Hvor ofte og mye amme

Så ofte og mye skal du amme babyen

Følg babyens rutiner og behov for mat.

HVOR OFTE OG MYE AMME: Har du aldri ammet før, kan det være vanskelig å vite hvor mye og hvor ofte du skal amme. Et råd er å ikke ha rutiner, men følge babyens signaler på sult. FOTO: Getty Images.
HVOR OFTE OG MYE AMME: Har du aldri ammet før, kan det være vanskelig å vite hvor mye og hvor ofte du skal amme. Et råd er å ikke ha rutiner, men følge babyens signaler på sult. FOTO: Getty Images.
Først publisert Sist oppdatert

- Hvor ofte du skal amme babyen er veldig individuelt, men rundt 8-10 ganger per dag er ganske vanlig.

Det informerer sykepleier og ammeveileder hos ammekontoret.no, Kari Mathisen.

Hvor ofte amme nyfødt baby

- Noen ganger går det to timer mellom hver amming, andre ganger tre timer. Babyen må imidlertid ofte ammes hver time om kvelden, sier hun.

Mathisen forklarer at med en nyfødt baby legger du babyen til brystet hver gang den våkner og søker etter mat.

Ammehjelper i Ammehjelpen, Marthe Kolbjørnsen, råder om at det i starten er viktig å amme mye for å opprette god melkeproduksjon. Du bør ikke følge rutiner og tidspunkt, men babyens behov.

- Signaler på at babyen er sulten er at babyen gaper, stikker ut tungen, spiser på hendene sine og smatter. Dersom babyen gråter eller er urolig, har den lille ofte vært sulten en stund, sier hun.

En fin pekepinn er imidlertid at det ikke bør gå mer enn tre timer mellom hver gang babyen ammes helt i starten.

Hvor mye spiser en nyfødt?

Magesekken til en nyfødt baby er omtrent 5 ml stor, på størrelse med et kirsebær. I løpet av en måned går magesekken til å bli på størrelse med et hønseegg. Etter dette vokser den ikke i like stor grad, ifølge ammehjelperen.

- Babyen spiser lite og ofte av gangen. Jo større magesekken blir, vil ofte måltidene hos mange babyer bli færre, men større, sier Kolbjørnsen.

Mathisen forklarer at babyer i snitt spiser 10 ml mer melk for hver dag.

- En tre dager gammel baby spiser 30 ml til hvert måltid, mens en én uke gammel baby spiser 70 ml til hvert måltid, sier hun, og fortsetter:

- Vi regner at babyen skal ha 15 prosent av kroppsvekten sin i løpet av ett døgn. Et barn på 3500 gram har derfor behov for cirka 525 ml melk på 24 timer, og dette fordelt på åtte måltider blir 65 ml melk per måltid.

Mathisen understreker likevel at det er helt naturlig at babyer spiser mye noen måltider og mindre til andre måltider.

- Melkemengden til babyen behøver ikke endre seg stort fra 1-6 måneder, og man regner med at babyen spiser ca. 750 ml per døgn, eller 30 ml per time i snitt, legger Kolbjørnsen til.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

Når babyen blir rundt tre måneder gammel kan ammingen endres litt, og noen babyer spiser raskere. Dette er imidlertid svært individuelt.

- Melken endrer seg og inneholder flere kalorier. Mange babyer spiser også flere måltider om natten rundt denne alderen, sier Mathisen.

Rutiner på hvor ofte og hvor mye amme

Ifølge både Kolbjørnsen og Mathisen er det vanlig å amme mest på kveldstid. Babyen ammer en stund, tar en halvtimes pause, og vil så ha mer mat.

- Hyppig kveldsamming, også kalt kveldsuro, er veldig vanlig. Det er lett for mor å tro at hun har lite melk som følge av dette, men det er ofte babyen som har behov for å bearbeide inntrykkene den har fått i løpet av dagen, og søker ro til mors bryst, forklarer Kolbjørnsen.

Mange babyer spiser seg også opp før natten. Mathisen informerer om at mor ofte har mer melk på morgenen, så mange babyer får mye melk til det første måltidet.

Utover dette er det ikke viktig å ha faste rutiner på amming.

- Det enkleste er å følge med på når babyen leter etter brystet. Amme så med ett bryst, skift bleie for å vekke babyen litt, og så ammer du med det andre brystet så babyen blir god og mett, tipser Mathisen, og tilføyer:

- Er det flere bæsjebleier hver dag, og babyen legger godt på seg, er det bare å fortsette. Det er tegnet på at babyen får nok mat. Etter seks sug får babyen fet melk, så det er ikke nødvendig å amme så lenge. Bytt gjerne bryst etter 15 minutter.

Får babyen for lite eller for mye melk?

Ifølge Kolbjørnsen kan du i utgangspunktet ikke amme for mye, men du kan amme for lite. Hun mener en godt tegn på om babyen får nok mat er mange våte bleier om dagen, jevnlig avføring, at babyen våkner for å spise og at den legger på seg.

Mathisen forklarer imidlertid at noen kvinner kan ha veldig mye melk. I disse tilfellene vil barnet kunne bli urolig da det blir så mye melk at det er vanskelig å svelge så fort.

- I disse tilfellene kan mor oppsøke helsestasjonen eller en ammehjelper, eller forsøke blokkamming.

Blokkamming vil si at du starter dagen med å tømme begge brystene, før ett bryst har «vakt» i tre timer, og barnet legges til dette brystet når det er tegn til sult. Deretter bytter du bryst.

- Brystet som har pause kan få litt spreng, og det gir beskjed om å dempe melkeproduksjonen. Mor gjør dette i cirka ett døgn til barnet ikke er mett og fornøyd med ett bryst. Melkeproduksjonen øker vanligvis etter noen dager, og blokkamming må gjentas enda en gang, forklarer ammeveilederen.

Babyen kan få for lite melk dersom den har gulsott, eller er trøtt og sovner før den er ferdig spist.

- Får babyen for lite vil du merke det ved at vekten ikke går opp på veiedager, og at dere ikke ser noen bæsjebleier, sier Mathisen, og råder:

- Mistenker du for lite melk kan det være lurt å pumpe seg en morgen for å vite cirka hvor mye melk du har. Det kan være at du har for lite, eller for mye. Har du for mye vil melkevekten vise at barnet bare får ut 20 ml. Dette kan skyldes stramt tungebånd, som kan være viktig å sjekke i slike tilfeller, avslutter hun.