Førstehjelp på baby

Alt du må vite om førstehjelp på baby

Førstehjelp på baby er annerledes enn for voksne.

FØRSTEHJELP PÅ BABY: Her er alt du må kunne om førstehjelp på baby, enten det er brannskader, kvelningsulykker eller om spedbarnet har falt fra stellebordet. FOTO: Getty Images.
FØRSTEHJELP PÅ BABY: Her er alt du må kunne om førstehjelp på baby, enten det er brannskader, kvelningsulykker eller om spedbarnet har falt fra stellebordet. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Heldigvis opplever foreldre sjelden dramatiske situasjoner med babyen sin. Men når situasjoner først oppstår er det viktig å ha kunnskap om hva man skal gjøre, og ikke minst, ha øvd på dette i praksis, sier Maria Bakkeid, som driver den private helsesøstertjenesten lillemini.com.

Førstehjelp på baby

Det finnes mange likheter mellom førstehjelp hos spedbarn og voksne, men det er også noen viktige forskjeller man bør vite om. I tillegg har voksne og barn en tendens til å komme opp i forskjellige situasjoner.

- Det barn blir innlagt på sykehus for, altså alvorlige hendelser, er kvelning av enten noe i halsen, drukning eller noe rundt hals eller over munn, forgiftninger eller brannskader. Dette er alvorlige skader som vil kreve umiddelbare førstehjelpstiltak og veiledning via 113 medisinsk nødtelefon, forteller Siw Lilly Osmundsen.

Her kan du melde deg på førstehjelpskurs:

• Norsk Folkehjelp
• Røde Kors
• Redd Liv
• Foreldrekompetanse

Hun er utdannet sykepleier og er instruktør i Norsk Folkehjelp.

Les også: Tips og råd ved forkjølelse hos baby

Fallulykker blant vanligste dødsårsak

- Spedbarn skader seg heldigvis sjelden. Likevel er trafikkulykker og fallulykker i hjemmet hyppigste dødsårsak ved skader hos spedbarn. Stadig vekk blir spedbarn fraktet til sykehus eller legevakt fordi de har falt ned fra stellebord, barnestol, bord, et fang eller lignende, sier Bakkeid.

En viktig regel helt fra babyen er nyfødt er å aldri forlate babyen liggende på stellebord, sofa eller lignende. Selv om de ikke har lært seg å rulle bevisst, er kroppen svært ustabil og de kan lett vippe ukontrollert over fra mage til rygg eller omvendt. Ved fallskader er det hodeskader som er den største helserisikoen for barnet.

- Hodet er tungt og stort, og treffer ofte bakken først. Bevissthetstap er tegn på at barnet har fått et kraftig støt. Se derfor etter om barnet er våkent og reagerer normalt like etter et fall. Dersom barnet ikke roer seg eller du er i tvil om barnet oppfører seg som vanlig skal du ringe lege eller medisinsk nødtelefon 113, forteller Bakkeid.

- En kald klut mot kulen er smertelindrende og reduserer kulen. Vær oppmerksom på mulig hjernerystelse. Tegn er unormal tretthet, oppkast, svimmelhet og hodepine. Kontakt legevakt ved disse symptomene, sier Osmundsen.

Les også: 6 tips til hvordan du steller babyen din

Førstehjelp ved brannskader

Brannskader er også en av ulykkene små barn er mest utsatt for.

- Disse foregår som regel innendørs og er forårsaket av varm mat eller drikke, ovner, vannkokere, komfyrer også videre. Husk at barnehud er mye sartere og tynnere enn vår hud, og det skal ikke så veldig varm væske til for at babyhud blir skadet, også i de dypere lagene av huden, forteller Bakkeid.

Ved brannskade er det å handle raskt det aller viktigste. Bakkeid forklarer at førstehjelp ved brannskadere på baby skal foregå slik:

- Sekunder og minutter teller for at varmen skal unngå å trekke ned i huden.

- Avkjøl med vann med klærne på - lenge.

- Start med å avkjøle skadestedet i lunket vann, ikke lavere enn 28 grader, i 20 minutter.

- Avkjøl først, ring så etter hjelp, gjerne med høyttaler på mobilen dersom du er alene samtidig som du fortsetter avkjøling. Er du i tvil om det er en alvorlig brannskade eller ikke, bør du ringe lege.

- Desto mindre barnet er og desto større skaden er, jo lavere terskel bør du ha for å ringe 113. Ved tvil skal du varsle 113.

Les også: Alt du bør vite om babyens fontaneller

Fremmedlegemer i halsen hos spedbarn

En annen ulykke som kan forekomme hos spedbarn er at de setter ting fast i halsen. Som regel fikser babyen dette helt fint ved å hoste og harke til biten kommer opp, men dersom babyen sitter og gaper, ansiktsfargen forandrer seg og det ikke kommer en lyd fra barnet er det noe som tetter igjen luftrøret fullstendig. Da trenger barnet hjelp.

- Mange vil instinktivt begynne å dunke barnet på ryggen, men husk å gjøre det på den riktige og effektive måten.

Slik gjør du det:

- Løft barnet opp og hold det fra deg med hodet pekende nedover på skrå.
- Gi 5 nokså kraftige støt mot ryggen.
- Dersom ikke fremmedlegemet kommer opp da: snu barnet og gi 5 kraftige støt mot brystet (brystkompresjoner).
- Gjenta støt mot ryggen, deretter mot brystet.
- Vær rask med å ringe nødtelefon 113 dersom tiltakene ikke hjelper.

- Dersom barnet blir bevisstløst, start hjerte- lungeredning med to innblåsinger etterfulgt av 30 brystkompresjoner. Se i munnen etter fremmedlegemet for hver serie med to innblåsinger, sier Bakkeid.

Les også: Slik skiller du kolikk og babygråt

Hjertestans hos barn

- Når det gjelder hjertestans hos barn så skyldes det i mer enn 80 % av tilfellene mangel på oksygen. Dette er årsaken til at hjerte- lungeredning på barn alltid skal begynne med 5 innblåsinger etter at man har etablert frie luftveier. Deretter skal du fortsette med 30 brystkompresjoner med to strake fingre, etterfulgt av to innblåsinger, sier Bakkeid.

Hun legger til at du skal huske at de fleste har for høy terskel for å ringe 113, men dette er en innsats du skal ringe til dersom du er redd for at babyen din er alvorlig syk eller skadet.

- De vil gi deg råd om hvordan du skal håndtere situasjonen på best mulig måte, og sender ambulanse dersom de mener at det er indikasjon for det, sier Bakkeid.

Les også: Dette må du vite om omgangssyke og oppkast hos baby

Førstehjelp ved forgiftning

- Fjern rester fra munnen, skyll munn og hud og gi drikke som tynner ut det giftige stoffet. Dersom du vet at noe er giftig eller ser symptomer på at barnet er forgiftet ringer du 113, sier Osmundsen, og legger til:

- Er du usikker på om noe er giftig, eller ikke vet om barnet har fått i seg stoffet, kan du ringe Giftinformasjonen på 22591300.