Gode råd mot døgnvillhet:
Slik unngår du baby-jetlag
Eksotiske reiser med baby betyr ofte døgnvillhet og våkenetter. Disse rådene hjelper.
Jetlag hos barn
Døgnrytmen vår styres av stoffet melatonin, som finnes i hjernen og påvirkes av dagslys.
Voksne opplever oftere jetlag enn barn, fordi vi har et mer bevisst forhold til tid. Likevel påvirkes barna fordi de forholder seg til lys, lyd og sosial interaksjon.
Jo flere tidssoner jo mer jetlag, og reiser østover er ofte verre enn vestover.
Vanlige symptomer er søvnproblemer, konsentrasjonsproblemer, endringer i appetitt, fordøyelse, kvalme og svimmelhet.
Jetlag forsvinner som regel av seg selv i løpet av noen dager.
Som nybakt mor står en natt med sammenhengende søvn høyt på ønskelista. Men når våkenettene er passert og den verste ammetåka letter, velger mange å legge ut på langreise.
For er ikke permisjonstiden en perfekt mulighet til å tilbringe sure vintermåneder i varmere strøk? Babyen trenger ikke eget flysete, spesialmat eller uoverkommelig mye utstyr. Og takket være lang permisjon kan dere reise i lavsesong og være borte flere måneder.
Men så var det denne nattesøvnen da. For hva skjer egentlig med babyens søvnmønster når dere bytter tidssone?
Start en gradvis tilpasning så fort som mulig
Søvnterapeut Caroline Teigen som driver firmaet Sovehjelp.no forteller at små barn reagerer ulikt på lange reiser. Mens noen tilpasser seg den nye døgnrytmen fort, trenger andre mer tid og hjelp fra foreldrene.
- Vi må huske at det å reise langt er et voksent valg, sier hun.
- Da må vi også hjelpe barnet med å tilpasse seg gradvis, uten å skape stress.
For å få til dette mener hun foreldrene må gjøre en innsats, og være flinke til å avlaste hverandre de første dagene, enten det gjelder selve flyreisen eller nattevåk på hotellrommet.
- Fordeler man ansvaret mellom seg får alle slappet av, og det er lettere å ikke bli frustrert, sier hun.
Velg natteflygning
Reisen begynner med flyturen, noe mange gruer seg for. Velger du natteflygning på den lengste strekningen er det ofte mørkt og rolig og dermed lettere for alle å få sove.
Har du også med noen kjente ting barnet forbinder med søvn, som kosedyr, teppe, smokk eller bøker, kan du skape en trygg atmosfære som likner de vanlige leggerutinene. Men selv om flyturen går som en drøm, er det ikke alltid resten av turen gjør det.
Dagslys mot døgnvillhet
8 tips for å redusere jetlag hos babyer:
- Start en gradvis tilpasning så fort som mulig.
- Velg natteflygning hvis du kan.
- Ta med ting barnet forbinder med søvn: Kosedyr, teppe, smokk, flaske og bøker.
- Vekk babyen tidlig om morgenen og gå ut.
- Ikke la babyen sove for lenge om dagen. Vekk den etter noen timer og ta den med ut i dagslys.
- Stimuler minst mulig med lys og lyd hvis babyen våkner om natten.
- Babyer påvirkes av foreldrenes energi. Vær rolig og forståelsesfull, ikke stresset og frustrert.
- Ikke stress for mye med de vante rutinene. Avlast hverandre og nyt tiden sammen som familie.
Selv om babyer ikke har et bevisst forhold til tid, blir de påvirket av stemning, lyd og lys. Derfor opplever også de jetlag når disse forholdene forandrer seg. Jetlag oppstår nemlig når kroppens indre klokke blir forvirret. Denne klokken styres av stoffet melatonin som igjen påvirkes av dagslys. Dette kan du utnytte til din fordel for å redusere babyens, og din egen, døgnvillhet.
Lander du tidlig med en overtrøtt baby må den gjerne få sove litt, men ikke la den døse hele dagen. Vekk barnet etter noen få timer og ta det med ut. Og selv om det frister å sove lenge om morgenen, er det bedre å komme seg raskest mulig ut i sola.
Men hva hvis barnet våkner midt på natten, klar for nye eventyr med vidåpne øyne? Da er det viktig å bevare roen, ifølge Teigen.
- Vis at du er tilstede og at du skjønner at barnet er våkent. Vær rolig og forståelsesfull, men unngå å stimulere mer enn nødvendig ved å sette på lys eller ta frem leker og Ipad, sier hun.
Hun legger til at det er viktig å kose seg sammen på ferien, og å tilpasse seg hverandre og omgivelsene.
- Barn tilpasser seg som regel fort, ofte er det vi voksne som stresser med dette, sier hun.
Jorda rundt med barn uten stress
Brødrene Tristan (3) og Nanook (1) fra Bergen har krysset mange tidssoner. De reiseglade foreldrene elsker friluftsliv, og tar gjerne med barna på rundreise, fjellklatring og polarvandring. Blant annet reiste Tristan til New Zealand og Asia 11 måneder gammel, mens Nanook var 7 måneder på rundtur i USA.
- Vi har egentlig bare positive erfaringer, sier mamma Kim Broux og pappa Jochem Cuypers.
De leier ofte en leilighet de første dagene hvor de bruker tiden til å finne ny døgnrytme og planlegge resten av turen. Som regel tar det ikke mer enn et par dager før alle er i rute.
- Barna tar det ofte raskere enn oss, og babyer tar det raskest. Så lenge barnet føler seg trygg hos foreldrene går det meste greit, sier de.
Gi slipp på hverdagsrutinene
Teigen er enig i at små barn påvirkes av foreldrenes humør, og anbefaler å slippe litt opp på hverdagsrutinene. Tviholder du på at barna skal i seng kl. 19 når restaurantene ikke åpner før kl. 20, blir det fort vanskelig.
- Noen barn takler fint å sove i vogna når foreldrene spiser middag, mens andre trenger mer ro. Da kan man kanskje spise en bedre lunsj ute, og heller ta et enklere kveldsmåltid på hotellrommet, sier hun.
En langreise med små barn krever mye planlegging, men med litt ekstra innsats i starten blir turen en glede, mener foreldrene til Tristan og Nanook.
- Så lenge man er innstilt på noe og gleder seg til å reise, blir det en fantastisk opplevelse - selv om å reise med barn krever ekstra innsats fra foreldrene. Tur med barn beriker turen!
Du kan følge familien til Tristan og Nanook på deres eventyrlige reiser på bloggen Tristrans Saga.
Øvrige kilder: Helsenorge.no, Baby Sleep Consultants
Les også:
Gjør flyturen med barna til en drøm
Reisevaksinene du ikke må glemme
Denne saken ble første gang publisert 26/09 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.