Barn og sykdom

Amanda (3) ble alvorlig syk på ferie

Fikk kroppen full av blåmerker.

SYKDOM: Amanda (3) ble innlagt på sykehus under Frankrike-ferien.
SYKDOM: Amanda (3) ble innlagt på sykehus under Frankrike-ferien. Foto: Foto: privat
Først publisert Sist oppdatert

Den etterlengtede Frankrike-ferien ble et mareritt for trebarnsforeldrene Gry og Frode Vike fra Fosnavåg.

Yngstedatteren Amanda (3) ble nemlig alvorlig syk med den autoimmmune sykdommen trombocytopeni, en tilstand der kroppens blodplater blir nedbrutt og kroppens evne til å stanse blødninger svekkes.

Blåmerker på kroppen

Amanda hadde feber og forkjølelse i et par uker før de reiste, men var helt frisk da de reiste til Frankrike.

Men allerede den første dagen på den franske rivieraen oppdaget foreldrene små hudblødninger og blåmerker på kroppen hennes.

- Vi ringte legevakten i Norge, men de sa at vi ikke trengte å bekymre oss så lenge allmenntilstanden var så god som den var. Men vi slo oss ikke helt til ro med dette, så vi oppsøkte en lokal lege, forteller pappa Frode Vike.

SYKDOM: Amanda fikk store blåmerker på kroppen, et tegn på diagnosen trombocytopeni.
SYKDOM: Amanda fikk store blåmerker på kroppen, et tegn på diagnosen trombocytopeni. Foto: Foto: privat

Sendt til sykehus

BLÅMERKER: Amanda fikk små hudblødninger og blåmerker på hele kroppen.
BLÅMERKER: Amanda fikk små hudblødninger og blåmerker på hele kroppen. Foto: Foto: privat

Trombocytopeni

  • Unormal lav konsentrasjon av blodplater som fører til at kroppens evne til å stanse blødninger fra små kar svekkes
  • Karakteristiske tegn er punktformige blødninger i hud og slimhinner
  • I alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig å fjerne milten

Kilde: Store medisinske leksikon

Familien ble sendt rett til sykehuset. Der testet hun positivt på viruset Epstein-barr, så mest sannsynlig var det kyssesyke hun hadde før avreise - og at det var dette som var årsaken til at hun fikk trombocytopeni. Problemet der var bare at ingen på sykehuset snakket engelsk. Diagnosen fikk de på en post-it lapp og de prøvde selv å google seg frem til hva sykdommen innebar. De følte stor frustrasjon over språkproblemene, men stolte på diagnosen de fikk.

- Det var frustrerende å ikke forstå hva som feilte Amanda. Det var en dramatisk situasjon og vi var veldig redde, sier pappa Frode til Foreldre.no

Foreldrene er medlemmer i Norsk Luftambulanse og kom på at de kunne ringe dit. De fikk snakke med en lege, forklarte symptomene og fikk informasjon om diagnosen.

Familien fikk god oppfølging og en norsk sykepleier kom til feriestedet for å hjelpe dem. Hun kunne snakke fransk og det hjalp godt.

- Hun fikk informasjon fra legene med en gang, informasjon vil ville brukt flere dager på å få. Vi fikk de også vite at Amanda kunne fått indre blødninger og i verste fall dødd, sier pappa Frode.

I etterkant har de også fått vite at behandlingen Amanda fikk på sykehuset er akkurat den samme som hun ville fått i Norge.

Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd
Pluss ikon
Irriterer du deg over bråk på trampolinen? Konfliktløser har et klart råd

- Amanda har holdt seg helt frisk siden vi kom hjem, men det er klart vi skvetter hver gang hun får en liten prikk, sier Frode Vike.

Én av tre blir syke på reise

STILLE FØR STORMEN: Familien Vike fra Fosnavåg nøt Frankrike-ferien helt frem til mistejenta Amanda ble syk.
STILLE FØR STORMEN: Familien Vike fra Fosnavåg nøt Frankrike-ferien helt frem til mistejenta Amanda ble syk. Foto: Foto: privat

Mellom 7000 og 8000 norske barn under 15 år blir så syke at de må til legen under ferieturen. Tall viser at én av tre blir syke på reisen. Barn under 5 år blir hyppigere syke på reise i utlandet enn barn over 5 år. Likevel er det få barn som blir alvorlig syke, viser tall fra Folkehelseinstituttet og Europeiske Reiseforsikring.

Barna blir som oftest syke av diaré, ørebetennelse eller luftveisinfeksjoner som lungebetennelse eller bronkitt.

- Barn fra 0 til 1 år er mest syke, slik de også er det hjemme. Jo mindre barna er, desto viktigere er det å tenke på at man kan få grei legebehandling der man ferierer, har medisinsk fagdirektør Sverre Kjølstad i Europeiske Reiseforsikring tidligere uttalt til Foreldre.no

Spania og Frankrike er reisemål der man har godt helsevesen. Også Thailand er bra, så lenge du drar til turiststedene.

565 fikk hjelp i 2012

Norsk Luftambulanse hadde 26 oppdrag der de sendte ut sykepleier i 2012. De har også bistått medlemmer som har ringt for å få råd mens de er på reise, så i fjor fikk 565 medlemmer medisinske råd mens de var på reise.

BASSENGLIV: Lille Amanda ble syk i ferien, men hun rakk heldigvis å kose seg litt i bassenget også.
BASSENGLIV: Lille Amanda ble syk i ferien, men hun rakk heldigvis å kose seg litt i bassenget også. Foto: Foto: privat

- Vi vil heller få en telefon for mye enn én gang for lite, sier Siv Tonje Solfjeld, kommunikasjonssjef i Norsk Luftambulanse.

Norsk Luftambulanses alarm- og rådgivningssentral har alltid sykepleier og lege tilgjengelig. Disse kan svare på medisinske spørsmål som dukker opp på reisen. Hvis man for eksempel blir tilbudt to forskjellige antibiotikum av den lokale legen føler mange trygghet i å kunne rådføre seg med en norsk lege og dobbeltsjekke virkestoffene i disse. Folk kan også sende bildemeldinger med utslett, bitt og sår for å få gitt legen eller sykepleieren mest mulig informasjon.

- Det trenger ikke stå om livet før du som medlem kan få gratis medisinsk rådgivning på reise. Det som hjemme oppleves uproblematisk kan fort føles skummelt utenlands. Ofte er en telefonsamtale med en sykepleier nok til å føle seg trygg. Og til å redde ferien. Diaré, stikk, kløe og sår er det medlemmene oftest har spørsmål om når de ringer, samt råd om hjemreise og hvilke hensyn de bør ta i forbindelse med sykdom, sier Siv Tonje Solfjeld til Foreldre.no

Les mer:

Dette bør du ha med i reiseapoteket

Tips for reisen med barn

Disse tingene kan redde ferien