honning til baby
Derfor skal du ikke gi honning til babyen
Gir du honning til baby under 1 år kan det i verste fall føre til respirasjonssvikt.
Read in English: This is why you shouldn't feed your baby honey
Man skal ikke gi honning til babyer under 1 år. Dette kan føre til en alvorlig bakterieinfeksjon som utvikler seg til gift i barnets tarm.
Spedbarnsbotulisme er en alvorlig infeksjonssykdom. Det er flere kilder som kan føre til spedbarnsbotulisme, men honning har vært mistenkt for å være den utløsende årsaken i flere av sakene, står det på matportalens nettsider.
Honning til baby
Heidi Lange er seniorrådgiver ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr ved Folkehelseinstituttet.
- Spedbarnsbotulisme er en infeksjon som forekommer hos barn under 1 år. Den kan skyldes at spedbarn får i seg sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i babyens tarm. I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som kan føre til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme, forklarer hun.
Videre sier hun at det er mulig hos spedbarn på grunn av manglende konkurrerende mikroflora i tarmen.
Les også: Oppskrifter på hjemmelaget babymat
Symptomer på spedbarnsbotulisme
Ifølge folkehelseinstituttet starter spedbarnsbotulisme vanligvis med forstoppelse og muskelsvakhet. Deretter er munntørrhet, lammelser og øyelokkslammelse andre typiske symptomer.
Lange forklarer at inkubasjonstiden er tiden fra man får i seg smittestoffet til man utvikler symptomer. Når babyen har fått i seg honning, kan det ta mellom 12 og 36 timer før symptomene kommer til syne.
I alvorlige, ubehandlede tilfeller kan spedbarnsbotulisme medføre respirasjonssvikt i løpet av 3-7 dager, forklares det på Folkehelseinstituttets nettsider.
Les også: Stor oversikt over hvilken mat du kan gi til babyen
Hvor vanlig er det i Norge?
- Dette er ikke noe spedbarn normalt kommer på sykehus for, sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Universitetssykehus Hedda Holth.
Det første tilfellet av spedbarnsbotulisme ble registrert i 1997.
- Antall tilfeller med spedbarnsbotulisme i Norge er lavt, og ligger på mellom 0-2 tilfeller i året. Sist registrerte tilfelle var i 2014, opplyser seniorrådgiveren.