Kaffe og amming

Så mange kopper kaffe er greit når du ammer

Og husk at koffein finnes i mer enn bare kaffe.

KAFFE OG AMMING: Et høyt inntak av koffein kan føre til at barnet blir rastløst, urolig, og får søvnforstyrrelser.
KAFFE OG AMMING: Et høyt inntak av koffein kan føre til at barnet blir rastløst, urolig, og får søvnforstyrrelser. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Hvor mye kaffe er ok?

Helsedirektoratet anbefaler at ammende holder seg til et koffeininntak på ca. 150 til 200 mg om dagen - eller ca. to kopper med kaffe. Gjennomsnittlig inntak av koffein hos en kaffedrikker er 3-400 mg koffein. Et høyt koffeininntak defineres som over 750 mg koffein per dag - dette tilsvarer seks store kopper med kaffe om dagen.

Kilde: Norsk helseinformatikk og Helsedirektoratet

Mange trøtte, nybakte mødre må ha sin daglige dose kaffe for å komme gjennom dagen. Jo mindre babyen sover, jo mer kaffe trenger du. Men kan det være at det er kaffen som holden den lille våken?

I et intervju med Journal of Caffeine Research sier doktor og ammeekspert Ruth A. Lawrence at for mye koffein kan være årsaken til at nyfødte babyer ikke vil sove.

- Noen babyer er mer sensitive for koffein enn andre. Hvis babyen er veldig rastløs eller irritabel er det et godt utgangspunkt å redusere koffeininntaket. Et av de største problemene er at kvinner ikke vet om alle kildene til koffein, sier hun.

I tillegg til kaffe finner du også koffein i te, cola, energidrikker og sjokolade.

Kaffe og amming

Lawrence mener at ammende kan drikke tre kopper kaffe om dagen, mens Helsedirektoratets råd er å begrense seg til maks to kopper.

- Ammende kvinner bør holde seg til under 150 til 200 mg koffein om dagen. Det tilsvarer omtrent to kopper kaffe eller cola/cola light. Grunnen er at koffein går over til barnet via melken, og store mengder koffein kan gjøre babyen irritabel og føre til søvnforstyrrelser, sier Gry Hay, seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Ifølge Norsk helseinformatikk brytes koffein hos nyfødte ned veldig sakte. Vanlig nedbrytningstid er på 97,5 timer hos nyfødte, 80 timer for spedbarn de første ukene etter fødselen, og 2,6 timer for en baby på seks måneder.

Studier har vist at små mengder koffein vanligvis ikke skader barnet.

Kun én prosent av koffeinet mor tar inn, går over i melken, og påvirker vanligvis ikke melkeproduksjonen, Sigstad.

- Men drikker du mye, kan det hope seg opp med koffein hos barnet. Det er blitt rapportert at seks til åtte kopper kaffe eller annen koffeinholdig drikke om dagen kan gjøre noen babyer irritable og påvirke søvnen, forteller Anne Sigstad, informasjonsmedarbeider i Ammehjelpen.

De fleste barn vil derimot ikke bli påvirket av at mor drikker én til to kopper kaffe i døgnet.

Normalt og variert kosthold

Det verserer mange råd om hva ammende bør og ikke bør spise og drikke. Blant annet at barnet får mageknip og problemer med å sove hvis de spiser matvarer som kan gi luft i magen, som kål, erter og løk.

Så mye koffein er det i:

- 1, 5 l cola: 195 mg

- 2 dl kaffe: 100 mg

- 2,5 dl energidrikk: 80 mg

- 0,5 l cola: 65 mg

- 1,25 dl espresso: 63 mg

- 100 g sjokolade: 38 mg

- 2 dl te: 30 mg

Kilde: matportalen.no

- Nybakte mødre er opptatt av å gjøre alt riktig, men man skal ikke overdrive heller. Ammende bør man ha et normalt og variert kosthold. Du skal kunne kose seg med kaffe, men ikke drikke to liter om dagen. Får du en baby som gråter mye kan du heller begynne å nøste opp i det ved å for eksempel begynne med å kutte ned på kaffen, råder Sigstad.

Hemmer opptaket av jern

I tillegg til at kaffe kan ødelegge babyens nattesøvn påpeker Hay at koffein også hemmer opptaket av jern hos mor, og kan føre til at mor ikke får bygget opp igjen lagrene av jern som hun har brukt opp under svangerskapet. Dette kan føre til jernmangel med tretthet og slapphet.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

- Kaffe kan hemme rundt 40 prosent av jernopptaket, og svart te rundt 60 prosent. Så hvis du drikker kaffe eller te til brødmåltidene kan du risikere at du kun nyttiggjør deg halvparten av jernet i maten, forklarer Hay.

Hun råder derfor ammende til å drikke kaffe utenom måltidene eller bytte ut kaffen eller den svarte teen med alternativ drikke.

- Koffeinfri frukt-te er et godt alternativ. Eller fruktjuice, som inneholder mye C-vitaminer. C-vitaminer er med på å øke jernopptaket og går også over i melken, forteller hun.