Mat du bør unngå under amming

Maten du ikke bør spise når du ammer

Ifølge eksperter er det helt individuelt hva babyer tåler.

AMMING OG MAT: Som ammende kan du spise det meste, bare du gjør det med måte.
AMMING OG MAT: Som ammende kan du spise det meste, bare du gjør det med måte. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Innholdet av næringsstoffer i morsmelken blir påvirket av det mor spiser. Derfor er det viktigste kostrådet å spise å spise sunt og variert – og å spise nok, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Noen næringsstoffer bør du være ekstra nøye med å få nok av, fordi disse er spesielt viktige for både deg og barnets vekst og utvikling.

Det gjelder spesielt jod, kalsium og vitamin B12.

Melk og magre meieriprodukter er en kilde til alle disse, og av den grunn anbefales minst tre porsjoner daglig for å sikre behovet for kalsium og jod blant ammende.

Ikke nok jod

Unngå disse typene fisk:

  • Blåkveite over tre kilo
  • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei.
  • Brunmat i krabbe (hvitt kjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Skjell: Fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell. Se også blåskjellvarselet.
  • Eksotisk fisk: Hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk. Tunfisk på boks er trygt.

(Kilde: matportalen.no)

– Nyere undersøkelser viser at rundt halvparten av alle norske gravide og ammende ikke får i seg nok jod, og dette er vist å blant annet kunne påvirke språkutviklingen hos barnet, forteller Arnesen, og legger til:

– Hvit saltvannsfisk er også en god kilde, men dersom du spiser lite meieriprodukter og hvit fisk, bør du vurdere å ta jod som kosttilskudd. Er du usikker på om du får i deg nok jod via kostholdet ditt kan du teste dette på jodkalkulator.no.

Jern, vitamin D og omega 3-fettsyrer er også næringsstoffer som er viktige å få nok av både for mor og barn, av hensyn til barnets vekst og utvikling.

Jern finnes blant annet i fullkornsprodukter, magert kjøtt, fisk, nøtter, bønner, linser og grønne bladgrønnsaker.

– C-vitamin fra for eksempel paprika eller appelsinjuice kan øke opptaket av jern når det inntas i samme måltid. Fet fisk bidrar med både vitamin D og omega 3-fettsyrer. Fordi det er vanskelig å få nok vitamin D gjennom kosten anbefales et tilskudd, som for eksempel tran, råder Arnesen.

Les også: Sunniva Rose: - Hvis noen sier "Det er jo naturlig" én gang til, så klikker det for meg

Påvirker smaken på melken

Smaken på morsmelken påvirkes av smaken på det mor spiser. Slik blir babyen introdusert for ulike smaker allerede før de kan spise mat selv.

– Når det gjelder allergier, så viser ikke forskning at mor generelt bør unngå matvarer mens hun ammer for å redusere barnets risiko for å få allergier. Tvert imot er det lurt å spise variert slik at barnet blir utsatt for ulike smaker og allergener gjennom morsmelken, påpeker Arnesen, og utdyper:

– Babyer er individer som har ulik disposisjon for eventuelle allergier og matintoleranser. Det er likevel ingen matvarer du bør unngå på generell basis for å forebygge dette. Om du mistenker at barnet ditt er allergisk mot én eller flere matvarer i din kost, bør du kontakte lege eller helsestasjon for utredning.

Hun får støtte av Mari Eskerud, klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i spedbarnsernæring og forfatter av boken ”Sunn og frisk med sensitiv mage”.

– Det er ikke anbefalt å unngå matvarer som melk, egg eller peanøtter for å forebygge allergi hos barnet, men har man veldig mye allergi i familien kan man ta en prat med lege, om man bør ta ekstra hensyn, sier hun.

Advarsler:

  • Unngå fisk og skalldyr fra forurensede havner, fjorder og innsjøer
  • Barn, gravide og ammende bør ikke spise rognleverpostei
  • Ikke spis stor ferskvannsfisk
  • Barn, gravide og ammende bør ikke spise brun krabbemat
  • Måseegg
  • Begrens inntaket av viltkjøtt med blyretser
  • Mat forurenset med radioaktivitet
  • Mye koffein kan gi helseproblemer
  • Gravide og ammende skal ikke bruke CLA

(Kilde: matportalen.no)

Les også: Da Tonje og Pål-André ble foreldre, ble hverdagen for tøff. De måtte søke hjelp.

