Fruktmos og grønnsaker til baby
Frukt og fruktmos til babyen
Fire oppskrifter på avokado, aprikos, sviskemos og banamos til babyen.
- Barn som venner seg til mat med ulik konsistens og smak fra de starter med fast føde blir mindre kresne senere i oppveksten. Derfor er det veldig positivt å introdusere mos av både frukt og grønnsaker så snart barnet kan starte med det, sier Cathrine Øverås Frisvold, ernæringsfaglig rådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Frem til barnet er fire måneder bør det fullammes, men fra seks måneder bør fast føde introduseres for å dekke behovet for energi og næringsstoffer.
- Ikke bli motløs hvis barnet spytter ut maten når du introduserer noe nytt. Både smak og konsistens er nytt for barnet, og det kan ta mange forsøk før en smak «sitter». Du gjør en god investering i barnets fremtid ved å fortsette, så ikke gi opp, sier Frisvold.
Aprikos, avokado og banan til baby
- Nøyaktig hvilke type frukter og når de skal introduseres avhenger i hovedsak av mor og baby. Det viktigste er å prøve seg frem, la barnet venne seg til ulike smaker, og fortsette å prøve med smaker selv om barnet avviser dem i startfasen, sier Frisvold.
Milde smaker som aprikos, mango, banan, eple og diverse bær passer fint til babyen. I tillegg er avokado perfekt som mos. Smaken er mild, og ikke minst inneholder den sunt fett som vi alle trenger.
Aprikos inneholder dessuten jern som barnet trenger fra andre kilder enn morsmelk etter fylte seks måneder. Både frisk og tørket aprikos kan kokes og moses, og har en mild smak.
Det gjelder også svisker, som kan tilberedes som en sviskemos til babyen.
Fruktkonsistens
Maten som introduseres bør være variert fra starten av, så lenge det er passende konsistens. Dermed er mos av både frukt og grønnsaker et veldig godt alternativ.
I starten bør maten være finmost, nesten flytende. Etter en tilvenningsperiode kan mosen godt være litt grovere.
Litt avhengig av type bør frukten vaskes og kokes før den moses. Husk å sile blandingen slik at frø og rester av skall fjernes, dersom barna er veldig små.
Les også: Oppskrift på smoothie til de litt større barna
Fruktrestriksjoner
- Det finnes ingen restriksjoner på frukter fra seks måneders alder, men noen frukter kan være litt sterke for magen som ukokte epler og pærer, sitrusfrukter og bær. Med andre ord kan man introdusere disse også fra seks måneders alder, men begynn med små mengder og bland sitrusfukter med mildere frukter, sier Maiken Walle, ernæringsfysiolog i sunnstart.no.
- Det viktigste er at barnet unngår honning, og grønnsakene spinat, rødbete, bladselleri, nesle og mangold (på grunn av nitrat-innhold). Store mengder av disse grønnsakene bør vente til barnet har fylt 1 år, sier Øverås Frisvold.
Utover dette er det ingen begrensninger så lenge barnet har fylt seks måneder (fire måneder ved behov). Det viktigste er å tilpasse konsistensen, og at man koker bær som har vært frosne.
Fruktmåltider
- Bare husk at frukt inneholder vitaminer som er viktige for barnet, men er mangelfull når det kommer til innhold av proteiner og fett - derfor er det også viktig å introdusere grønnsaker, middagsmat og gjerne grøt. Fruktmoser kan gjerne brukes som mellommåltid eller som dessert, sier Walle.
- Barn spiser mindre mat, noe som stiller krav til at maten er næringsrik. De bør ha balanserte måltider slik som større barn og voksne, der både karbohydrater, protein og fett er representert, sier Frisvold.
Frukt gir fiber og viktige vitaminer for de små, men fordi frukt og bær generelt er fattig på protein og fett bør man supplere med annen mat i et måltid. For eksempel grøt og brødmat, grønnsaker og annen middagsmat som fisk, bønner og linser, eller kjøtt. Fruktmos er supert som mellommåltid, og som dessert både til hverdags og fest.
Les også: Barnet ditt kan fint spise vegetarmat
Fire ulike oppskrifter
- Eple, pære, fersken, aprikos, svisker, bananer og avokado er fint å starte med, sier Walle, og deler noen oppskrifter som inkluderer disse fruktene. Eple- og pæremos (samme fremgangsmåte for fersken), avokado- og bananmos, sviskemos/-puré og aprikosmos.
- Vær klar over at noen av fruktene har mageregulerende egenskaper, så tenk litt på mengden. Mens en grønngul banan kan føre til forstoppelse, har en brungul banan mer løselig fiber. Aprikoser og svisker virker avførende, sier hun.
