lite melk

Når mor har lite melk i brystene

Ved lite melk i brystene må du prøve å holde melkeproduksjonen oppe, og ha tålmodighet.

NÅR MOR HAR LITE MELK: Når du skal få i gang melkeproduksjonen ved lite melk, er det viktigste å ha tålmodighet. Dette er rådene ved lite melk i brystene hos mor. FOTO: Getty Images.
NÅR MOR HAR LITE MELK: Når du skal få i gang melkeproduksjonen ved lite melk, er det viktigste å ha tålmodighet. Dette er rådene ved lite melk i brystene hos mor. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Du kan ikke plutselig miste melken i brystene, men melkemengden kan reduseres over tid. Den vanligste årsaken til lite melk er at babyens sugetak ikke er godt nok, eller at du ikke stimulerer brystene så ofte som du bør.

Det informerer ammehjelper i Ammehjelpen, Marthe Kolbjørnsen.

Hun legger til at det går an å øke produksjonen, og at slaget ikke er tapt selv om du skulle få en uheldig ammestart.

Årsaken til lite melk i brystene

De aller fleste kvinner har nok, eller kan få nok melk i brystene til å amme babyen sin. Ifølge Kolbjørnsen kan årsaken dersom det er lite melk være fordi babyen ikke fikk tid med mor på brystet rett etter fødsel eller at babyen ble forstyrret.

- At brystene ikke blir stimulert like ofte som de bør, minimum hver andre til tredje time i starten, kan også være årsak. Det er viktig at mor og barn får ro og tid sammen etter fødselen slik at melkeproduksjonshormonene får satt i gang ordentlig, sier hun.

Sykepleier og ammeveileder Kari Mathisen ved ammekontoret.no, forteller at dersom hun følger opp en mor med lite melk, sjekker hun alltid babyens tungebånd og melkevekt.

- Det som styrer melkeproduksjonen til mor er hvor mye melk babyen klarer å ta ut. Er det 20 ml, vil melkeproduksjonen gradvis gå ned til det. Da anbefaler jeg mor å amme først, sier hun, og legger til:

- Jeg regner ut et passe måltid for babyen ut fra vekten, og anbefaler så mor og far å gi resten av melken med flaske, for eksempel 60 ml. Mor må derfor pumpe seg for å holde melkeproduksjonen i gang.

Holde melkeproduksjonen oppe

Mathisen informerer om at dersom mor har hatt stort blodtap etter fødselen, er det vanlig at det tar litt tid å få opp melkeproduksjonen. Da kan det være at morsmelkerstatning må gis mens produksjonen går opp.

Det kan imidlertid hjelpe mor å sove litt mer noen netter.

- Dersom du ammer i 22-23-tiden på kvelden, sover til 03 og ammer dersom babyen er våken eller pumper, og så sover du til 07.30, vil slike netter gjør underverker for melkeproduksjonen. Far må derfor mate babyen når den er våken på slike netter, forklarer sykepleieren.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Du kan også prøve noe som kalles for kraftpumping, det tilsvarer hva en baby ville gjort under økedøgn. Ifølge Mathisen foregår det på følgende måte:

Pumpe 20 minutter, pause 10 minutter, pumpe 10 minutter, pause 10 minutter, pumpe 10 minutter.

Forhindre lite melk

Kolbjørnsen forklarer at for å forhindre lite melk bør du senke skuldrene og stole på kroppens evne til å produsere morsmelk. I tillegg bør du sette deg inn i hvordan amming fungerer på forhånd, særlig godt sugetak. Da vil det ordne seg for de aller fleste.

- Husk at det er svært sjelden mor ikke får nok melk til å fullamme. Lite brystkjertelvev, PCOS og bruk av medikamenter kan i så fall ofte årsaker til dette. Delamming er i slike tilfeller et godt alternativ, sier hun.

Mathisen anbefaler også at du snakker med ammeveileder eller helsesøster i svangerskapet for å lage en god plan for de første dagene etter fødselen, slik at du får i gang god melkeproduksjon.

- Hvis mor har flate brystknopper kan det være vanskelig for babyen å få et godt sugetak. Da kan du bli sår, og ammingen blir vanskeligere. Da er det viktig å skaffe ammehjelp tidlig, råder ammeveilederen.

Råd til mødre med lite melk

Er du sliten, mener Mathisen det er viktig å få litt overskudd først. Sov og spis godt, og hold melkeproduksjonen i gang med å amme.

- Pump tre ganger om dagen for å holde det i gang. Er du sliten, venter du til du føler deg litt bedre. Sett av noen dager med litt ekstra pumping, og så noen dager med mindre pumping. Å få i gang melkeproduksjonen kan ta tid, så ha tålmodighet, sier hun, og avslutter:

- Orker du å pumpe én gang om natten gir dette mye stimulering, da det er mye av melkehormonet polactin i kroppen om natten.