Babylek

Derfor er det viktig å leke med babyen din

Lek er livsviktig, mener ekspertene.

LEK MED BABY: Det er viktig å leke med babyen, for eksempel med å ape etter hverandres ansiktsuttrykk.
LEK MED BABY: Det er viktig å leke med babyen, for eksempel med å ape etter hverandres ansiktsuttrykk. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

Helt fra babyen er nyfødt ligger hun der. Det hun trenger er i hovedsak mat, nærhet og en tørr bleie.

Men det er også viktig for babyen å leke. Med deg.

En del av utviklingen

- Lek er livsviktig, fordi den første leken handler om relasjoner. Samspill er grunnleggende for utvikling på flere felt, sier Nann Karin Solvang, spesialpedagog, førskolelærer og med 18 års erfaring fra barnehage. Hun driver også en blogg om barn og lek.

Anne-Berthe Fougner er barnesykepleier, og samtykker.

- Et barn vokser mer på de tre første årene enn noen gang senere i livet. Barnets hjerne er det viktigste organ som vokser. Der har vi som foreldre et stort ansvar, både å ta vare på, gi riktig ernæring, omsorg og kjærlighet, men også å stimulere til variasjon i utviklingen gjennom lek og samspill. Barn uttrykker seg gjennom atferd og språk, og et verktøy i samtale med et barn kan være lek, sier hun.

Nært samspill er viktig

Lek har stor betydning for babyen. Barnets utvikling er lek.

- Jeg mener at leker har et pedagogisk utbytte, fordi de fremmer nysgjerrighet og aktivitet, sier Solvang.

Den første tiden er det nære samspillet viktig.

- Etter hvert er det å gripe etter, undersøke, putte i munnen, slå med og kjenne på med å utvikle barnets opplevelse og forståelse for ting, sier Solvang.

Gjenstander kan også motivere barnet til å bevege seg.

Først vil de å slå etter, strekke seg etter, rulle etter og krabbe etter, reise seg og etter hvert gå etter.

- Leker som et kosedyr eller en koseklut kan gi trygghet. Vi bruker mye lek som avledning på sykehuset. Det er gjenkjennende og trygt for små barn, og får dem til å leke ut frustrasjonen og sinne, deler Fougner.

Ansiktet er viktig

Ansiktet og stemmen er det første babyen sanser, og ansiktet kan derfor brukes til lek.

- Se på babyen, form leppene dine og lag ulike ansiktsuttrykk. Beveg tunga, smil 30-40 cm unna babyens ansikt, speil babyen og vent på respons, sier Fougner.

Solvang er enig i at ansiktet er viktig.

- Babyer blir fascinert av omsorgspersonenes ansikt, og begynner å herme etter det fra de er bitte små. Det å se på, etterape mimikk og vente på at babyen har gjort sine grimaser er starten på all lek, sier Solvang.

Herme-lek bidrar til ferdigheter

Når barnet vokser til vil det lage lyder og vente på at vi kommer med lyder tilbake før det igjen lager lyd. På samme måte kan de svare deg når du rekker tunge.

Du kan for eksempel forsøke å rekke tunge til babyen. Hvis du venter litt er det stor sannsynlighet for at den lille rekker tunge tilbake. Det kan dere gjøre flere ganger på rad. På den måten kan dere ha deres første samtale.

- Herming bidrar blant annet til den viktige turtakingen. Det å vente på tur er en viktig kompetanse når man senere i livet skal være sammen med andre, også i lek og sosiale samspill, sier Solvang.

Omsorgpersonens mimikk, lek som at du later som om du er lei deg og lyder hvor du forandrer toneleie vil lære babyen i å forstå sine uttrykk, følelser og kroppspråk.

- Det å leke med lyd er grunnleggende for språk. Det er både viktig både i sosiale sammenhenger og for kroppsspråket. Responsen din og etter hvert forventingen om respons kan fremme gledeshyl og hvin hos babyen, sier Solvang.

Begrepsutvikling

Lek på gulvet alene, det å gripe etter ting, har noe med begrepsutviklingen å gjøre.

- Babyen danner en forståelse for hva tingene er og hva det kan brukes til, sier Solvang.

Leker har også en funksjon når barna blir større.

- Babyen tar etter ting og lærer seg å koordinere, de smaker på som er en del av begrepslæringen. De får også motorisk utvikling ved å blant annet forsøke å flytte seg etter ting på gulvet og snu seg etter noe. Lek bidrar også til å tolke signaler fra andre, sier Solvang.

Helt våken

- Babyen har en innsovningsfase, oppvåkningsfase og en våkenhetsfase. Det er viktig å leke med babyen når den er helt våken. Det er i korte perioder av gangen i de første månedene. Det er da du bør ha fokus på barnet, ikke på alt annet, som mobil, tv eller matlaging, sier Fougner.

Barn har kort oppmerksomhetstid, og da kan en lekestund hvor du legger til rette for det være gull verdt.

- For å skape et trygt miljø kan du svøpe babyen inn i et teppe. Det minner om hvordan det var i magen til mor. Babyen vil da bruke mindre energi og ta mer inn av andre ting, sier hun.

12 leketips med babyen

- Rekk tunge og la babyen herme

- Syng for babyen

- Bruk regler og rim, for eksempel "Det kommer en liten mus" eller "Lille Petter edderkopp".

- Speil babyens mimikk

- Dra en klut over hodet og la babyen dra den av

- Lek borte-borte-tittei

- Dans sammen – det oppøver den kinetiske sansen, den vi bruker når vi lokaliserer retning og kroppslig bevissthet.

- Se i speilet sammen

- Host og vent på respons

- Herm etter lydene til hverandre

- Bad eller dusj sammen

- Les barnet: Vis. Føl. Pek.

Bruk det du har til leker

Både Solvang og Fougner mener at det ikke er nødvendig å gå til innkjøp av spesielle leker.

-  Vi har mye på kjøkkenet for eksempel slikkepotter med gummi som er gode å tygge på. Det er også mye du kan lage. Bruk små bokser og ha noe i dem så lager de lyd, tipser Fougner.

Barna vokste opp før også uten alt babyutstyret. Det er ikke alltid du trenger noe i det hele tatt.

Denne saken ble første gang publisert 27/12 2015, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også