vektøkning hos baby

Dette er normal vektøkning hos baby

De fleste barn dobler fødselsvekten i løpet av fem måneder.

VEKTØKNING HOS BABY: Er du bekymret for at babyen din spiser nok? Babyen sier som regel fra dersom den er sulten, og vektøkningen er mest sannsynlig normal. Foto: Gettyimages.com.
VEKTØKNING HOS BABY: Er du bekymret for at babyen din spiser nok? Babyen sier som regel fra dersom den er sulten, og vektøkningen er mest sannsynlig normal. Foto: Gettyimages.com.
Først publisert Sist oppdatert

Lurer du på om babyen din spiser nok og vokser som normalt? Du er i så fall ikke alene.

De aller fleste nybakte foreldre tenker på dette, og bekymringene blir gjerne enda større når vi sammenligner barnet med andre barn. Som regel er det imidlertid ingen grunn til bekymring.

Vektøkning hos baby

Nyfødte babyer er veldig forskjellige, også når det gjelder vektøkning.

- Noen er for eksempel født for tidlig, noen veier 2500 gram og andre veier 5000 gram når de blir født. Det er derfor også store variasjoner på hvor mye babyen vokser den første tiden, sier helsesøster Merethe Bragstad.

Denne individuelle variasjonen fra spedbarn til spedbarn tar lege og helsesøster hensyn til når babyen undersøkes på helsestasjonen.

Både her i Norge og resten av verden er det laget standard vekstkurver for barn, og etter hvert som ditt barn vokser, finner han eller hun sitt vekstløp.

- Hvis veksten avviker sterkt fra dette løpet, kan det være sykdom, men det er viktig å huske på at mindre avvik er normalt. Du må derfor ikke bli for opphengt i vekstkurven, sier professor i allmennmedisin ved Universitet i Oslo, Per Lagerløv.

Han forteller at kurvene dessverre har ført til mange unødvendige bekymringer for foreldre.

Les også: Slik er babyens utvikling det første året

Babyens gjennomsnittsvekt

Det finnes for øvrig noen retningslinjer å forholde seg til.

- Som tommelfingerregel for de minste er det satt at de bør gå opp minimum 150 gram per uke. Når babyen blir større flater vekstkurven ut, og da skal ikke babyen ha så stor vektøkning per uke lenger, sier Lagerløv.

Han understreker i likhet med Bragstad at variasjonen i vekt er stor.

- En gutt på én måned kan veie alt fra fire til seks kilo, og en jente fra 3, 5 til 5, 5 kilo, sier han.

Bragstad forteller videre at det gjerne sies at babyen skal doble fødselsvekten i løpet av de første fem månedene, og tredoble vekten det første året.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Når det gjelder for tidlig fødte barn, vil de som regel doble fødselsvekten allerede etter to til tre måneder da de har en vekstinnspurt den første tiden.

Som regel har babyer en gjennomslittlig vektøkning på 200 gram i uken de tre første månedene, ifølge Bragstad. Dette kan imidlertid variere, og er blant annet avhengig av hvorvidt babyen spiser morsmelk eller morsmelkerstatning.

- Noen barn legger på seg litt mindre en uke, men tar det igjen neste uke. Derfor er det viktig at en tar hensyn til babyens individuelle variasjon og utvikling, sier hun.

Babyens vekstforløp

Den første tiden er det vanlig å veie og måle barnet relativt hyppig. Det legges opp til hyppige kontroller på helsestasjonen det første året, og du kan derfor føle deg trygg på at helsesøster vil fange det opp dersom babyen din ikke vokser normalt.

- Om babyen din har behov for ekstra kontroller avtales dette, sier Bragstad.

Første måling skjer på sykehuset, og deretter veies og måles barnet 7-10 dager etter fødsel på hjemmebesøk.

- Det avtales så en ny kontroll på helsestasjon noen uker etter hjemmebesøket, men erfaringsmessig kan det være lurt å veie barnet på helsestasjonen før neste ordinære kontroll som er ved fire-seksukers alder. Dette for å være sikker på at babyen legger nok på seg, sier hun.

Det er altså ikke selve vekten, men vekstforløpet som er viktig.

- Vekst er et godt mål for trivsel, og en frisk baby kan gjerne veies sjeldnere enn en baby som er mer i ulage. I henhold til helsestasjonsprogrammet måles barnet en gang hjemme og hver gang det er på helsestasjonen, sier Lagerløv.

Det kan bli mange målinger, men det finnes ifølge legen ikke noen fasit på hva som er nok målinger.

Spiser barnet nok?

Det er også noen tegn dere foreldre kan se etter hvis dere er usikre på om barnet spiser nok.

- Hvis barnet spiser godt, du har god kontakt med det i form av blikk og gjerne rikelig med smil, kan du med få unntak regne med at barnet vokser som det skal, sier han.

Det er vanlig at syke barn har nedsatt appetitt og drikker lite, men husk at hvis dette varer over tid og barnet blir mindre kontaktbart, må dere gå til legen.

- Friske barn som får for lite mat sier imidlertid i fra, sier han.

Ifølge Bragstad bør babyen få bryst så ofte den vil, eller morsmelkerstatning omtrent hver tredje time.

- Om barnet virker slapt eller sløvt, sover lange økter mellom måltidene, ikke har fem gode, våte bleier i døgnet, ikke har avføring jevnlig eller er gul i huden, bør du imidlertid sjekke barnets vektøkning og tilstand, sier hun.

Allerede fra fødselen kommuniserer barnet med deg, og dette samspillet skal også øke jevnlig.

- Føler du deg i tvil om barnet ditt tar til seg nok mat eller du lurer på noe, så ikke vent med å ta kontakt med helsestasjonen. Det er bedre å ha noen å drøfte med og få helsesøster til å se på barnet enn å sitte hjemme og bekymre seg for om det vokser som det skal, sier hun.