Eple- og pæremos til baby
Både epler og pærer inneholder kostfiber som er godt for fordøyelsen.
Inntil babyen er 7-8 måneder bør du koke frukten, og begynner babyen din tidlig med mat, fra fire måneders alder, bør du også skrelle frukten først.
Slik gjør du:
- Skrell frukten (hvis barnet er fire måneder)
- Fjern kjernene
- Dampe/koke i ca. fem minutter
- Mos med en stavmikser.
(Samme fremgangsmåte for ferskenmos.)
Fyll gjerne mosen i en smoothiepose, eller frys ned i isterningbrett.
Avokado- og bananmos til baby
Sunnstart.no opplyser at det er masse sunne fettstoffer i avokadoen som er særlig viktige for barn i vekst. I avokado finner vi 77 prosent fett, og også B6 – eller folat, som bidrar til dannelsen av røde blodceller og normal dannelse av DNA.
Kvinner blir gjerne kjent med dette under graviditeten fordi folat er viktig for normal dannelse av ryggmarg. Avokado er også en god kilde til vitamin C og kalium.
I bananen er det en del kalium som er viktig for syrebase-balansen i kroppen, og for at nerver, muskler og nyrer skal fungere optimalt. Det er også mye fiber i en gul banan som er bra for fordøyelsen. Store mengder kan likevel føre til forstoppelse i noen barnemager, så mens en løs mage kan ha godt av litt gulgrønn banan, kan en treg mage ha godt av litt moden, gulbrun banan med lettere absorberbart fiber.
Slik gjør du:
- 1 banan
- 1 avokado
- Skrell og mos
Kjør mosen helt glatt i en blender, eller med en stavmikser.
Når barnet blir litt større holder det å mose med en skje.
Du kan også putte avokado og mango og litt sitron i blenderen, så har du mango- og avokadomos!
Les også: Er du opptatt av sukkerinnholdet i barnas frukt?
Aprikosmos til baby
Aprikos inneholder som nevnt mye jern, og kan tilsettes hjemmelaget babygrøt for å øke jerninnholdet og øke jernopptaket grunnet innholdet av vitamin C. Aprikosen inneholder også en del vitamin A.
Tørkede aprikoser virker også fordrivende, og er bra for trege babymager. Dersom du gir rikelig med vann til, hvis ikke kan det gjøre vondt verre. Tørket aprikos inneholder også andre viktige næringsstoffer, som f.eks kalsium, magnesium, beta-karoten, vitamin E, fiber og kalium.
Ferske aprikoser trenger ikke og kokes før de moses til babymat. Men et raskt oppkok gjør aprikosen lettere å fordøye for de aller minste.
Slik gjør du (ferske aprikoser):
- Kok opp en kasserolle med vann
- Del aprikosene i to og ta ut stenen
- Sleng oppi aprikosene og la dem koke i 4-5 min
- Legg aprikosene i kaldt vann
- Mos med stavmikser eller i blender
Slik gjør du (tørkede aprikoser):
- Bløtlegg aprikosene over natten, eller i 1-2 timer
- Skyll av aprikosene og kok opp i en kasserolle
- La koke i ca 5 min
- Mos med stavmikser eller i blender
Begge aprikosmosene er fine som mos/puré, eller tilsett dem i babygrøten for ekstra smak og jernopptak. Hvis du lager store porsjoner kan du fylle på isterningbrett og fryse ned, så kan du bare «poppe» opp en terning og «ploppe» den oppi varm babygrøt så får den riktig temperatur.
Sviskemos til baby
Sviskemos til baby virker fordrivende på magen, og sånn sett er svisker (i likhet med aprikoser) fint for babymager som skal venne seg til fast føde, for å fordøye andre og uvante enzymer og næringsstoffer. Selv om tarmene er skapt for dette, kan det stoppe opp litt i starten.
Svisker er sånn sett en søt «magemedisin» som de fleste barn tar noen skjeer av. De inneholder også antioksidanter, jern, folat og vitamin C.
Slik gjør du:
- Bløtlegg sviskene over natten og bytt vann.
- Kok sviskene i en kasserolle til de er møre.
- Mos de kokte sviskene sammen med noe av kokevannet med en blender eller stavmikser.
Hvis du lager store porsjoner kan du fylle på isterningbrett og fryse ned, så kan du bare «poppe» opp en terning og «ploppe» den oppi varm babygrøt så får den riktig temperatur. Tar du vare på kokevannet har du sviskesaft til både deg og barnet.
Denne saken ble første gang publisert 19/04 2017, og sist oppdatert 16/04 2018.