separasjonsangst hos baby

Det du lurer på om separasjonsangst hos baby

Det er forskjell på hvor sterk angsten er hos ulike babyer.

SEPARASJONSANGST HOS BABY: Babyer som har følt seg forlatt kan føle en unormalt sterk grad av separasjonsangst. Foto: Gettyimages.com.
SEPARASJONSANGST HOS BABY: Babyer som har følt seg forlatt kan føle en unormalt sterk grad av separasjonsangst. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

- Separasjonsangst hos babyer er en normaltilstand på den måten at alle spedbarn har det, men det er selvsagt forskjell på hvor sterk angsten er hos ulike babyer og ikke minst hvor tydelig den synes, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Hun forklarer at en typisk utvikling er at babyen roer seg lettere hos de nærmeste, som regel mor og far, få uker etter fødsel. I de tilfellene hvor babyen er ekstra urolig roer den seg oftest lettere hos mor – trolig grunnet nærheten de har fått gjennom ammingen.

- Etter at babyen har blitt 6 måneder er det enda tydeligere hvem den søker seg mot når den trenger trøst, og rundt 7-8 måneders alder virker mange babyer ekstra redde for å bli forlatt og blir dermed ekstra søkende mot foreldrene, sier Gerhardsen.

Forebygge separasjonsangst:

- Ikke bruk barnevakter som babyen selv ikke er trygg på

- Bruk bæresele

- La babyen venne seg til nye steder og mennesker før du går

- Ikke krangle foran babyen eller vis den at du er lei deg eller oppgitt

- Vær alltid tydelig på at du går og aldri snik deg ut av huset

- Dersom klengingen vedvarer i flere måneder; oppsøk hjelp på helsestasjonen eller en kommunepsykologtjeneste

Kilde: Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen

Separasjonsangst hos baby

Barnepsykologen forklarer at babyer som har følt seg forlatt kan føle en unormalt sterk grad av separasjonsangst. Dette gjelder eksempelvis babyer som har ligget lenge alene og grått uten at noen har kommet, eller babyer som har blitt overlatt til personer som de selv ikke har rukket å bli trygge nok på.

- Man kan også se sterk separasjonsangst hos babyer som har opplevd at den voksne de er i ferd med å knytte seg sterkest til forsvinner for lenge av gangen. Selv fravær på under et døgn kan rokke babyens trygghet og medføre at den blir ekstra klengete og frustrert, sier Gerhardsen.

Ifølge barnepsykologen er det oftest mor som er babyens hovedtilknytningsperson, så mor er oftest også den babyen kan føle seg forlatt av. Fordi tilstanden separasjonsangst kan være vanskelig å forstå, sammenlikner hun det med et parforhold hvor den ene parten plutselig forsvinner.

- Det er som at kjæresten din blir borte i flere dager uten å gi lyd fra seg. Når han eller henne kommer tilbake er du både lettet, forbannet og mistenksom på én gang, og hver gang vedkommende nærmer seg ytterdøra blir du både stresset og irritert. Det samme gjelder for babyen, forklarer Gerhardsen.

Les også: Dette er symptomene på at babyen er forkjølet

Dette hjelper mot separasjonsangsten

Hun forklarer at dersom du har en baby som virker ekstra urolig og klengete, må du gjøre den trygg ved å være mest mulig tilgjengelig. Dette gjelder spesielt dersom du er klar over at du har dratt fra babyen din tidligere eller dersom babyen har vokst opp med mye uro rundt seg; bekymrede, stressede og nervøse foreldre eller familier som krangler.

- Bruk gjerne bæresele og skjul det så godt du kan dersom du er lei deg eller oppgitt. Bruk god tid til å venne babyen til nye steder og mennesker før du går, og bruk minst en uke på tilvenning i barnehagen før du i det hele tatt begynner å gå fra babyen, sier Gerhardsen.

Barnepsykologen forklarer at det kun bør benyttes barnevakter som babyen kjenner svært godt og at foreldre bør be barnevakten hjem til seg fremfor å la passingen skje et sted babyen ikke er vant til.

- Når babyen igjen får tilbake troen på at du ikke vil forlate den, altså når babyen slapper mer av og ikke er så vaktsom, kan du slutte å være så tett på. Det er imidlertid viktig at du hele tiden er tydelig på om du går og ikke sniker deg ut av huset for å unngå bråk, sier Gerhardsen.

Hun legger til at det er verdt å oppsøke hjelp hos helsestasjonen eller en kommunepsykologtjeneste dersom den unormalt sterke klengingen varer i flere måneder