Utviklingssprang hos baby
Slik er babyens utviklingssprang
Babyen skal gjennom 10 vanskelige perioder.
Babyen skal gjennom mange utviklingssprang og møte mange vanskelige perioder. Dersom den nå er sutrete, utilpass og utrøstelig er det nettopp en normal og vanskelig periode det trolig skyldes.
Slike perioder, hvor babyen gjerne også sover dårlig og spiser lite, inntreffer gjerne rett før et stort, mentalt utviklingssprang.
Utviklingssprang hos baby
Ifølge de nederlandske forskerne Hetty van de Rijt og Frans Plooij fra boka Se jeg vokser, opplever alle barn ti store utviklingssprang før de er halvannet år. Med hvert utviklingssteg kommer en stor endring i babyens mentale utvikling, og i disse periodene vil du oppleve at babyen er ekstra vanskelig å håndtere.
Under disse utviklingssprangene vil hjernen til babyen kunne oppfatte ting den tidligere ikke kunne oppfatte. Babyen begynner for eksempel å legge merke til egne kroppsdeler, får mer kontroll på ansiktsmusklene eller klarer å stable klosser. Etter sprangene går babyen ofte inn i en god og harmonisk periode.
Les også: Slik er babyens utvikling det første året
Hjernens utvikling trinn for trinn:
Hjernens utvikling i uke 5: Selv om dere er blitt kjent med hverandre, er det vanskelig å forestille seg hva som skjer i hodet til den lille. Den lever fortsatt i en uklar verden - ikke ulikt livet i livmoren. Snart letter tåken slik at babyen får mer orden på inntrykkene, men først må den gjennom sitt første store utviklingssprang. Dette spranget handler om utviklingen av de indre organene og stoffskiftet, og om at sansene er blitt mer følsomme.
Hjernens utvikling i uke 8: Nå vil babyen begynne å oppfatte verden på en ny måte. Den kan gjenkjenne enkle mønstre i omverdenen og i sin egen kropp, og den oppdager hender og føtter. Babyen kan også bli oppslukt av hvordan lyset lager skygger på veggen, og kanskje lytter den oppmerksomt til seg selv når den lager små eh-, øh- og ah-lyder. Dette utgjør til sammen store forandringer i den mentale utviklingen.
Hjernens utvikling i uke 12: Et av de største fysiske fremskrittene som inntraff da babyen var åtte uker, var at den kunne sparke og slå etter gjenstander med armer og bein. Nå vil disse bevegelsene være mer kontrollerte. Babyen blir i stand til å oppfatte med de andre sansene sine hvordan ting er annerledes - som at en stemme skifter toneleie eller at en katt lister seg over gulvet.
Hjernens utvikling i uke 19: Nå forstår babyen mer av omverdenen. Etter det forrige spranget var babyen i stand til å forstå myke og enkle overganger i lyd, bevegelse, lys, smak, lukt og tekstur. Nå blir denne evnen til å forstå omverdenen mer avansert. Babyen vil klare å gripe en leke og putte den i munnen. Kanskje liker den å se på seg selv i speilet, og kanskje ler den godt av kileleker.
Hjernens utvikling i uke 26: Nå vil babyen forsøke å gjøre mange nye ting, som å ta ting ut og inn av lekekassen og trykke på knapper for å sjekke om noe skjer. Uansett om babyen nå krabber eller ikke, vil den være mer mobil. Den er i stand til å oppfatte avstander, og verden er dermed blitt et stort og litt skummelt sted.
Hjernens utvikling i uke 37: I denne alderen kan det virke som at babyen undersøker alt veldig metodisk og er spesielt opptatt av farger, fasonger, smaker og teksturer. Den plukker opp småting og studerer dem nøye, flytter på maten på tallerkenen og tester hvordan en banan tyter ut mellom fingrene. Disse undersøkelsene hjelper babyen med å dele verden opp i kategorier.
Les også: Slik er synet til babyen
Hjernens utvikling i uke 46: Babyen forsøker å sette ting sammen. Tidligere har den klart å ta ting fra hverandre og kaste dem rundt, mens den nå er i ferd med å gjøre det motsatte. Fra denne alderen kan babyen forstå at for å nå målene den nå har satt seg, må den gjøre ting i en bestemt rekkefølge. Den klarer med andre ord å gjøre ting mer presist enn tidligere.
Hjernens utvikling i uke 55: Nå skjønner babyen at beslutninger avgjør hendelser, og begynner å bli klar for å utforske programmenes verden. Et program har et mål, men trenger ikke gjøres på samme måte hver gang. Kanskje går den lille ut i gangen og henter jakka si fordi han vil på butikken - da blir han frustrert dersom ingen forstår hva han skal.
Hjernens utvikling i uke 64: Nå lærer barnet seg prinsipper. Det etterligner gjøremål, planlegger, maser, samarbeider, smisker og forhandler for å få viljen sin, kan bli aggressiv, vet forskjell på mitt og ditt, eksperimenterer med "ja" og "nei" og vet hvordan det skal få noen til å gjøre noe for seg.
Hjernens utvikling i uke 75: Nå utvikler barnet en følelse av seg selv. Barnet får en ny evne til å oppfatte systemer og det bruker ikke lengre prinsippene like stivt. Barnet har begynt å forstå at det kan velge hvordan det vil oppføre seg. Barnet eier og kontrollerer sin egen kropp, kan gjøre ting på egenhånd, begynner å bruke begrepene "du" og "meg", blir interessert i andres kropper og vurderer forskjeller og likheter.