Ung mamma med tvillinger

- Den som sa det var lett å være mamma, kan ta seg en banan

Mammablogger Lise (20) synes det er tøft å være mamma til tvillingjentene Celine og Selma.

TØFT Å VÆRE MOR: Lise Hansen (20) synes det er tøft å være mamma til to stykker. FOTO: Lise Hansen
TØFT Å VÆRE MOR: Lise Hansen (20) synes det er tøft å være mamma til to stykker. FOTO: Lise Hansen
Sist oppdatert

Vi driver på den niende søvnløse uken, jeg ser dobbelt og med en konstant følelse av 10 kilos vekter hengende på øyelokket.

At alle mammabloggere skal fremstille seg og sitt som så perfekt, begynner å gå meg smått på nervene.

Jeg vet ikke hvordan det er med dere andre, men det får meg til å føle meg mislykket!

Det skriver Lise Hansen på bloggen sin 31. januar 2014.

Hun er 20 år fra Gjøvik, og november 2013 ble hun mamma til tvillingjentene Celine og Selma.

Noen får også trillinger: Camilla og Kenny hadde ikke i sin villeste fantasi forventet å få fem barn på tre år.

Tøft å være tvillingmamma

Å være tvillingmamma er ikke lett. Lise synes tidvis det er både vanskelig og krevende.

Rutiner er gode å ha, spesielt for førstegangsmødre, sies det.

- Her har vi ingen rutiner, dagene bare går av seg selv. "Du må finne ut hva som fungerer best for deg selv". Jeg vet ikke hva som fungerer for oss enda. Vi prøver og vi feiler. Jeg har en konstant skyldfølelse, forteller Lise.

HYLSKRIKING: Mamma Lise (20) er redd for at naboene tror hun mishandler barna sine hver gang begge to hylskriker. FOTO: Lise Hansen
HYLSKRIKING: Mamma Lise (20) er redd for at naboene tror hun mishandler barna sine hver gang begge to hylskriker. FOTO: Lise Hansen

Hun har to barn som skal koses med, trøstes og stelles. De skal underholdes og stimuleres. De vil ha mat samtidig, og trenger ny bleie samtidig.

NYFØDTE TVILLINGER: - Jeg vil ikke bytte bort tvillingene mot noe annet i verden, men det vært deilig å bare ha ett barn når det står på som verst, innrømmer mamma Lise (20). FOTO: Lise Hansen
NYFØDTE TVILLINGER: - Jeg vil ikke bytte bort tvillingene mot noe annet i verden, men det vært deilig å bare ha ett barn når det står på som verst, innrømmer mamma Lise (20). FOTO: Lise Hansen

Flere tvillinger

På 1970-tallet kom om lag 600 tvillingpar til verden per år i Norge.

I 2010 hadde dette tallet økt til 1015, ifølge tall fra SSB.

Ser man på fødselsstatistikken i Norge for 30 år siden, ble det født 491 tvillinger på sykehus rundt i landet, mens i 2010 var tallet oppe i over 1000.

Tvillinger

  • Det finnes flere faktorer som kan resultere i tvillinger: Spesielt er kvinnens alder og arv av betydning.
  • Antall tvillingfødsler varierer kraftig mellom ulike folkeslag. Asiater føder færre tvillinger enn den vestlige verden, og afrikanere lagt flere.
  • Hvis kvinnen har født flere barn tidligere, er det større sjanse for tvillinger.
  • I mange familier med fire eller fem barn, blir ofte enn liten attpåklatt til to.

Kilde: Tvillingforeningen

- Jeg har bare to armer, dessverre. Når noe må gjøres, skulle det helst ha skjedd for et minutt siden. Spedbarn klarer ikke å forklare hva som er galt. Det er det min oppgave å finne ut av.

Hylskriking og frustrasjon

Mageknip har blitt et ord som er tilstedeværende omtrent hele døgnet.

Begge jentene er plaget, og kan hylskrike så høyt at Lise er livredd for at naboen skal tro at hun mishandler barna sine.

- Det høres faktisk sånn ut. Jeg klarer ikke løfte begge samtidig. Jeg bytter på å bære ungene på tur.

Legger hun ned den ene og løfter den andre, skriker babyen som ble lagt ned, og motsatt.

- Hvem skal skiftes på først? Jeg legger ei av jentene på stellebordet og ei ligger igjen på stua. Hun i stua begynner å gråte, og mammahjertet mitt klarer ikke å høre på gråten over lengre tid.

Mammainstinktet gjør at hun sliter når hun ikke klarer å oppfylle jentenes behov med én gang.

