Tette melkeganger

Ømme, harde kuler i brystet kan skyldes tette melkeganger

Heldigvis finnes det råd mot vonde, tilstoppede melkeganger.

TETTE MELKEGANGER: En tilstoppet eller tett melkegang oppstår når melken av en eller annen grunn ikke slipper ut gjennom én, eller flere, av de tynne melkegangene i brystet, ifølge Tonje Gurrik i Ammehjelpen.
TETTE MELKEGANGER: En tilstoppet eller tett melkegang oppstår når melken av en eller annen grunn ikke slipper ut gjennom én, eller flere, av de tynne melkegangene i brystet, ifølge Tonje Gurrik i Ammehjelpen. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

- En tilstoppet eller tett melkegang oppstår når melken av en eller annen grunn ikke slipper ut gjennom en eller flere av de tynne melkegangene i brystet. Dette kan være både ømt og vondt, og brystet kan bli hardt, hovent og føles sprengt. Hos noen oppstår det harde kuler eller klumper som lett kan kjennes på utsiden, mens andre kan oppleve en slags smerte inni brystet, forklarer Tonje Gurrik i Ammehjelpen, og barnepleier ved føde- og barselavdelingen på Sykehuset i Vestfold.

Symptomene på tette melkeganger kan arte seg noe forskjellig fra person til person, avhengig av hvor i brystet den tette melkegangen er og hvor lenge den har vært tett. Det kan også være ulike grunner til at problemet oppstår.

Årsaken til tette melkeganger

- Den vanligste årsaken er et misforhold mellom hvor mye melk du har, og hvor ofte og mye barnet dier, forteller spesialsykepleier Elisabeth Tufte, som er tilknyttet Nasjonal Kompetansetjeneste for amming ved Oslo universitetssykehus.

- I noen tilfeller handler det om feil ammeteknikk, og du bør sjekke om barnet suger effektivt nok. Er du i tvil om barnet får godt nok tak, kan du få en fagperson til å gjøre en ammeobservasjon, tipser Gurrik.

Ifølge henne har riktig ammestilling og godt dietak alt å si for hvor godt brystet tømmes. Noe som er viktig både ved forebygging av tette melkeganger, og dersom du allerede har vært så uheldig å få det.

- Barnet bør gape høyt over brystet og lage godt vakuum slik at brystknoppen blir liggende bakerst i ganen, dermed melkes brystet godt ved hjelp av vakuumet og barnets tungebevegelser, forklarer hun.

Gurrik understreker at brystet tømmes best dersom barnets underkjeven får jobbe mot området hvor det er tett, og ved å variere ammestillingen.

- Bytt mellom å la barnet die i "vuggestilling" foran deg, og i "tvillingstilling" delvis under armen på en av sidene dine. Du kan gjerne sitte litt fremoverlent og la tyngdekraften hjelpe til med utdrivningen også, forklarer hun.

- Det er også viktig med hyppig tømming, minst annenhver time, når melkegangene har tettet seg. Du kan stimulere utdrivningen selv før barnet legges til, for at melken skal komme ordentlig ut. Dette kan gjøres på flere måter, men det er viktig at du er avslappet, påpeker Gurrik.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Hun har god erfaring med triks som gjesping og berøring av selve brystknoppen, og ved treg utdrivningsrefleks kan det i spesielle tilfeller være aktuelt å spraye med nesesprayen Syntocinon som inneholder en syntetisk fremstilling av hormonet oxytocin.

Kan du bruke vanlig nesespray, slik som for eksempel Otrivin, før amming?

- Nei, dette er snakk om en egen oxytocinspray som finnes på resept, og som legen din eventuelt må skrive ut til deg, forteller Gurrik.

Hun kjenner ikke til eventuelle bivirkninger ved bruk av Syntocinon, men anbefaler at du tar kontakt med tryggmammamedisin.no dersom du er usikker.

Lenge mellom hvert måltid

Et annet klassisk tilfelle er når babyen for første gang sover gjennom hele natten, og mor våkner med et bryst som kanskje er hardt, vondt og rødt.

- Dette skjer fordi melken har blitt stående lenger i melkegangene enn vanlig og forårsaket irritasjon, forklarer Gro Nylander, tidligere overlege og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for amming, samt forfatter av boken "Mamma for første gang".

Hvordan håndmelke?

Håndmelking er en enkel metode for å avlaste bryster som er blitt for fulle, eller om du vil gjøre brystene litt bløtere så barnet kan få ordentlig tak. Metoden passer spesielt for deg som bare trenger å få ut melk en gang i blant, for eksempel når du har brystspreng, ikke har tilgang på pumpe, eller en sjelden gang ikke er sammen med barnet ditt. Teknikken er lett å lære og øvelse gjør mester.

Slik gjør du:

1. Sett av god tid. Tidspress og stress kan hemme melkeutdrivningen.

2. Vask hendene og varm dem hvis de er kalde.

3. Innrett deg behagelig, slik at kroppen får mulighet til å slappe av. Sitt godt, ha noe å drikke tilgjengelig, ha det varmt i rommet, eventuelt les eller se på TV. Dersom du blir altfor opptatt av om det "kommer noe", kan det hemme utdrivingen.

