navlestreng hos baby

Dette bør du vite om navlestrengen

Alt om babyens første kilde til næring og oksygen.

NAVLESTRENG HOS BABY: Vet du hva navlestrengens funksjon er, og hvordan den fungerer i praksis? Her er en stor guide til alt du trenger å vite om babyens navlestreng. Foto: Gettyimages.com.
NAVLESTRENG HOS BABY: Vet du hva navlestrengens funksjon er, og hvordan den fungerer i praksis? Her er en stor guide til alt du trenger å vite om babyens navlestreng. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Navlestrengen er en helt essensiell del av fosteret i mors liv, og er en del av en helhet: foster, navlestreng, hinner, morkake:

- Alle komponentene må fungere for å få et friskt og levende barn. Navlestrengen forbinder fosteret med morkaken gjennom tre blodårer; to som går fra fosteret og en vene som leder blodet tilbake til fosteret, forteller overlege ved Haukeland Universitetssykehus, Cathrine Ebbing.

Navlestreng hos baby

Gjennom navlesnorsarteriene pumper fosterets hjerte blod som er brukt i fosterkroppen. Det inneholder avfallsstoffer og «utpusten».

- Fosterets pusting foregår nemlig i morkaken. I morkaken er det utveksling av gasser, og her får blodet som skal returnere til fosteret gjennom venen nytt oksygen og næring; alle byggesteiner som fosteret trenger for å vokse og utvikle seg. Navlestrengen er rett og slett livsstrengen til fosteret, forteller Ebbing.

Blodårene i strengen er beskyttet av en hinne, og et «isoleringsmateriale», som er en slags gele som skal beskytte blodårene fra trykk og press.

Les også: Derfor får noen babyer gulsott

Komplikasjoner med navlestrengen

Navlestrengen er ekstremt viktig, og komplikasjoner kan dessverre forekomme.

- Det kan skje at navlestrengen ikke utvikler seg normalt. Den kan for eksempel bli for kort eller for lang. Vi vet ikke så mye om hva som bestemmer hvor lang strengen skal bli, men studier tyder på at gutter har lengre streng enn jenter, og at om moren har fått flere barn tidligere blir strengen også lengre, sier Ebbing.

Jo eldre fosteret blir, jo lengre blir også navlestrengen, så den vokser i takt med både foster og morkake.

- Dersom strengen er ekstremt kort har man sett at disse barna ofte har andre utviklingsforstyrrelser. Store foster har også oftere en lengre streng, og ved lang streng er det større risiko for at strengen vikler seg rundt fosterets kroppsdeler, eller at det kommer knute på strengen, forteller hun.

Noen ganger kan det skje forstyrrelser i utviklingen av strengens tilhefting på morkaken:

- Det vanlige er at strengen er festet inne på morkaken. Dersom strengen er festet på kanten av morkaken eller i fosterhinnen kalles det marginalt eller velamentøst feste. Disse svangerskapene forløper oftest normalt, men det kan forekomme noe oftere komplikasjoner i form av langsom fostervekst og andre morkake-problemer, forteller Ebbing.

Les også: Slik finner du ut om babyen er allergisk mot kumelkprotein

Navlestrengen kan ikke «repareres»

- Vi har ikke god oversikt over hvor ofte det forekommer alvorlige komplikasjoner, men dette er noe vi er i ferd med å studere ved hjelp av data fra Medisinsk fødselsregister, forteller Ebbing.

Navlestrengens feste og beskaffenhet kan undersøkes effektivt med ultralyd.

- Dersom man finner unormale forhold kan man følge opp svangerskapet tett og kanskje ha ekstra beredskap ved fødselen. Vi kan per i dag ikke «reparere» en unormal streng eller løse en floke eller knute, sier Ebbing.

Navlestrengen i tiden etter fødsel

Det å kutte navlestrengen er en ærefull oppgave, og symboliserer en avslutning på en lang ferd for både mor og foster. Babyen er nå klar for å klare seg på egenhånd uten det som hittil har vært livsviktig, og den jobben tar mange fedre, medmødre eller andre som er med på fødselen, som en ærefull oppgave.

Det å kutte navlestrengen er ikke så vanskelig i seg selv, men det eksisterer to oppfatninger om akkurat dette:

- Noen klipper navlestrengen rett etter at barnet er født, mens andre ønsker å vente litt for at barnet skal få siste rest av blod fra mor, forteller Kristi Hjelle. Hun er avdelingsleder på fødeavdelingen i Oslo Universitetssykehus.

Stell av navlen til baby

Navlestrengen blir ikke kuttet helt inntil babyens hud, så det vil sitte igjen en bit av strengen også etter at navlestrengen har blitt kuttet av. Denne trenger man ikke å tenke stort på:

- Den delen av navlestrengen som sitter igjen etter at strengen er klippet lar man være i fred. Så lenge barnet spiser, tisser og trives er det ikke fare på ferde uansett hvordan denne biten skulle bli seende ut. Den vil visne og falle av av seg selv, det eneste du kan passe på er at ikke navlestumpen er dekket av bleia; under plast blir det fuktig og det ser «ekkelt» ut. Så; la den være, men pass på at den ikke dekkes av bleien, råder Hjelle.