - Ustabilt blodsukker kan være en årsak til at babyer ikke får sove. For å få et stabilt blodsukker trenger barnet en balansert og god sammensetning av proteiner, fett og karbohydrater, sier Aanderaa.

Ulike metoder som benyttes for å få barn til å sove

Ferbermetoden

Metode utviklet av barnelege Richard Ferber der man lar barnet skrike noen minutter før man går inn og trøster. Dette gjentas over flere dager og periodene man er utenfor rommet blir lengre. Metoden omtales ofte som skrikekur.

Vær tilstede i rommet metoden

Her legger du barnet som vanlig og legger deg så selv på en madrass eller seng i samme rom. Forsøk å gi barnet minst mulig stimuli og snu deg gjerne bort fra barnet.

Samsoving

Dette innebærer at man sover sammen barnet. Mange syns dette fungerer fint mens de fortsatt ammer om natten.

Kilde: Helsesøster Tone Aanderaa

Tannfrembrudd: - Nye tenner som bryter frem kan gjøre vondt og gi urolige netter. Dette går heldigvis over. Prøv gjerne å smøre på Dentinox som bedøver gommen, sier Aanderaa.

Sykdom: - Hvis barnet er sykt, skal du følge med mer om natten. Kanskje kan du også ta barnet inn til deg eller på samme rom til det blir friskt igjen. La rutinene ligge under sykdom og ta dem heller opp igjen senere, sier Aanderaa.

Tøff fødsel: - Dersom fødselen var tøff, og babyen for eksempel slet med nakkeplager til å begynne med, kan babyen føle seg mer utrygg og slite mer med å finne roen selv, selv lenge etter at plagene er borte, sier Lorentzen.

Tidligere kolikk: - Har babyen din hatt kolikk tidligere? Selv om barn er kvitt kolikkplagene, er det ikke uvanlig at de gråter mye den neste måneden. De har rett og slett angst for smerter og vanskelige situasjoner, sier Lorentzen.

Familiesituasjonen generelt: - Barn lever i den emosjonelle tilværelsen vi tilbyr dem. Det betyr at de påvirkes av både stress og uenighet mellom mor og far, samt deres helse og humør, sier Lorentzen.

Som foreldre er det derfor viktig å gi barnet ro og forsøke å møte dagen med godt humør.

Uregelmessige rutiner: - Uregelmessige rutiner med tanke på søvn på dagtid, kan føre til at babyen ikke får sove om natten. Mange små sover for sent på ettermiddagen og legges da for sent på kvelden. Det er også en fordel å ha en litt kortere soveøkt på morgenen og den dype søvnen på ettermiddagen for en god nattesøvn, sier Aanderaa.

Mange inntrykk: - Når barnet nærmer seg ettårsalder kan mange inntrykk om dagen gjøre det vanskelig å finne roen om kvelden, sier Aanderaa.

Mareritt: - Vonde drømmer kan gi mareritt, og barn kan også få nattskrekk. Dette er som regel forbigående. Vær hos barnet og gi det nærhet og trygghet når dette skjer, sier Aanderaa.

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2015, og sist oppdatert 15/08 2022.

Les også