Baby 2 uker
Når babyen er 2 uker gammel
Hverdagslivet med en fersk baby på 2 uker er så vidt i gang.
Mye er nytt nå, både for deg og for omgivelsene. Og ikke minst for den nyfødte - som bare så vidt har begynt å snuse på denne verdenen.
Navlestrengen
For noen uker siden fikk babyen all næring gjennom navlestrengen. Nå faller siste rest av det som en gang var selve livsnerven bort. Når navlestrengen forsvinner, er det i seg selv et symbol på at barnet er et selvstendig vesen.
Den viktige kontakten
Hudkontakt og berøring er viktig for at barnet skal lære seg til å kjenne sine egne ytre grenser. Barnet viser roligere bevegelser når det får hudkontakt - en kontakt som faktisk er livsviktig.
Du kommer også til å ha din første "samtale" med den nyfødte. I starten er babyen bare klar for kontakt i korte stunder - kanskje bare noen sekunder av gangen.
Les også: Babyen kommuniserer med deg allerede på fødestua
Amming
Et kvikt og sugevillig barn, er et tegn på at ammingen har kommet godt i gang. Babyen din legger nå på seg mellom 120 og 250 gram i uken. Du ser at barnet får nok mat dersom det tisser mye.
Mange opplever at barnet stopper å suge uten at det er mett. En grei måte å stimulere sugerefleksen til barnet, er å massere det inne i hendene mens du ammer. Da stimuleres griperefleksen som igjen stimulerer sugerefleksen. Det er mye å lure på hvorvidt gjelder amming av den nyfødte. Såre brystknopper, melkespreng, tette melkeganger og brystbetennelse er blant de vanligste årsakene til ammeproblemer, men også andre ting kan gi startproblemer med ammingen.
Gulsott
Desto mer avføring barnet har, desto mer bilirubin vil bli skilt ut av kroppen. Gulsotten vil da gå fortere tilbake og barnet blir ivrigere til å suge.
I drømmeland
Visste du at det nyfødte barnet har en livlig drømmeverden? Når barnet sover, kan du se at det drømmer på de raske øyebevegelsene under øyelokkene. Du kan også se små muskelrykninger i armer og bein. Er barnet urolig, kan jevne lyder virke beroligende.