- De er små mennesker, de vil selvsagt ha kos og kjærlighet. Alle forteller hvor flinke de er til å stimulere barna sine, med både lyder, lys, leker, trene på å løfte nakken og kose store deler av dagen. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne eller hvem jeg skal kose med først.

- Mellom all ryddingen, stimuleringen, babysnakken, gråten og kosen skal jeg være en mamma. En uthvilt, blid mamma. Men du er ikke særlig uthvilt når du våkner åtte ganger i løpet av natten, for så stå opp.

Dobbelt så mye arbeid i starten

Utfordringen er dobbelt så mye arbeid som med ett barn i starten. Ofte blir tvillinger for tidlig født, og da kreves hyppigere måltider, sier Ingun Ulven Lie, daglig leder i Tvillingforeldreforeningen.

Ifølge Tvillingforeningen får foreldre i utgangspunktet kun fem-sju uker ekstra permisjon per barn utover ett. Ellers finnes ingen lovbestemte rettigheter eller støtteordninger.

- Tilbud om hjelp varierer fra kommune til kommune og vurderes i hvert enkelt tilfelle.Tvillingforeningen ønsker bedre ordning for hjelp slik at begge foreldre kan være hjemme lenger over tid, sier Ulven Lie.

Økning i antall tvillingfødsler

I 2012 var det 1000 tvillingfødsler og 18 trillingfødsler i Norge, det gir 17,1 flerfødsler per 1 000 fødsler.

De siste 40 årene har andelen tvillingfødsler i Norge gått opp med nesten hundre prosent.

- Mye av økningen av tvillingfødsler i denne perioden skyldes økt bruk av prøverørsmetoden, men i dag er flerlingesvangerskap på grunn av prøverørsmetoden i Norge synkende, fordi man nå setter inn færre egg, sier Anne-Sofie Letting, seksjonsoverlege ved Obstetrisk seksjon, Rikshospitalet, Fødeavdelingen.

En ukjent faktor

Men selv om man ser bort ifra de som har fått assistert befruktning i Norge, så ser man likevel en økende forekomst av tvillingfødsler i denne perioden.

- Dette skyldes delvis høyere alder hos mor, samt hyppigere bruk av eggløsningsstimulerende midler.

Dette forklarer likevel ikke hele økningen. Det er også en ukjent faktor her som man ikke vet.

- Man kan spekulere i om dette skyldes at flere drar utenlands for å få assistert befruktning, da det ofte settes inn flere egg i utlandet. Det har også vært spekulert i om den økte forekomsten kan skyldes miljøfaktorer, sier Letting.

Var misunnelig på ettbarnsmødre

UNG MOR TIL TVILLINGER: - For mange er det nesten som det å få tvillinger er en sykdom og folks største mareritt. Mange sliter med å bli gravide og jeg er utrolig heldig som får lov til å være tvillingmamma, sier Lise. FOTO: Privat
UNG MOR TIL TVILLINGER: - For mange er det nesten som det å få tvillinger er en sykdom og folks største mareritt. Mange sliter med å bli gravide og jeg er utrolig heldig som får lov til å være tvillingmamma, sier Lise. FOTO: Privat

Lise forteller at hun i starten ikke klarte å la være å sammenligne seg med andre mødre, som bare hadde ett barn.

- Jeg trodde barseltiden handlet om trilleturer på kjøpesenteret og kaféturer med venninner. Men dét handler det aller minst om. Jeg var ikke rett og slett ikke forberedt på tiden etterpå, på hvordan det ville bli, sier Lise, som forteller at utmattelsen og antydningen til fødselsdepresjon kom som en overraskelse.

Unødvendig mye krefter ble brukt til å misunne andre mødre fordi de bare hadde én.

- Jeg vil ikke bytte bort tvillingene mot noe annet i verden, men når det står på som verst, ville det vært deilig bare å ha étt barn.

Spydige kommentarer

Lise forteller at hun stadig får høre spydige kommentarer fra fremmedfolk: "Neimen, tvillinger! Er det et resultat av prøverørsbarn dette eller?"

Eller: "Huff, tvillinger...". Det kan virke som et mareritt for noen.

- Det er ikke moro å høre på i lengden. Jeg er stolt over barna mine og forbinder dem ikke med et mareritt, understreker Lise.

Livet blir totalforandret etter at du får barn, men det blir hva du gjør det til selv, mener hun.

- Selv har jeg det bra, og har for eksempel fått et mye bedre forhold til samboeren min. I tillegg kan ingenting sammenlignes med morskjærligheten!

Les også:

Marianne fødte uten å vite at hun var gravid

Dette visste du ikke om tvillinger

Da Anna ble gravid i 9. klasse, var hun fast bestemt på ikke å ta abort

Denne saken ble første gang publisert 20/04 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også