Tips til hjemmelaget babymat

Derfor bør du lage hjemmelaget babymat

Lag store porsjoner og frys dem ned.

HJEMMELAGET BABYMAT: Sunt og godt! Bruk gjerne smaker som muskat, ingefær, koriander og timian i maten du lager.
HJEMMELAGET BABYMAT: Sunt og godt! Bruk gjerne smaker som muskat, ingefær, koriander og timian i maten du lager.
Først publisert Sist oppdatert

Når er det på tide å lage hjemmelaget babymat selv? Og hvordan lages denne barnematen?

Det kan være en fordel å lage store porsjoner og fryse ned for å spare tid, men sjekk alltid at barnet liker eller tåler maten før du lager store porsjoner. Når du lager en større porsjon, så husk at finmost mat er svært lite holdbar i fersk tilstand. Avkjøl og dypfrys den derfor raskt.

Tips: Bruk en stor frysepose som du deler av med poseklips.

Mosen kan også tilsettes morsmelk, men det må gjøres rett før den spises, ellers blir mosen suppetynn. Det er fordøyelsesenzymene i morsmelken som virker slik.

Fryse ned hjemmelaget babymat

Vil du lage babymat i litt større mengder koker du opp en stor kjele, moser og fryser i porsjoner. Du kan fryse ned kokt kjøtt eller fisk for seg, eller du kan blande kjøtt eller fisk med grønnsaker og poteter før nedfrysing.

Det aller enkleste er å ta av fra middagen du lager før du salter den.

Slik gjør du det: Kokte poteter og grønnsaker moses med gaffel og spes ut med litt kokevann eller mild saus. Bland gjerne i kokt kjøtt eller fisk, som du kan findele med kniv eller saks. Eller mos alt med stavmikseren.

Viktig med jern i babymat

Jernmangel er den vanligste mangelsykdommen blant barn.

Hjemmelaget babygrøt bør derfor lages så jernrik som mulig ved å velge mel av jernrike kornslag som hirse, fint sammalt mel av hvete, havre og bygg.

Siktet hvetemel, fint rismel, semulegryn, maismel og polenta inneholder lite jern og bør i liten grad brukes.

Hjemmelaget grøt bør tilberedes med morsmelk eller morsmelkerstatning fram til barnet er 1 år, fordi det gir bedre jerntilførsel.

For at jernet i grøten skal tas bedre opp i barnets tarm, kan melet forbehandles ved å bløtlegge det før koking. I tillegg kan du servere matvarer med vitamin C, som bær, fruktmos og juice til grøten.

- Ferdig-grøt er veldig praktisk, men inneholder ofte druesukker og lette karbohydrater, forteller Margit Vea, som er forfatter av flere barnematbøker.

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»
Pluss ikon
Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

En like enkel og mye sunnere variant, er å male opp en kavring og tilsette varmt vann eller melk.

- Du kan også bare bløte opp kavringen uten å male den først, så er grøten klar etter kort tid. Det eneste du må passe på, er å bruke den økologiske kavringen uten sukker, sier Vea.

Når begynne med fast føde?

Når babyen er 6 måneder gammel bør fast føde gradvis introduseres i tillegg til morsmelken, slik at behovet for energi og næringsstoffer dekkes. Noen barn kan ha behov for fast føde tidligere, men introduksjonen av babymat bør skje tidligst ved 4 måneders alder.

10 grunner til å lage selv

Det er mange gode grunner til at selvgjort er velgjort når det gjelder babymat:

- Du kan unngå sukker.

- Du kan gi én matvare om gangen.

- Ingrediensene kan serveres hver for seg og ikke i en blandet mos.

- Du kan unngå enkelte matvarer helt.

- Maten Inneholder mindre salt (så sant du lar være å salte).

- Det er som regel mye rimeligere å lage det meste av maten selv enn å kjøpe ferdiglaget mat til alle måltider.

- Ved å lage mange porsjoner og fryse dem ned, kan du spare mye tid.

- Du kan bruke ingrediensene resten av familien skal spise.

- Barnet vennes raskere til familiens mat.

- Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.

Kilder: Margit Vea/barnemat.com og Helsedirektoratet.

Introduksjonen av fast føde bør fortrinnsvis skje mens barnet fortsatt ammes. Nye matvarer bør gis én og én. Begynn med å tilby små smaksporsjoner.

Salt er (og blir) fy-fy!

Det er ingen bestemt regel for hvilken mat du skal begynne med å gi barnet ditt. Det kan være naturlig å begynne med tynn grøt, most potet eller moste grønnsaker som blandes med morsmelk eller morsmelkerstatning.

Spedbarn har en begrenset evne til å utskille overskudd av salt. Derfor bør du være forsiktig med salt og saltet mat til barnet er 1 år. Du bør heller ikke venne større barn til et kosthold med et høyt saltinnhold.

Spennende smaker

Det er mange måter å gjøre barnematen spennende på uten å bruke salt:

Kardemomme er godt til kylling og lam, i desserter og bakervarer. Krydderet letter fordøyelsen.

Muskat er godt i melkeretter og sammen med løk, blomkål, spinat og potet.

Ingefær i fersk form er godt som smakstilsetning i mange ulike matretter, særlig supper. Smaker godt sammen med hvitløk, chilipepper og sitron.

Les også: Dette bør du ikke gi til små barn

Barnevennlige urter

Dill: Stimulerer utskillelsen av fordøyelsesvæskene. Virkningen er så mild at dill trygt kan gis til spedbarn. Dill er også rik på mineraler. Dill-vann har lenge vært brukt mot kolikk og luftsmerter, hikke og søvnløshet hos spedbarn.

Koriander: Smaker godt til kylling, fisk og grønnsaker. Den brukes mye sammen med hvitløk, vårløk, tomater og chilipepper.

Persille: Godt til så å si alt. Ekstra godt til mild mat som korn, potetretter og nudler. Persille inneholder mange gode mineraler, blant annet jern.

Timian: Godt til pizza, gryteretter, fiskesuppe og tomatretter. Sitrontimian er en bredbladet timian med lukt og smak av sitron. Den passer spesielt bra til fiske- og eggeretter.

Vårløk: Denne løken ligner på purren, men er lillebror til den vanlige løken. Vårløken er mild, og den er en fin introduksjon til løken.