Baby 4 måneder

Utviklingen til babyen på 4 måneder

Det er et trivselstegn når babyen trekker bena så langt oppunder seg at fotsålene vender mot hverandre.

BABY 4 MÅNEDER: Når babyen er 4 måneder har den begynt å ligge på magen. Nysgjerrighet er en fin stimulator for å få barnet til å trene på å snu seg rundt.
BABY 4 MÅNEDER: Når babyen er 4 måneder har den begynt å ligge på magen. Nysgjerrighet er en fin stimulator for å få barnet til å trene på å snu seg rundt. Foto: FOTO: Crestock
Først publisert Sist oppdatert

Utviklingen til en 18 uker gammel baby har kommet så langt at den begynner å ligge på magen, og ryggmusklene blir sterkere. Det kommer godt med når man skal opp og frem. Barnet trives nå bedre med å ligge på magen. Hodet kommer godt opp fra underlaget og babyen har god oversikt over hva som skjer i rommet.

Sterk av nysgjerrighet

Å ligge på ryggen er også fin trening for barnet ditt. Dette er en naturlig stilling for barnet som kanskje vil prøve å løfte hodet opp fra underlaget. Grunnen til dette er at babyen er nysgjerrig og ønsker å se mer.

Når babyen ligger på ryggen, kan du se at den trekker bena mer oppunder seg enn før. Det er et trivselstegn når babyen trekker bena så langt oppunder seg at fotsålene vender mot hverandre.

For å komme seg over på siden, vil barnet skyve fra med det bakerste benet. I det hele tatt begynner babyen å få mer kontroll over hele kroppen sin nå. Nå mangler det bare mer styrke for å komme videre. En god styrkeøvelse er å legge barnet på ryggen og få det til å strekke seg etter interessante ting og leker du har plassert strategisk på siden.

Balanseevnen styrkes også ved å ligge mye på magen. Balansen utvikles ved koordinering mellom høyre og venstre hjernehalvdel. Når barnet ditt ligger på magen, må det bruke hele kroppen for å holde balansen helt fra lillefingeren på høyre til lillefingeren på den venstre.

Les også: Dette er babyens utvikling det første året

Allergi

Ingen er født med allergi mot noe spesielt, men disposisjonen for å få allergi er arvelig. Allergi oppstår først etter at man har vært utsatt for allergener over tid.

Amming gir til en viss grad beskyttelse mot allergi. Hvis barnet ditt er disponert for allergi, vil plagene komme senere og i mildere form dersom barnet får morsmelk.

Det er lite holdepunkter for at restriksjoner i morens kosthold betyr noe for allergiutvikling hos barnet.

Les også: Så lenge er det vanlig å fullamme

Refleksene forsvinner

I 4-månedersalderen forsvinner mange av refleksene spedbarnet var utstyrt med fra fødselen. I tillegg til griperefleksen, forsvinner de fleste refleksene i 3-4 månedersalderen. Refleksene er ukontrollerte og ubevisste reaksjoner som er medfødte.

I barnets 4. måned blir ofte "mororefleksen" avløst av andre reflekser. De nye refleksene vil være mer lik reaksjonene til større barn og voksne når de skvetter.

Også i helt vanlige situasjoner ser du nå at barnet har mer modne bevegelser. Barnet beveger armer og bein friere og mer symmetrisk enn tidligere.

Grøt til kveldsmat?

Det er en spennende fase å gi den fire måneder gamle babyen mat. I denne måneden kan du allerede starte med å gi litt grøt til babyen. Noe fast føde på kvelden, kan nemlig gi deg lengre perioder med søvn. Erfaringer viser at det er 50 prosent sjanse for at barnet sover lenger og mer sammenhengende.

Når du starter å gi barnet ditt fast føde, kan det være lurt å gjøre det på dagtid helt i starten. Grunnen er at barnet kan bli urolig i magen etter måltidet. Introduserer du fast føde til kvelds, risikerer du at uroen kommer når du slettes ikke vil ha den: Om natten.

Erfarer du at barnet tåler maten godt, kan du gi grøten om kvelden. Det er uansett lurt å gi grøten en times tid før barnet skal i seng. Også babyer sover bedre når magen ikke er helt stinn.

Start introduksjonen av fast føde med små porsjoner. Det er fint å begynne med mild mat som barnegrøt av ris eller mais.

Potetmiddag

Barnets middag kan være enkel - men likevel spennende og næringsrik. I stedet for å begynne med grøt som den første matvaren, kan du begynne med en kokt potet. Potet inneholder en lettfordøyelig stivelse. Den er rik på C-vitamin og er lett å mose.

Kok helst poteten med skallet på. Da beholder du mer av de gode næringsstoffene enn når du koker en skrellet potet.

Ta av skallet på den kokte poteten, del den opp og press den i en hvitløkpresse eller bruk kjøkkenmaskin. Tilsett utpumpet morsmelk, morsmelkerstatning, eller vann med litt matolje. Morsmelken vil gjøre poteten enda mer lettfordøylig.

Mosen skal være fin, glatt og ikke ha for tykk konsistens.

Kveldsrutiner

Dersom du ikke har gjort det allerede, er det lurt å innarbeide et fast leggerituale om kvelden. Barnet forstår tidlig hva som skal skje når du gjentar de samme tingene kveld etter kveld. Har du et barn som strever med å finne roen, er det spesielt viktig med slike rutiner. Ritualer om kvelden gjør barn rolige og trygge.