seksukerskontroll

Dette skjer på seksukerskontrollen

6 uker etter fødselen skal både mor og baby på etterkontroll.

SEKSUKERSKONTROLL: Både mor og barn skal på kontroll hos lege seks uker etter fødselen. Foto: Gettyimages.com
SEKSUKERSKONTROLL: Både mor og barn skal på kontroll hos lege seks uker etter fødselen. Foto: Gettyimages.com
Sist oppdatert

Dette snakker dere om på mors seksukerskontroll

  • Fødselen
  • Renselse
  • Søvn
  • Eventuelle plager i underlivet
  • Hemoroider
  • Sex og samliv
  • Trening
  • Knipeøvelser
  • Amming
  • Mors psykiske helse
  • Tilværelsen som nybakt mor
  • Prevensjon
  • Kroniske sykdommer som bør følges opp

Kilde: Lege Kari Løvendahl Mogstad

- Seksukerskontrollen foregår hos fastlegen, fordi dette er legen til både kvinnen og barnet som er født, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun forteller at noen, som har gått til en fast jordmor gjennom hele svangerskapet, velger å dra til jordmor også på seksukerskontroll.

- Men fordi at dette også er starten på livet etter fødselen, mener jeg at det er viktig og naturlig at fastlegen foretar etterkontrollen, eller postpartumkontrollen som den også kalles, sier Mogstad.

Viktig med seksukerskontroll

Allmennlegen forteller at seksukerskontrollen er en fin anledning for kvinnen til å snakke med legen om fødselen og hvordan den gikk. I tillegg snakkes det om blant annet søvn, hvordan det går med renselsen etter fødselen, og om hun har smerter i underlivet.

- Ved å møte kvinnen får legen dannet seg et inntrykk av hvordan hun har det. Fastlegen foretar også eventuelt en gynekologisk undersøkelse dersom kvinnen er usikker på hvordan det står til med underlivet. Legen kikker da på sting og tar eventuelt en celleprøve dersom det er lenge siden det ble gjort sist, forklarer Mogstad.

Trening og sex etter fødsel

Ifølge Mogstad er det viktig for legen å gjøre seg opp et inntrykk av hvordan den nybakte moren har det psykisk, fordi en del ferske mødre sliter med depressive tanker og kjenner på følelsen av å ikke strekke til i rollen som mor.

- Det er viktig at disse kvinnene blir støttet og beroliget. Det er helt normalt å kjenne seg sliten og maktesløs innimellom, og å ikke kjenne så mye til den såkalte «morslykken» som det de kanskje hadde forventet, sier hun.

I tillegg snakkes det om sex og samliv, prevensjon, amming og trening, ifølge Mogstad.

- Amming er et tema det er naturlig å snakke om, fordi det er mange som sliter med ammingen i starten. En god del kvinner gruer seg også til å gjenoppta sexlivet, og da kan det hjelpe å få noen råd og bli fortalt at det er normalt å kjenne på denne følelsen. Ofte vil det skrives ut prevensjon, og i tillegg vil legen forsøke å motivere til å komme i gang med trening som passer etter forholdene, forteller Mogstad.

Mulighet for tidligere etterkontroll

- Legen tar gjerne imot besøk etter eksempelvis fire uker dersom du ønsker å komme tidligere, og barselkvinner skal prioriteres. Svangerskap og fødsel er en sjelsettende begivenhet i folks liv, og det er en viktig del av helselivet også, sier Mogstad.

Dette sjekkes på babyens seksukerskontroll

  • Hjertet
  • Indre organer
  • Om blikket er festet
  • Om barnet responderer på lyd
  • Om barnet kan løfte hodet i mageleie
  • Om babyen kan snu hodet begge veier

Kilde: Helsesøster Tone Aanderaa

Hun forteller at du som regel ikke blir innkalt til seksukerskontrollen, men at du ofte blir anbefalt å kontakte lege mens du er på barselavdelingen.

- Vi pleier å minne folk på det når de er på siste svangerskapskontroll før fødselen, og også jordmødre som har kvinner til svangerskapskontroll skal nevne dette, sier Mogstad.

Les også: Det er helt vanlig å se gravid ut etter fødsel

Seksukerskontroll for babyen

Også babyen skal få en sjekk av både lege og helsesøster etter seks uker, men denne kontrollen finner som oftest sted på helsestasjonen. Privatpraktiserende helsesøster, Tone Aanderaa, forteller at barnet først sjekkes av lege, og deretter av helsesøster.

- Hos legen undersøkes barnet rent fysisk. Legen lytter på hjertet, kjenner på indre organer, sjekker om blikket er festet og kontrollerer om barnet responderer på lyd. Hos helsesøster sjekkes det om barnet fester blikket ved å se på en person uten å vike med blikket, og om barnet klarer å løfte hodet i mageleie, forteller Aanderaa.

Hun legger til at sistnevnte er noe du bør la barnet trene på opptil flere ganger om dagen. Barnet blir da sterkere i nakken, og dette er viktig når barnet skal begynne å krabbe.

- Det er også viktig for babyens motoriske utvikling at det kan snu hodet til begge sider. Helsesøster vil derfor undersøke om barnet har en favorittside, og eventuelt gi råd om hvordan det kan trenes til å bli mer symmetrisk, sier Aanderaa.

Denne saken ble første gang publisert 23/02 2015, og sist oppdatert 11/04 2018.

Les også