Melk i brystene uten graviditet

Får melk i brystene ved å lure kroppen til å tro at den er gravid

Det er fullt mulig å amme barn som ikke er biologisk dine.

MELK I BRYSTENE: Ja, du kan faktisk amme et barn du ikke har født. Dette er særlig aktuelt ved adopsjon, surrogati eller ved flere mødre. FOTO: Getty Images.
MELK I BRYSTENE: Ja, du kan faktisk amme et barn du ikke har født. Dette er særlig aktuelt ved adopsjon, surrogati eller ved flere mødre. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

De fleste kvinner ser på amming som en måte å knytte et tett bånd til barnet. Også noen mødre til adopterte barn eller surrogatbarn ønsker å amme, men da må naturen hjelpes i gang.

Ønsker du å amme et barn som ikke er biologisk ditt, er det lettest å få i gang melkeproduksjonen dersom du har ammet tidligere. Da er det mulig å få melk i brystene igjen ved å pumpe regelmessig over tid.

De kanadiske legene Jack Newman og Lenore Goldfarb har utviklet en metode som går ut på å lure kroppen til å tro at den er gravid, slik at den begynner å produsere melk.

Benytter metoden i Norge

Solveig Thorp Holmsen, lege ved Nasjonalt kompetansetjeneste for amming, kan bekrefte at metoden også har blitt benyttet i Norge.

- Denne metoden blir mer og mer aktuell nå som man har et økende antall medmødre og surrogatmødre. Metoden er også aktuell ved adopsjon eller hos kvinner som har avsluttet amming og ønsker å starte opp melkeproduksjonen igjen, forteller Thorp Holmsen til Foreldre & Barn.

Tre trinn

Tre til fire måneder før du ønsker å amme bør du ifølge Newman og Goldfarb-protokollen begynne å ta p-piller eller progesterontilskudd for å etterligne en graviditet hormonelt, og fortsette med dette opp til ca. seks uker før du ønsker å amme. Dette forbereder brystene på melkeproduksjon.

I tillegg anbefaler metoden at du begynner å ta legemiddelet Domperidone, som selges under navnet Motilium, noen måneder før du ønsker å amme. Dette skal du også fortsette å ta det mens du ammer. Motilium er kvalmestillende medisin, men en av bivirkningene er økt melkeproduksjon.

Det tredje du må gjøre for å få i gang melkeproduksjonen er å pumpe. Ca. seks uker før du planlegger å begynne å amme bør du starte å pumpe hver tredje time - døgnet rundt.

Amme minst 10 til 16 ganger i døgnet

Når babyen kommer skal den legges til brystet veldig ofte. Minst 10 til 16 ganger i døgnet, eller mer etter barnets behov.

- Denne metoden krever veldig mye innsats fra kvinnen, men dersom man har et sterkt ønske om å amme er det verdt det. Det er ikke sikkert man får nok melk til å kunne fullamme, men det er beskrevet mange som har klart det. Det går også an å delamme og gi morsmelkserstaning i tillegg. Amming er en fin måte for mor å knytte god kontakt med barnet, og en viktig del av dette er nærhet og hud til hud-kontakt, sier Thorp Holmsen.

Den amerikanske sykepleieren og ammeeksperten Julie Bouchet-Horwitz ammet selv sin adoptivdatter for 16 år siden, og har rådet flere av sine pasienter til å bruke Newman og Goldfarb-protokollen.

- Jeg kan anbefale den på det sterkeste. Jeg har sett kvinner gå fra 150 ml melk per dag til 700 ml ved å bruke metoden, skriver hun i en e-post.

Kjøper legemiddelet i utlandet

Legemiddelet Motilium er ikke godkjent og registrert for vanlig bruk i Norge, men man kan få resept på det dersom legen gir en spesiell begrunnelse for behov for å benytte medikamentet - såkalt registreringsfritak. Da er imidlertid prisen ganske høy. Det koster 400 kroner for 100 tabletter, og kvinnen skal ta åtte tabletter om dagen i flere måneder.

- Motilium selges uten resept i flere land. Blant annet i England og Nederland. Og det er ikke ulovlig å kjøpe det der og ta det med seg hjem til Norge, opplyser Solveig Thorp Holmsen ved Nasjonalt kompetansetjeneste for amming.

Motilium selges heller ikke i USA, og i 2004 gikk de amerikanske legemiddelmyndighetene ut med en advarsel til kvinner mot å bruke Motilium, fordi det ikke var kartlagt hvilken risiko dette kan ha for mor og barn. Det har også forekommet tilfeller av hjertesvikt og død knyttet til intravenøst inntak av legemiddelet.

Bouchet-Horwitz bestiller Motilium fra et apotek i New Zealand. Hun har lang erfaring med bruk av legemiddelet, og mener det er lite bivirkninger knyttet til det.

- Jeg regulerer dosen Motilium, slik at kvinnene ikke får bivirkninger. Vi begynner forsiktig, for å så øke dosen etter hvert. Hvis det er noen bivirkninger reduserer vi dosen igjen, og gir mor tid til å tilpasse seg før dosen igjen økes, forklarer Julie Bouchet-Horwitz.

Les også: Morsmelkerstatning er så lik morsmelk som mulig

Fullverdig morsmelk

Thorp Holmsen er heller ikke bekymret for bivirkninger.

- Motilium sees på som et trygt medikament. Av bivirkningene som kan forekomme er døsighet, munntørrhet og hodepine de mest vanlige, men de fleste får ingen plager. Og melkeproduksjon selvsagt, men det er jo den bivirkningen vi er ute etter. Grunnen til at det ikke selges i Norge er at produsenten ikke markedsfører dette legemiddelet her i landet, forklarer Solveig Thorp Holmsen.

Men er melken den samme som melk produsert på naturlig måte?

- Det er fullverdig morsmelk som dannes, bekrefter Thorp Holmsen.