4. Massere først brystene og brystknoppene for å stimulere utdrivningsrefleksen. Bruk forsiktig, lett trykk i sirkelbevegelser, rundt hele brystet fra ribbeina ut mot brystknoppen. Bruk fingertuppene for å stimulere brystknoppen.

5. Sett tommelen og to fingre et par centimeter bak tuppen av brystknoppen. Fingrene må være direkte vis-à-vis tommelen. Utnytt tyngdekraften ved å lene deg litt forover.

6. Press innover mot ribbeina. Klem fingrene forsiktig sammen idet de føres forover igjen med en rullende bevegelse. Unngå at fingrene sklir over huden. Tørk av dem dersom de blir våte.

7. Gjenta rytmisk for å melke ut melken. Flytt fingrene rundt ved areolaen for å melke alle områder av brystet.

8. Du kan gjerne melke begge brystene samtidig, eller bytte hånd dersom du blir trett.

9. Hold helst ut i 20-30 minutter om utmelkingen skal bli ordentlig. Noen som er øvede, bruker kortere tid.

10. Vær tålmodig! Teknikken må innøves og øvelse gjør mester.

Kilde: Ammehjelpen.no

- Stor melkeproduksjon og at brystet ikke blir helt tømt hver gang du ammer, kan lett føre til tette melkeganger. Dersom du skal være borte fra barnet en stund, eller barnet sover over ett eller flere måltider, kan håndmelking eller en pumpe være til hjelp for å få tømt brystet skikkelig. Dette vil både ha en forebyggende effekt og være god egenbehandling dersom skaden allerede har skjedd, mener Gurrik.

Får du stadig tilstoppede melkeganger på grunn av altfor mye melk, kan det tenkes at du må redusere melkeproduksjonen litt.

- Begynn i så fall å amme fra bare ett bryst til hvert måltid. Hvis det andre brystet blir veldig sprengt, kan du eventuelt håndmelke dette for å lette litt på trykket, foreslår Tufte.

Blokkerte melkeganger

Mange mødre er redd for at babyen ikke skal få puste når de ammer, og kan derfor holde et par fingre på samme sted på brystet, ved hver amming.

- Dette kan føre til at du blokkerer noen av de tynne melkegangene, som faktisk ikke er mer enn cirka to millimeterer i diameter. For stramme klær og bh med spiler kan også forhindre at melken får renne fritt gjennom melkegangene, advarer Tufte.

- Dropp bh'en og la melka få renne fritt, i hvert fall helt i starten, oppfordrer Nylander.

Hun mener det er liten vits å prøve å massere bort en hard kul i brystet forårsaket av tette melkeganger, før du har stimulert selve utdrivningsrefleksen.

- Først må du "åpne krana", slik at brystet er klar til å gi fra seg melk. Deretter kan du massere rolig og fint i retning av utgangen, samtidig som du ammer. Eller ta et varmt bad eller dusj for å sette i gang utdrivningen, og masser varsomst det ømme brystet samtidig som du håndmelker, tipser Nylander.

- Min erfaring er at det i rundt 80-90 prosent av tilfellene hvor det plutselig oppstår tette melkeganger, løser seg gjennom et døgn med hyppigere amminger. Men følg med på det ømme og harde området. Blir ikke kulen mindre i løpet av et par dager bør du oppsøke lege, anbefaler hun.

Lecithin og amming

Vær også oppmerksom på at det du putter i deg kan få konsekvenser for melken du produserer.

- Det mor spiser kan påvirke fettinnholdet i melken, og ved et stort og plutselig inntak av mettet fett kan fettslintrer dannes og hope seg opp i de krokete melkegangene, forklarer Nylander.

Noen har også fetere melk fra naturens side, som gjør at melkegangene lettere blir tilstoppet. I enkelte tilfeller kan det derfor være riktig å gå på diett for å forhindre dette.

- Et råd er å kutte ut animalsk fett i kosten og ikke drikke melkeprodukter. Det er i hvert fall verdt et forsøk, mener Tufte.

- Dersom du har et stadig tilbakevendende problem med fettavleiringer og melk som skiller seg, vet jeg om flere som har hatt god erfaring med å ta Lecithin forebyggende, tipser Gurrik.

Hva er Lecithin?

- Lecithin er et kosttilskudd i form av kapsler, som får vann og fett til å binde seg til hverandre og kan forhindre dannelse av fettslintrer i melkegangene, forklarer Gurrik.

Tette melkeganger eller brystbetennelse?

Nylander understreker at det er lett å forveksle tette melkeganger med brystbetennelse, men at ved brystbetennelse vil du føle deg mye dårligere, og i noen tilfeller også få feber. Da bør du oppsøke lege.

- Hvis kulen eller det harde området i brystet ikke blir mindre eller forandrer seg i løpet av et par døgn med hyppig amming eller pumping, kan det ha oppstått et hulrom med puss, en såkalt abscess som er en bakteriell infeksjon. Da er det viktig at denne blir behandlet. Ta kontakt med lege for å få undersøkt kulen og utelukke andre årsaker, slik som for eksempel brystkreft, anbefaler Tufte.

- Ikke tenk at det er normalt med klumper i brystet under amming. Riktignok kan enkelte tilstopninger være hardnakket å bli kvitt, men hvis kulen stadig blir litt mindre etter amming eller pumping, vet du at det er en tilstopning, avslutter hun.