Baby 5 måneder
Når babyen er 5 måneder gammel
Babyen har nå omtrent doblet fødselsvekten sin.
Utviklingen til en fem måneder gammel baby er stor fra månedene før. Hvor mye mat skal en baby på 5 måneder egentlig ha? Og hvordan mat kan den lille spise?
Den fem måneder gamle babyen du lenge har ammet jevnt gjennom hele døgnet har vært en såkalt prevensjonsmetode. Nattamming er imidlertid ikke det sikreste alternative, og dersom du er redd for å bli gravid igjen nå, bør andre prevensjonsmetoder tas i bruk.
Griper etter ting
Det har nå gått flere uker siden barnet begynte å åpne og lukke hendene sine. I 4-5 månedersalderen begynner barnet å gripe etter ting.
Vekt og lengde
Vekten til den 5 måneder gamle babyen er omtrent dobbelt så mye som fødselsvekten var. Lengden har også økt dramatisk, og hodeomkretsen har økt med cirka 7 centimeter.
Spedbarn øker raskest i vekt de første 4 månedene, og vektøkningen går senere i tiden som følger. Når barnet er i alderen 3-6 måneder, legger det på seg ca. 150 gram pr. uke.
Lengdeveksten går heller ikke så raskt som den gjorde de 3 første månedene. Mens barnet strakk seg cirka 10 centimeter i løpet av de første tre levemånedene, vil det fra 3-6 måneder strekke seg cirka 6 centimeter.
De første 3 månedene øker hodeomkretsen med 4 centimeter. Frem til det blir seks måneder vil hodeomkretsen øke med ytterligere 3 centimeter.
Les også: Valpefett eller farlig fedme?
Morsmelken fortsatt viktigst
Så lenge du gir morsmelk til barnet ditt, er dette fortsatt den viktigste næringen. Barnet bør derfor få mest mulig morsmelk som inneholder alt barnet trenger, også jern som begynner å bli viktig.
De første gangene du gir barnet fast føde, kan du ikke regne med at barnet liker maten. Det viktigste er bare at barnet får en positiv opplevelse.
Spiseteknikken mangler
Har du begynt å gi barnet ditt grøt, har du nok erfart at det ikke er så lett. Det kan se ut som om barnet ikke vil ha mat, men det mest sannsynlige er at spiseteknikken mangler. Her må det øves. Nå kan barnet kun føre tungen frem og tilbake. Senere vil barnet kunne føre tungen fra side til side.
En annen ting som vanskeliggjør matingen, er at barnet biter over skjeen. Biterefleksen er nå kommet, og det er et av trinnene på veien til å tygge.
Biterefleksen gjør at barnet biter gommene sammen når det får en skje inn i munnen. Etterpå kommer en tyggebevegelse ved at barnet åpner munnen og biter til igjen. En slags tygging, kan man si.
Det er ikke lett å gi barnet mat nå. For å gjøre det litt enklere, kan du ta litt grøt på spissen av skjeen og berøre leppene forsiktig. Dette aktiverer leppene til å ta i mot maten. Legg litt grøt innenfor leppene. Om noen uker vil barnets spiseferdigheter ha utviklet seg mer. Enn så lenge er fast føde bare en tilvenning til en annen konsistens enn morsmelken.
På strak arm
Forandringene skjer gradvis, så du har kanskje ikke lagt merke til at barnet ditt allerede har støttet seg sikkert på underarmene når det har ligget på magen. Nå har barnet antakelig begynt å støtte seg med strake armer.
Det er et resultat av at barnet har ligget mye på magen. Nå har det styrke til å løfte kroppen enda et hakk opp.
Barnet har allerede nå en godt utviklet balanse. For å teste din egen styrke og balanse kan du jo prøve stillingen på strake armer selv og se hvor lenge du holder ut.
Ruller
Det er forskjellig når barn begynner å snu seg rundt fra rygg til mage, og motsatt. Ofte skjer rullingen fra rygg til mage først. Det kan da være vanskelig å se om det er en bevisst handling fra barnets side, eller om barnet bare bikket rundt på grunn av ubalanse.