babyens søvn på dagtid

Hvor mye søvn trenger babyen på dagtid?

Babyens totale søvnbehov styrer natt- og dagsøvn.

BABYENS SØVN PÅ DAGTID: En baby på fem måneder har ulikt sovebehov enn hva en nyfødt baby har, men her har du noen triks til hvordan å få baby til å sove på dagtid. FOTO: Getty Images.
BABYENS SØVN PÅ DAGTID: En baby på fem måneder har ulikt sovebehov enn hva en nyfødt baby har, men her har du noen triks til hvordan å få baby til å sove på dagtid. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Hos baby og små barn vil søvnbehovet dekkes av total søvn på dag- og nattestid.

- Behovet for søvn på dagtid avtar fra barnet er 2-3 år gammel. Ved 4-årsalderen har de fleste barn ikke lenger behov for søvn på dagtid, sier allmennlege hos A-klinikken og Universitetslektor ved UIOA, dr. Amir David Arden.

Søvn på dagtid hos baby

- En nyfødt sover kanskje 2-4 timer om gangen og er en del våken etter å ha sovet. Ofte har de en lengre soveintervall, og dette vil ofte inntreffe om natten etter at de første ukene er over, sier Hanne Elseth, helsesøster ved Østre Toten kommune.

Noen babyer vil sove "hele tiden" og mange ganger i løpet av dagen. Andre sover i intervaller og er lengre våken.

- Å tilrettelegge for at hvert enkelt barn kan finne sin rytme på dagsøvnen, kan spare den som er hjemme med barnet for mange frustrasjoner, sier Elseth.

Hvor lange og mange dupper som er normalt i løpet av et døgn varierer fra barn til barn.

- Noen barn vil justere seg inn på å sove tre ganger om dagen i løpet av de første 2-3 månedene. De fleste ettåringer sover en til to ganger om dagen, og barn på 1,5-2 år vil som oftest kun sove én gang om dagen. Her er det store og individuelle variasjoner, forteller Elseth.

Les også: Alt du lurer på om krybbedød, og hvilke forhåndsregler du kan ta

Få baby til å sove på dagtid

Mange hevder bestemt at det er svært viktig at babyer skiller mellom søvn på dag og natt ved å ha ulike steder de sover, som i sengen om natten og i vogn på dagtid.

- De finnes ikke et fasitsvar. Alle må finne ut hva som passer best for hver familie og hvert barn, men dersom man låser seg til å kun la barnet sove i sengen sin kan det legge en del begrensninger på hva man kan finne på de første leveårene til barnet. Det er likevel ikke noe galt i det dersom det passer best for familien, sier Elseth.

Noen babyer kan bli forvirret av å sove samme sted på dagtid som om natten, slik at natten preges av forventninger til å stå opp med en gang babyen våkner.

- Det vil kanskje gjerne gjelde babyer som sover på eget rom, da vil de ikke ha foreldrenes sovepust og sovelyder å orientere seg etter når det gjelder å skille mellom dag og natt. Her gjelder det å finne ut hva som passer best, først og fremst for babyen, men også for dere som foreldre.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Søvn avler søvn

Og uttrykket "søvn avler søvn" er ikke nødvndigvis riktig. Mange mener det kan virke mot sin hensikt å la barna sove korte eller få dupper i løpet av dagen for å "spare opp" søvnbehovet til nattestid.

- Det handler om at en overtrøtt baby kan ha problemer med å sovne inn og komme seg inn i en god søvnrytme, slik at for lite søvn kan forstyrre rytmen og føre til for lite søvn videre, sier Elseth, og legger til:

- Barn som legges når de er passelig trøtte og får sove så mye de trenger, vil gjerne sove lengre og bedre enn de barna som er overtrøtte. Slik kan man si at søvn avler søvn, men babyer har likevel et individuelt søvnbehov.

Les også: Slik får du babyen til å sove på natten