urolig søvn hos baby
Sover babyen din urolig? Dette kan være årsakene
– Alle tilstander som gir smerte eller ubehag vil kunne gi urolig søvn, sier ekspert.
Preges hverdagen av nattevåk og en baby som sover urolig?
Skal vi tro ekspertene er du absolutt ikke alene:
– Urolig søvn hos babyer er svært vanlig å oppleve i perioder.
Det forteller helsesykepleier Maria Bakkeid. Hun driver Lillemini-appen, og er daglig i dialog med foreldre om babyer og søvn.
Hva kan være årsaken?
Å gi en eksakt definisjon på hva som anses å være urolig søvn, er vanskelig, ifølge helsesykepleieren.
– Babyer våkner oftere enn oss voksne, det er helt naturlig. Men vi kan for eksempel si at et spedbarn som våkner oftere enn hvert tredje kvarter, som gråter og er utilpass når det våkner og som trenger svært mye hjelp og støtte av en voksen for å sovne igjen etter hver søvnsyklus, kan være et eksempel på et barn med urolig søvn, forklarer Bakkeid.
Helsesykepleieren forteller også at babyens temperament, selvreguleringsevne og helsetilstand er av avgjørende betydning for hvor godt eller dårlig han eller hun sover helt fra starten av.
– I tillegg vil en baby ofte sove urolig i perioder med mye utvikling, eller om det er store endringer i babyens omgivelser, sier hun.
Store endringer
Mange kan også erfare at babyen sover dårligere under tannfrembrudd, eller om babyen er forstoppet, forkjølet eller har luftplager.
– Alle tilstander som gir smerte eller ubehag vil kunne gi urolig søvn. I tillegg vil babyer ofte søke mer nærhet til foreldrene i enkelte perioder, da kan mange erfare at det å sove i egen seng blir krevende for babyen, fortsetter Bakkeid.
Babyer går gjennom en enorm utvikling det første leveåret. Både hjernen og kroppen vokser og utvikler seg i et vanvittig tempo.
Vi ser også at mange babyer har perioder med dårligere søvn og endret adferd, dette kan handle om at babyen går gjennom et krevende utviklingssprang, altså en fase med spesielt mye utvikling.
Dersom barnet sover svært urolig og gjerne har oppvåkninger hver time på nattestid i flere måneder, sover veldig begrenset på dagtid eller viser manglende trivsel, mener Bakkeid at det er viktig å undersøke om medisinske årsaker kan bidra til søvnplagene.
– En grundig kartleggingssamtale på helsestasjonen eller hos fastlege kan være en god start. Av og til vil de henvise videre til barnelege, sier helsesykepleieren.
Les også(+): Kan jeg la babyen ligge og gråte i sengen, eller må jeg trøste ham hver gang?
Må utelukke fysiske plager
Søvnterapeut og grunnlegger av sovehjelp.no, Caroline Lorentzen, er enig i at urolig søvn hos babyer kan skyldes fysiske plager.
Hun mener at det er lettere å tilrettelegge for god søvn dersom man på forhånd har undersøkt og utelukket disse.
– Dersom barnet våkner veldig ofte, hver time for eksempel, må man først undersøke om det skyldes fysiske plager - deretter kommer eksempelvis vaner, søvnsyklus og type søvn.
– Barn kan lide av mange fysiske småplager, og i tillegg til de som har blitt nevnt kommer fordøyelsesplager, tannfrembrudd, eksem og astma, sier Lorentzen.
Hun legger til at det er viktig å være observant når det gjelder barn som snorker, fordi dette kan medføre urolig søvn og søvnapne. I tillegg har noen barn mareritt som kan medføre utrøstelig gråt i halvvåken tilstand.
- Babyens behov for støtte ved innsovning og under søvn vil ofte variere. Gi nok støtte til at babyen klarer å regulere seg. I perioder kan samsoving være nyttig for mange.
- Mange babyer kan begynne å våkne hyppig om de flyttes etter at de har sovnet, for eksempel om babyen sovnet i fanget, og flyttes sovende over i sprinkelsengen. Hvis babyen sovner der den skal sove vil han eller hun ikke så lett våkne mellom søvnfaser.
- Svøping eller skuldersvøping er en måte å hjelpe de minste spedbarna (0 til 3-4 mnd) til å "samle seg" og sove roligere. Da benytter man et tynt og fast svøpeteppe eller en svøpepose til å "samle" babyens armer. Dette kan hindre noen babyer fra å bli urolig og stresset av sine egne, ukontrollerte armbevegelser. Man må slutte å svøpe babyen før babyen begynner å snu seg fra rygg til mage.
- Bruk av bæretøy kan gi bedre dagsøvn for mange, særlig i forbindelse med utviklingssprang, forkjølelse, magetrøbbel, luftsmerter, refluks, øreplager eller lignende.
- I enkelte tilfeller kan babyer ha såpass mye dagsøvn at nattesøvnen blir mer urolig. Da kan det dreie seg om at søvntrykket er for lavt om natten. Å se døgnet under ett er nyttig. Babyers behov for søvn i løpet av døgnet varierer svært mye fra baby til baby.
- Dersom man er sliten og har strevd lenge med urolig søvn uten å komme videre, vil det være fornuftig å søke råd hos fagfolk med god kompetanse på søvn hos spedbarn for å kartlegge problematikken. Fagfolk vil kunne lytte til hva foreldrene selv har forsøkt på egenhånd, kartlegge om det foreligger medisinske årsaker til den urolige søvnen, og ellers kartlegge problematikken grundig og komme med forslag til tiltak.
Kilde: Maria Bakkeid, helsesykepleier og daglig leder i Lillemini-appen
Les også: Hvis du gjør dette, ødelegger du babyens søvnmønster
Støy kan virke beroligende
Ifølge søvnterapeuten er mange babyer ømfintlige for lyd, som resulterer i at de lett våkner grunnet helt vanlig støy.
Hun mener imidlertid ikke at foreldre skal liste seg rundt på tå i frykt for å vekke babyen.
– Det kan være lurt å la barnet herdes ved å utsette det for nettopp støy. Enten ved vanlige ting, som å la radioen stå på eller vende barnet til å sove i vogn utendørs fremfor inne, eller så kan såkalt hvit støy være nyttig, sier Lorentzen.
Også Bakkeid sier at white noise kan være nyttig for en del babyer. White noise er en jevn, lavfrekvent lyd, som for eksempel lyden av regn eller såkalte livmorlyder.
Disse lydene virker beroligende på mange babyer, samtidig som de bidrar til å kamuflere andre og brå lyder som babyen kan forstyrres av.
– Av hvit støy finnes det masse nyttig på YouTube, så man behøver ikke kjøpe dyre apparater. White noise vil som regel ha best effekt om det spilles gjennom hele søvnperioden, ikke kun ved innsovning, sier Bakkeid.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2017, og sist oppdatert 26/01 2023.