Startpakke til baby
Så mye koster babyen deg
Sjekk hvor mye du kan spare på babyutstyr, og hvilke produkter du bør legge penger i.
Å få et nytt familiemedlem er en fantastisk opplevelse. Men det er også dyrt! En liten baby ser kanskje ikke ut til å trenge så mye, men det er litt av hvert som må være i hus før den lille melder sin ankomst.
Ifølge tall fra Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), bruker vordende foreldre 3400 kroner måneden på babyutstyr de siste 6 månedene før fødsel. Det vil si 20400 kroner totalt.
I tillegg vil utstyr til babyen koste deg ytterligere 710 kroner i måneden fram til barnet er ett år.
Disse tallene er utregnet med tanke på en standardpakke til barnet, som blant annet inneholder seng, stellebord, vogn, vognpose, tåteflaske osv., og det er tatt som utgangspunkt at alt blir kjøpt nytt.
Store prisforskjeller
Med et stort marked finnes det også store prisforskjeller når det gjelder babyutstyr. Vi har satt sammen tre ulike startpakker bestående av vogn, seng, sengetøy, bebyteppe, badebalje, stellebord og håndkle for å vise hvor store prisforskjellene kan være. Det er hele 30.639 kroner som skiller den dyreste og den billigste startpakken.
Hvilken ville du gått for?
Spiller på følelser
Dette bør du ha
Her er en liste over hva som kan være praktisk å ha i hus før babyen kommer. Om du velger klær av ull eller bomull, og hva du trenger av yttertøy avhenger av når på året babyen blir født.
Seng
Bilstol
Vogn
Sengetøy
Madrass
Helseteppe (gjerne flere: en til seng, en til vogn og en til bilen)
Lammeskinn
Badebalje
En god såpe og krem/olje
Gulpekluter
Siklesmekker
Vaskekluter
Ull-body
Ull-longs
Ull-pysj
Bomullsbody
Longs med fot
En tykk dress å ha på barnet fra sykehuset
Lue av ull
Ammeinnlegg i ull
Amme-bh (kjøp flere når du vet hvilken størrelse du trenger)
Noen myke trøyer
Evt. smokk til nyfødt og kanskje en kosebamse eller koseklut?
(Kilde: Pernille F. Haug, Barnas Hus)
Også Sander Sværi, førsteamanuensis ved Markedshøyskolen i Oslo, mener at foreldre er en enkel målgruppe å nå for produsenter som skal markedsføre produktene sine.
- Alle varer som har en målgruppe med stor grad av involvering er enkle å selge til. Foreldre er et typisk eksempel på en slik målgruppe. Foreldre har selvsagt en høy grad av involvering når det gjelder barna sine og vil derfor også være enkle å nå fram til.
Han tror også at foreldre kan være enkle å overtale, nettopp fordi de ønsker det beste for barna sine, og fordi det for mange er stor usikkerhet knyttet til det å få et barn.
- Foreldre er mottakelig for ny informasjon og produsenter kan derfor enklere skape behov som egentlig ikke er der. Klarer de å overbevise om at et produkt bidrar til økt trygghet eller er til det beste for barnet, er det enkelt å få til et salg, mener Sværi.
- Dette er jo også investeringer hvor man ikke ønsker å gjøre feilkjøp. Det er for eksempel store konsekvenser involvert hvis man kjøper et budsjettprodukt som ikke er så sikkert som det lover, fortsetter han.
Opptatt av prestisje
Som gruppe tror Sværi at foreldre er opptatt av å velge kvalitetsutstyr, fordi det er så synlig for andre hva man har valgt å bruke penger på.
- Barneutstyr er typisk for den typen varer som er godt synlig og hvor forbrukeren kjenner godt til ulike merker og kvaliteter. Det gjør at det blir prestisje å ha det beste og dyreste utstyret, forteller han til Foreldre & Barn.
Jo synligere forbruksvarene er, jo viktigere er det å ha de riktige merkene. Og ingenting er så synlig som barna våre og alt utstyret som følger med.
- Fordi foreldre er så merkebevisste og så opplyste om produkter og kvalitet ser de fort hva andre foreldre har valgt. Det skaper et stort press om å ha det beste utstyret, for ikke å framstå som "dårlig" foreldre, som velger budsjettversjonene av alt til barna sine, forklarer Sværi.
Velg riktig
Så hvordan bør man gå fram når man er helt ny i gamet og ikke vet hva man trenger?
Vi har fått Pernille F. Haug, driftssjef i Barnas Hus, til å gi oss noen råd om hva det er viktig å legge penger i, og hva vi godt kan kjøpe billigere varianter av.
- Bilstol, vogn og seng med tilbehør er de produktene man bør legge pengene i. Sengen er noe barnet skal sove i, altså bruke mye tid i, så både sengen, madrassen og sengetøyet bør ha god kvalitet, anbefaler Haug.
- Det er også økonomisk å satse på kvalitet innen disse produktene da dette er ting som fint kan brukes av flere barn, fortsetter hun.
Når det gjelder valg av vogn er det også viktig å tenke på hva du trenger den til.
- Vogn brukes hver dag, ofte både til å transportere i, og sove i. Det er viktig at vognen er av god kvalitet og at man velger en vogn for den bruken man trenger. Det er stor forskjell på «kjøpesenter-trilling» og «turvei- og snø-trilling. I Norge anbefaler vi en robust vogn av kjent merke med store hjul og gode bruksfunksjoner, forteller Haug.
Dette kan du kjøpe billig
Bruker du mye penger på bilstol, vogn og seng, kan du godt spare inn litt ved å velge billigere varianter av andre ting.
- Klær kan man godt kjøpe billig. Det er utrolig mye tøy til en ok pris, som holder mer enn høy nok kvalitet, mener Haug.
Det er også vanlig at man får mye klær i gaver den første tiden etter at barnet er født. Det kan derfor være lurt å se an litt etter hvert hva man har behov for.
- Det er ikke mye et barn trenger de første seks månedene. Mitt største råd er å se an situasjonen og hva du føler barnet trenger etter hvert som dere blir kjent. Det er også viktig å huske at det ikke er sikkert at du får de samme behovene som venninnen din har hatt, sier Haug.
Les også:
Slik sparer du tusenvis på barneutstyr
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget