fødselsdepresjon

Symptomene på fødselsdepresjon

Opplever du symptomene på fødselsdepresjon bør du oppsøke hjelp.

FØDSELSDEPRESJON: Det er forskjell på barseltårer, fødselsdepresjon og barselpsykose. Foto: Gettyimages.com.
FØDSELSDEPRESJON: Det er forskjell på barseltårer, fødselsdepresjon og barselpsykose. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

- Det er langt fra alle som opplever morslykken med en gang babyen er født, og det er helt normalt. Det er viktig å ha i bakhodet at den aller første tida etter en fødsel blir mange mødre lett beveget og tar fort til tårene. Dette går vanligvis over av seg selv, og er ikke noe å bekymre seg for, sier Hanne Holme, helsesøster ved Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse.

Men det er ikke alltid så lett å skille mellom normale humørsvingninger og alvorligere problemer i starten.

- Hvis barseltårene derimot varer i flere uker eller måneder og stadig blir mer alvorlige, er det på tide å finne ut om du er på vei mot en depresjon, sier hun.

Hun forklarer at fødselsdepresjon fremdeles er et tabuemne og at de færreste tør å innrømme at de ikke føler seg spesielt lykkelige etter fødselen. Også fedre kan bli rammet av fødselsdepresjon.

Les også: Slik gjør du barseltiden enklere

Tegn på fødselsdepresjon

Barseltårer er helt normalt og ingenting å bekymre seg for, men dersom du opplever at symptomene i listen under vedvarer, er det lurt å oppsøke hjelp.

1. Hverdagen oppleves som tung og grå over tid.
2. Du føler deg initiativløs og tom, og alt virker meningsløst.
3. Du orker ikke å se andre mennesker.
4. Du har vondt i kroppen.
5. Du har en følelse av håpløshet og likegyldighet.

Folkehelseinstituttet deler fødselsdepresjon inn i tre kategorier:

Barseltårer: 50-80 prosent av alle nybakte mødre opplever at de gråter lett i dagene etter fødselen. Årsaken anses først og fremst å være hormonell, og barseltårer går som regel over etter noen dager.

Fødselsdepresjon: Her oppfyller kvinnen kriteriene for å få diagnosen deprimert. Hun kan føle seg likegyldig ovenfor barnet, eller ha en sterk skyldfølelse og skam over at morsfølelsene lar vente på seg. Noen får også plagsomme tanker om å skade seg selv - og av og til også barnet.

Barselpsykose: Hvis en kvinne har hatt en psykose tidligere i livet er det 30-50 prosent risiko for tilbakefall i tiden etter en fødsel. Psykosen kommer gjerne innen noen uker etter fødselen og kan preges av mani, vrangforestillinger og desorientering. En barselpsykose krever som oftest sykehusinnleggelse. Dette inntreffer hos mellom 60-120 kvinner i året.