Påkledning i vogn
Dette bør du kle på barnet i vogna
Er du usikker på hva babyen skal ha på seg i vinterposen? Her er rådene.
Ull, ull, ull. Det er svaret på de fleste spørsmålene om påkledning om vinteren. At barnehagebarn bør ha på seg to lag ull under parkdressen, er et vanlig råd.
Men hva med minstemann som fortsatt sitter eller ligger i vogna? Og hva med babyen som får utslett av ull?
Landets helsesøstre får daglig slike spørsmål.
Syntetiske stoffer ikke varme nok
- De fleste kler på barna for mye, sier helsesøster Helle Waage ved Fjellhamar helsestasjon i Lørenskog.
Også hun oppfordrer til bruk av ull om vinteren. Noen synes ull er veldig dyrt, men det er fullt mulig å finne gode ullplagg i de billige kjedebutikkene, påpeker Waage.
- Jeg ser at noen i stedet velger å kle på barna flere lag med syntetiske stoffer, men det blir ofte ikke varmt nok.
Lammeskinn i bunnen
Her er helsesøsterens råd:
- Som alternativ til posen kan du bruke dyne og ullteppe. I bunnen er det en fordel å legge et lammeskinn eller et ullteppe.
- Det er viktig at det ikke er for trangt. Det holder å ta på barnet ullsokker på føttene, slik at det fortsatt er mulig å bevege dem.
- Er det veldig kaldt, kan det være lurt å pakke et skjerf løst rundt barnets ansikt. Husk luer, votter og riktig kuldekrem.
- Mindre babyer som fortsatt ligger i vogna, trenger ingen ekstra jakke om de ligger godt nede i en vinterpose. Det holder med to lag ull.
- På ekstra kalde dager er det ok å henge et teppe foran noe av åpningen, men sørg for at det likevel er rikelig med luftgjennomstrømning.
Fjern ett lag
Kjenn på barnets hode og nakke for å sjekke at barnet er varmt, men ikke svett. Og husk for all del å kle av barnet når du går inn på et kjøpesenter eller lignende.
Når temperaturen begynner å krype oppover mot varmegrader kan du først fjerne ett lag ull. Utpå våren er det lurt å droppe posen og heller kle barnet etter temperaturen, i tillegg til en dyne eller et ullteppe. Ofte er det varmere midt på dagen enn tidligere på morgenen, slik at behovet for klær kan variere utover dagen.
Denne saken ble første gang publisert 05/02 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.