Mammablogg:

Slik lager du din egen mammablogg

Tre enkle trinn som sparker mammabloggen i gang.

POPULÆRE MAMMABLOGGER: Noen av de mest leste bloggene i Norge er mammablogger.
POPULÆRE MAMMABLOGGER: Noen av de mest leste bloggene i Norge er mammablogger.
Først publisert Sist oppdatert

Julia Lahme

Danske Julia Lahme er utdannet innen etnologi og innehaver av kommunikasjonsbyrået Lahme.

Mamma til Sofus (2) og Elias (6).

Har skrevet flere bøker, blant annet Blogbogen, en håndbok om blogging.

Blogger på Julialahme.dk

Brenner du for å dele dine tanker og opplevelser som mor? Da er mammablogging perfekt for deg!

En blogg kan være både en personlig babybok, og en måte å speile seg i andre som er på samme sted i livet som deg.

Du kan for eksempel dele verdifulle erfaringer, som at "Du vet du er småbarnsmor når...". Eller at mammajobben slett ikke er så lett som mange tror.

Det er superenkelt å starte sin egen mammablogg, men det finnes en del ting det kan være lurt å ha tenkt gjennom før du begynner.

Her er tre råd som får deg i gang:

1. Hvorfor vil du blogge – og til hvem?

Blogg betyr egentlig web log, altså dagbok på nettet. Når du er blitt mamma, kan det være fint å holde styr på tanker og opplevelser ved å skrive dem ned.

På bloggen kan du også samle alle dine fineste babybilder, og dermed ha et fint minne om ditt barns utvikling. I tillegg opplever mange at en en blogg gir deg muligheten til å få andre mødres gode råd, og kanskje også noen nye mamma-venner på nettet.

Husk bare at en blogg også er et sosialt medium.

Hvem som helst kan finne og lese den, så tenk nøye gjennom hva og hvor mye du vil dele: Er du sikker på at du vil skrive om manglende sexlyst, eller vise bilder av ditt gråtende barn?

Er du i tvil, spør deg selv om du synes det er greit at moren din leser innlegget. For hun vil garantert finne deg!

Tenk også over hvem du skriver for. Er det primært dine nærmeste, eller vil du gjerne høre fra andre mødre? Det har betydning for hva du kan skrive og hvor innforstått innleggene kan være.

 

2. Gi bloggen et navn

Når du har bestemt deg for hva du vil blogge om og hvem du vil blogge til, er det på tide å bestemme seg for hva bloggen skal hete.

Er bloggen «bare» din personlige mamma-dagbok, kan det være et greit valg å bruke ditt eget navn som navn på bloggen, for eksempel Idas tanker.

Vil du nå bredere ut med bloggen din, er det smartere å gi den et navn som både er innbydende og som sier noe om hva leserne kan forvente.

Skriv ned noen ord som beskriver hva du vil blogge om. Det kan for eksempel være barn, glede, hverdag og kaos. Kanskje bloggen din i så fall skal hete Det glade kaos?

Husk at bloggens navn helst ikke bør være lengre enn at det er greit å taste inn. Det mest praktiske er at bloggen din heter det samme i url-feltet, altså selve nettadressen, som den heter i tittelfeltet, altså overskriften og selve navnet på bloggen.

 

3. Opprett bloggen

Det er nå det blir gøy! Og nei, det er ikke vanskelig.

Først skal du velge en plattform. Plattformen er det nettstedet der du legger bloggen din, og hvor du kan velge mellom mange forskjellige maler for bloggens utseende.

Det finnes flere gode og brukervennlige plattformer. Blant de mest brukte er Wordpress og Blogger (Blogspot). Begge loser deg gjennom en enkel oppstartmeny når du vil opprette en ny blogg.

Blogspot tilbys av Google. Hvis du allerede har en gmail-adresse, kan du gå direkte til Blogger.com, logge inn med ditt gmail-passord og opprette din blogg.

Hvis ikke, kan du opprette en Google-bruker på samme sted. Du oppretter din blogg ved å klikke på «ny blogg». Nå får du opp et vindu hvor du skal skrive inn bloggens tittel og adresse. Så velger du bloggens layout eller utseende. Velg for eksempel sjablongen Simple, som er enkel og oversiktlig – du kan alltids endre den senere.

Trykk på «opprett blogg», og du er i gang! Alt som gjenstår nå, er å begynne å skrive.