barselfeber
Alt du trenger å vite om barselfeber
Feberen behøver ikke å være alvorlig og kan like fullt oppstå grunnet hormonelle endringer, brystbetennelse, urinveisinfeksjon eller brystspreng.
Barselfeber er, ganske enkelt forklart, feber som oppstår i barselperioden - altså innen de seks første ukene etter en fødsel. Lege hos Oslo Universitetssykehus, Silje Pettersen, forteller at feber i barseltiden kan være raskt forbigående uten at det behøver å være tegn på noe alvorlig.
- Det er for eksempel ikke uvanlig med forbigående feber relatert til brystspreng eller melkespreng, og ofte kan dette gå raskt over ved å tømme brystene hyppig, sier Pettersen.
Alvorlig barselfeber
Hun ramser imidlertid opp feber i kombinasjon med nedsatt allmenntilstand, magesmerter, illeluktende renselse, svie ved vannlating eller røde og vonde bryster som symptomer en bør henvende seg til lege eller helsevesen med.
- Hos legen vil allmenntilstanden vurderes sammen med puls, blodtrykk, pustefrekvens, blodprøver og funn ved klinisk undersøkelse. Feberen kan blant annet skyldes endrometritt (red.anm. betennelse i livmorslimhinnen), urinveisinfeksjon, brystbetennelse eller hudinfeksjon fra rifter i underlivet eller fra keisersnittsår, forklarer Pettersen.
Hun legger til at feberen også kan oppstå av helt naturlige årsaker, som vanlige sykdomstilstander.
Symptomer på endometritt i barseltiden
Jordmor hos jordmornytt.no, Victoria Hodt, forklarer at alle barselkvinner har en sårflate inne i livmorhulen der hvor morkaken var plassert. Dette såret bruker vanligvis noen uker på å gro, og til tross for at man i dag er flinke på hygiene, kan det i noen tilfeller komme bakterier inn i såret.
- Symptomene på endometritt er illeluktende renselse, endret renselsesblødning, lave ryggsmerter, ømhet i nedre del av magen og feber akkompagnert av nedsatt allmenntilstand og slapphet, sier Hodt.
Pettersen poengterer at endomtritt raskt kan forverre seg og at det er viktig med vurdering av lege, fordi barselkvinnen må behandles med antibiotika. Det er imidlertid alvorlighetsgraden av infeksjonen som avgjør om det trengs sykehusinnleggelse og om antibiotikaen skal gis i tablettform eller intravenøst.
- Risikofaktorene for endometritt i barseltiden er blant annet akutt keisersnitt, langvarig vannavgang, langvarig fødsel og lav blodprosent etter fødsel. Husk at god håndhygiene kan være forebyggende for alle typer infeksjoner, sier legen.
Les også: 10 tips til den første tiden med baby
Risikofaktorer for endometritt i barseltiden
Hodt ramser opp langvarig vannavgang, mange vaginalundersøkelser i forbindelse med langvarig fødsel, keisersnitt og utskrapning av morkaken som risikofaktorer for endometritt i barseltiden.
- Det kan også skyldes at kvinnen har noen bestemte bakterier i skjeden elle urinen som ikke hører hjemme i livmoren, men at bakteriene likevel finner veien dit ved eksempelvis en vaginalundersøkelse. Vi kan også overvåke babyens hjertelyd under fødselen ved hjelp av en ledning som festes til barnets hode, og denne ledningen kan være inngangsport for bakterier, forklarer jordmoren.
Hun legger til at man i dag er såpass gode på hygiene at infeksjon i livmoren etter endt fødsel ikke oppstår særlig ofte, men at det en sjelden gang kan forekomme.
Barselfeber eller vanlig forkjølelse?
Som tidligere nevnt er ikke barselfeber synonymt med alvorlig. Feberen kan like fullt oppstå grunnet hormonelle endringer etter en fødsel, brystbetennelse, urinveisinfeksjon og brystspreng. Hodt nevner også vanlig forkjølelse og influensa med feber som sentralt symptom.
- Ved forkjølelse eller influensa kan du også få feber og nedsatt allmenntilstand, gjerne akkompagnert av tett nese, hoste, vond hals eller økt slimproduksjon i luftveiene. Tenk gjerne på om noen i nær familie er forkjølet eller har influensa - kanskje har du blitt smittet av dem, sier hun.
Hun legger til at noen tar influensavaksine når de er gravide for å beskytte seg selv mot influensa, og at dette kan være spesielt lurt dersom man går gravid i en tid på året hvor sannsynligheten for å bli smittet er større.