Ulike årsaker til magesmerter

Når det gjelder kolikk er det ikke sånn at spesifikke matvarer som gir mor luft i magen automatisk vil gi barnet luft i magen. Maten mor spiser fordøyes hos mor, og verken fiber eller gass går over i morsmelk.

– Det kan også være andre grunner til at babyen får vondt i magen enn det mor spiser, så på generelt grunnlag anbefales det ikke å unngå mat for sikkerhets skyld, men heller kontakte lege eller helsestasjon dersom du mistenker at babyen reagerer på noe i ditt kosthold, sier Arnesen.

Hun forteller at melkeproteinallergi er blant de vanligste matallergiene hos små barn. Dette kan føre til magesmerter hos barnet dersom mor har melkeprotein i kostholdet sitt.

– Det er imidlertid viktig å få stilt riktig diagnose før du eventuelt ekskluderer meieriprodukter fra kostholdet, da dette er en viktig kilde til flere næringsstoffer både for mor og barn, sier Arnesen.

Også Eskerud påpeker at det ikke finnes noen fasit, og at mange nok er litt raske til å utelukke matvarer fra kostholdet. Det er absolutt ikke gitt at mors kosthold har sammenheng med barnets plager eller oppførsel.

– Noen babyer kan reagere på at mor spiser mat som kål, løk, bønner og så videre. Mistenker man det, kan man begrense de matvarene er par uker, se an effekten og eventuelt introdusere dem i kostholdet igjen, for å se om barnet reagerer annerledes, sier hun, og legger til:

– Noen barn kan også få kumelkallergi allerede i ammeperioden, som ofte arter seg som mageplager, eksem og ubehag. Mistenker man det, bør man oppsøke helsestasjon eller lege.

Inntaket av koffein bør begrenses

Et høyt inntak av koffein fra kaffe, te og koffeinholdige drikker kan gjøre barnet urolig, irritabelt og gi søvnforstyrrelser hos barnet. Det er derfor anbefalt å begrense inntaket av disse.

– Alkohol er mindre skadelig for barnet under ammeperioden enn under graviditeten. Alkohol går over i morsmelken, men konsentrasjonen er lav. Det er likevel anbefalt å begrense alkoholinntaket under ammeperioden, forteller Arnesen.

– Dette er hovedsakelig fordi man blir i dårligere stand til å ta vare på barn når man er påvirket av alkohol. Norske myndigheter baserer dessuten sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi man ikke vet helt sikkert hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol, legger hun til.

– Mange velger å for eksempel pumpe før man inntar alkohol, og så kan man amme igjen som normalt dagen etter, råder Eskerud.

Les også: Får med deg podcasten for søvnløse foreldre

Råd til deg som ammer:

  • Uansett hvordan du føler deg er det lurt å prioritere å få spist sunt og variert, og ikke minst forsøke å få i deg nok mat. Når du ammer trenger du nemlig litt mer energi, og behovet for noen vitaminer og mineraler er økt.
  • Ammende mødre bør spise det samme som andre, og de samme kostholdsrådene gjelder.
  • Husk at mat ikke trenger å være så komplisert, og at helt vanlig mat ofte er bra nok. Følg myndighetenes kostråd, og drikk mye vann. Væskebehovet ditt er økt, og mange kjenner seg tørste når de ammer.
  • Ellers er det lurt å tenke på situasjonen du er i, og for eksempel lage mat du kan spise med en hånd hvis babyen ligger lenge til brystet.
  • Lag gjerne en matpakke eller litt ekstra middag slik at du har rester lett tilgjengelig. Enkel mat er dessuten bedre enn ingen mat, for eksempel kornblanding med melk, knekkebrød med ost eller annet pålegg, yoghurt og frukt.
  • Unngå altfor mye søtt, fastfood og snacks, og spis rikelig med grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk og meieriprodukter.
  • For best mulig jernopptak, spis jernrik mat som magert kjøtt, leverpostei, fisk, grønne grønnsaker og kombiner gjerne med frukt.

Kilder: Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver Melk.no og Mari Eskerud, klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i spedbarnsernæring