forstoppelse hos baby

Dette bør du vite om forstoppelse hos baby

Forstoppelse hos baby er langt mer vanlig enn mange tror. Forstoppelsen gjør vondt for barnet, og gir ofte fortvilte foreldre.

FORSTOPPELSE HOS BABY: Det er spesielt overgangen fra melk til fast føde som kan gi problemer for den lille magen. Foto: Gettyimages.com.
FORSTOPPELSE HOS BABY: Det er spesielt overgangen fra melk til fast føde som kan gi problemer for den lille magen. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Read in English: This is what you need to know if your baby is constipated

Barnelege ved DoktorBarnegod på Høvik, Annette Resch, forteller at det er mange potensielle årsaker til at babyen får forstoppelse.

– Det har vært en teori om at morsmelk forhindrer forstoppelse hos de små, men det stemmer ikke alltid. Men vi ser at babyer som får morsmelkerstatning er oftere utsatt for forstopping enn babyer som får morsmelk. Dette er fordi morsmelkerstatning er tyngre å fordøye, sier Resch.

Baby med hard mage

Resch forteller videre at bakteriefloraen i tarmen er avgjørende for at fordøyelsen skal fungere uten ubehag.

– Man har funnet ut at barn som utelukket er morsmelkernærte, har bedre tarmbakterier, enn hos de som har fått erstatning, sier hun.

– Det er også en teori om at stramt, eller kort, tungebånd kan gi barnet problemer med avføringen. Kort tungebånd hemmer bevegeligheten i tungen og det kan gi barnet problemer ved amming og spising. Dermed får barnet i seg for lite mat. Ved for lite mat vil tarmen stoppe opp. Det er spesielt overgangen til fast føde som kan gi utfordringer for den lille magen, sier Resch.

Forstoppelse hos baby

Råd ved mild forstoppelse hos barn 0-6 mnd:

1. Pass på at barnet får nok drikke
2. Tilsett maltekstrakt i melk
3. Gi barnet laktulose
4. Melkeproteinfri diett for mor i fire uker i samråd med lege/helsesøster 5. Kontakt lege
Kilde: Barnelege Annette Resch

– Man tenker ofte at sjelden avføring gir grunn til å mistenke forstoppelse. Sjelden avføring i seg selv er ikke nødvendigvis et problem dersom ikke andre symptomer også følger med. Om barnet presser og presser og det tar lang tid og mye krefter, og barnet virker plaget lenge før det får bæsjet, gir mistanke til forstoppelse som årsak, sier Resch.

Ifølge Resch kan man til morsmelksernærte eller babyer som ikke har startet med fast føde, gi maltekstrakt. Dette inneholder mye sukker og hjelper skånsomt barnet å få ut det som måtte ligge i tarmen. Resch påpeker at svisker har noe av den samme effekten som malt, men at svisker ikke bør gis før barnet er blitt vant med fast føde.

- Laktulose, som kjøpes reseptfritt på apoteket, bløtgjør avføringen. Pass også alltid på at barnet får i seg mye drikke. Det kan hjelpe til å gjøre avføringen mindre hard og gi bedre fordøyelse, både med og uten bløtgjørende midler, sier barnelegen.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Resch forteller at dersom barnet ammes kan en også forsøke en melkeproteinfri diett i fire uker for mor.

– Dette bør gjøres i samråd med helsesøster eller lege. Dersom problemene vedvarer er det nødvendig å kontakte lege for videre henvisning til barnelege, sier hun.

Les også: Har du en baby som ikke vil spise?

Når kontakte lege?

– Dersom enkle råd ikke hjelper på forstoppelsen, må du kontakte lege. Legen kan skrive ut flere ulike midler som kan hjelpe. Det vanligste er et fiberpulver som gjør avføringen mykere og lettere å passere, sier Resch.

Hun forteller videre at det kan være nødvendig med en utredning med ultralyd, eller vanlig røntgenbilde, for å se om det ligger mye avføring oppover i tarmen, og for å utelukke andre tarmsykdommer, og fortsetter:

– Problemet behandles i verste tilfelle med en tømming, der barnet er innlagt i sykehus, nesten slik som man gjør før en tarmundersøkelse hos voksen. Noen leger anbefaler bruk av klystér. Men klystér kan være svært smertefullt og traumatiserende for barnet. Det viser seg at noen barn kan få et litt problematisk forhold til anus og avføring dersom det ved flere anledninger har blitt behandlet med klystér. Jeg anbefaler å prøve å unngå klystér, sier barnelegen.

Les også: Slik håndterer du babyens bleieutslett

Vanskelig å forebygge

– Det er dessverre vanskelig å forebygge forstoppelse hos baby. Det viktigste rådet blir å passe på at barnet får i seg nok mat og væske slik at tarmen får en god rytme. Om rådene ved forstoppelse ikke har fungert, bør du ikke vente for lenge med å kontakte lege, anbefaler Resch.