Stell av babyen

Slik steller du babyen

Er det forskjell på å vaske jente- og guttebabyer? Her er seks råd om hvordan du steller den nyfødte.

STELL AV BABYEN: Hvor ofte skal du egentlig stelle babyen? Og hvordan foregår stell av baby? Vi har spurt ekspertene, og de gir deg svar på alt du trenger å vite.
STELL AV BABYEN: Hvor ofte skal du egentlig stelle babyen? Og hvordan foregår stell av baby? Vi har spurt ekspertene, og de gir deg svar på alt du trenger å vite. Foto: FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

Det er vel ingen sak å stelle en baby, tenker de fleste. Men når du plutselig en dag står der med en liten skjør krabat i armene, kommer garantert spørsmålene: Hvor ofte skal jeg bade babyen?

Trenger babyen sjampo? Hvordan skal jeg skifte bleie på babyen? Et det best å vaske med vann eller babyolje? Når skal jeg bruke sinksalve? Og er det forskjell på å vaske jente- og guttebabyer?

Her er noen tips og råd som kan være gode å ha med i bagasjen når man tar fatt på livet som spedbarnsforeldre.

1. Gode stelleforhold

- Hovedsaken er at barnet får ren bleie og nok mat. Du kommer langt med sunn fornuft, sier barnepleier på Rikshospitalet, Inger Johansson.

I løpet av en babyperiode skal du skifte flere tusen bleier. Det kan derfor være lurt å lage en fast stelleplass som har god arbeidshøyde. Temperaturen i rommet bør ligge jevnt på ca 20 grader.

Et stellebord er ikke nødvendig. Du kan like gjerne bruke en kommode eller lignende med en stellematte. Ha alt du trenger til babystellet innen rekkevidde. Det viktigste er at du passer på at babyen ikke kan falle ned.

- Husk at du aldri må forlate en baby på stellebordet. Dette gjelder også nyfødte. Må du avbryte stellet, kan du legge babyen ned på et håndkle på gulvet eller ta den med deg, sier Johansson.

Gjør skiftingen av bleier til en hyggelig ting. Kommuniser med babyen, og la den ligge litt uten bleie.

- Det kan også være et godt alternativ å stelle barnet på en matte på gulvet, sier helsesøster Veslemøy Ruud.

Les også: Dette skiller kolikk fra babygråt

2. Bleieskift

De første dagene er det ikke så mye avføring. Når barnet begynner å spise skikkelig, må du regne med å skifte minst fem-seks bleier om dagen. Ved bleieskift anbefales det også at man bare bruker rent vann. Jentebabyer skal vaskes forfra og bak for å unngå bakterier i urinveiene. Forhuden til gutter skal ikke trekkes tilbake ved vask. Man skal vente med dette til barnet klarer det selv.

- Når man skifter tissebleier er det ikke nødvendig å vaske ved hvert stell. Hvis bæsjen ikke løsner fra huden med vann, kan du bruke litt babyolje på en vaskeserviett eller klut, råder barnepleier Johansson.

- I de fleste dagligvarebutikker får man kjøpt tørre engangsservietter som du bløter i vann. Disse er helt fri for både parfyme og andre tilsetningsstoffer. Så lenge huden i bleieområdet ser fin ut, trenger du verken å bruke stellesalve eller sinksalve, ifølge Veslemøy Ruud.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Stellesalve er ment å forebygge sår rumpe, mens sinksalve og sårsalve egner seg godt til å beskytte hudområder som allerede er såre.

3. Bade babyen

Ved barselavdelingen på Rikshospitalet anbefaler de at den nyfødte ikke blir badet mer enn en gang i uken den første tiden.

- Et nyfødt barn har et lag med fosterfett utenpå huden som er med på å beskytte huden. Det er viktig at dette får trekke seg skikkelig inn i huden og ikke blir fjernet av unødvendig bading og såpe, sier Johansson.

Fostervannet gjør at babyhuden ofte ser litt tørr ut. Dette er imidlertid helt naturlig. Man bør ikke smøre inn babyen med lotion av den grunn. Du kan eventuelt ha litt olje uten parfyme i badevannet, ifølge Ruud. Ekstra tørre hudpartier hos babyen kan eventuelt smøres med babyolje, da direkte på huden. Hun oppfordrer foreldre til å bruke så lite som mulig av både såpe, sjampo og badeolje den første tiden.

- Nyfødte babyer er ikke skitne. Du trenger ikke noe annet enn rent vann, sier Ruud.

Etter badet er det viktig at du tørker babyen godt i alle hudfolder. La gjerne barnet lufttørke. Pass på at bleien ikke strammer unødig i skrittet når du setter den på.

4. Belegg i hodebunnen

Mange spedbarn får skurv, et skjell-lignende belegg i hodebunnen. Dette kan komme av at hårsekkene i hodebunnen til spedbarnet tetter seg og gir fra seg talg som blir til flak, forklarer Ruud.

- Den beste behandlingen er å smøre hodebunnen med babyolje og la den virke over natten, anbefaler Ruud.

Skurv er ikke eksem, og vil etter hvert gå over av seg selv. Det skal ikke pilles eller vaskes bort.

5. Stell av negler

Mange babyer har lange negler. Hvis du biter eller river neglene til babyer, kan de ofte få en skarp kant. Ved å bruke en pappneglefil unngår man dette problemet, og barnet slipper å få vonde kloremerker.

Les også: Slik fjerner du skurv i hodebunnen til babyen

6. Stell av navlen

Restene av navlestrengen faller som oftest av i løpet av de to første ukene. Det kan etter hvert lukte ganske vondt. Her er helsesøster Veslemøy Ruuds råd

- Hvis navlen er tørr og fin kan man vaske rundt blodskorpen med en bløt q-tips. En betent navle bør vaskes med en bomullspinne som er dyppet i Klorhexidin uten alkohol.

- Hvis huden ikke har lukket seg når restene fra navlestrengen faller av, kan man få helsesøster på helsestasjonen til å pensle på et middel som heter Lapis.

- Pass på at bleien ikke gnisser mot navlen. Det kan være lurt å brette ned bleiekanten, slik at navlen ikke blir eksponert for tiss og bakterier fra bleien.

- Navlen kan være under vann når man bader babyen. Hvis navlen er betent, bør man unngå bading til betennelsen er blitt behandlet og har gått bort.