Søsken og aldersforskjell

– Dette er den beste aldersforskjellen mellom barna

Finnes det en optimal aldersforskjell mellom søsken? