Smertestillende etter keisersnitt

Smertestillende etter keisersnitt er trygt

Dette kan hjelpe deg med smerter etter keisersnitt.

SMERTESTILLENDE ETTER KEISERSNITT: Derfor bør det gis mer smertestillende til de som har gjennomgått keisersnitt.
SMERTESTILLENDE ETTER KEISERSNITT: Derfor bør det gis mer smertestillende til de som har gjennomgått keisersnitt. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

- Smertelindring etter et keisersnitt er på mange måter helt likt behandling etter andre operasjoner, men en viktig forskjell er at man her også må ta hensyn til mor-barn interaksjonen, sier lege ved Oslo Universitetssykehus og professor i medisin ved Universitetet i Oslo, Leiv Arne Rosseland.

- Målet bør derfor være at mor får god smertelindring og er oppegående samtidig som de medisinene hun tar ikke kan skade barnet gjennom morsmelken, sier han.

Vanlig med smerter

Det å ha smerter etter en fødsel er helt normalt, og det gjelder enten du føder vaginalt eller tar keisersnitt.

- Smerter etter keisersnitt er gjerne sterkere, men det er faktisk ikke så stor forskjell mellom keisersnitt og vaginal fødsel på dette området. Uansett er det individuelt hva kvinner har behov for av smertelindring, og på en skala fra null til ti kan smertene variere fra null til ti, sier han.

Samtidig responderer vi svært ulikt på samme behandling, og medisinene må derfor persontilpasses.

- Vi ber kvinnene ved vår føde- og barselavdeling om å ta det de trenger, slik at smerteintensiteten ligger på maks tre av ti, sier han.

Han forteller at alle som har gjennomgått et keisersnitt trenger standardbehandling bestående av paracet og ibux, som regel i én til to uker.

Alle tenger medisiner

Ifølge Rosseland går de fleste medisiner over i morsmelken, og dette gjelder også smertelindrende medisiner.

- Fødeavdelingene har ulike prosedyrer for behandling av smerter etter keisersnitt, men det er generelt svært få medisiner som ikke bør gis rett etter keisersnittet, sier han.

Farmasøyt ved RELIS Sør-Øst, Gro C. Havnen, bekrefter dette.

- Alle de vanlige smertestillende legemidlene anses som trygge i kortere tid, som for eksempel etter et keisersnitt, sier Havnen.

Les også: Vær obs på dette etter keisersnitt

Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie...
Pluss ikon
Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

Hun forteller at smertestillende som paracet, ibux og andre betennelsesdempende medisiner gjerne er å fortrekke for ammende.

Årsaken til dette er at de går over i morsmelken i så lav grad at det ikke er forventet at de skal gi bivirkninger hos barnet.  

- Det er derfor heller ingen begrensninger på hvor lenge de kan brukes, sier hun.

Kan amme

- Vanligvis vil smertene etter keisersnittet avta etter rundt 24 timer, og som regel er de så lave etter 48 timer at kvinnen klarer seg bra med paracet og ibux, sier Rosseland.

Han forteller at de fleste vil ha behov for noe sterkere, som for eksempel morfin eller oxycodone, før dette.

- De får da såkalte opioider, som for eksempel kan være medisiner som inneholder kodein, oxykodone eller tramadol. Også ved bruk av disse medisinene kan kvinnen amme som normalt, forutsatt at det kun er snakk om en kort periode på to til fire dager, legger Havnen til.

Slik kortvarig bruk er ifølge farmasøyten ikke forventet å gi bivirkninger hos barn som ammes, heller ikke hos nyfødte.

- Men selv om det ikke er forventet bivirkninger, bør foreldrene følge med på at alt er som normalt med barnet, sier hun.

Kan påvirke barnets pust

Dersom behovet for sterkere medisiner går utover to til fire dager, er det viktig at det vurderes spesielt av lege om videre bruk av legemidlene er trygt.

- Nyfødte skiller ut medisinen dårligere, og ved langvarig bruk kan mengden medisin i barnets kropp bli så stor at barnet kan få bivirkninger. Eksempler på slike bivirkninger er at barnet blir trøttere enn vanlig, at det spiser dårligere eller blir slapp, sier Havnen.

Medisinen kan ved langvarig bruk i ytterste konsekvens også påvirke pusten til barnet.

- Ved all bruk av slike medisiner bør foreldrene for sikkerhets skyld følge godt med på babyen og ta kontakt med lege hvis noe er unormalt, sier hun.

Les også: 10 tips til den første tiden med den nyfødte

Morfin i melken

Det finnes likevel medisiner du bør være forsiktig med å ta som nybakt mor.

- Kodein kan i utgangspunktet ikke anbefales, og siden kodein er ganske vanlig i form av paralgin forte eller pinex forte er det grunn til å nevne dette spesielt. Årsaken til at kodein ikke kan anbefales, er at fem prosent av befolkningen omdanner kodein svært raskt til morfin, sier Rosseland.

Hvis det gis gjentatte doser kodein over flere dager, kan mengden morfin via melken bli så stor at det kan være skadelig for babyen.

- Dette gjelder altså kun de som har uvanlig rask omsetning av kodein. Morfin, oxycodone og andre morfinlignende medisiner kan for øvrig trygt gis til ammende, sier han.

Lokalbedøvende midler

Pass ekstra på dersom behovet for sterkere smertelindring går over 48 timer etter forløsning.

- Da øker mengden melk som barnet spiser, og medisin i melken kan få større betydning fordi nyfødte ikke har like god nedbryting av medisiner som store barn og voksne, sier Rosseland.

Han legger til at lokalbedøvende midler kan brukes i tillegg til smertestillende medisin for å lindre smerter i sårene.

- Dette kan enten sprøytes inn i såret ved avslutning av operasjon eller anestesilegen kan legge en nerveblokade etterpå. Dette kan være spesielt verdifullt for fødende som av ulike grunner ikke tåler de vanlige smertestillende medisinene, sier han.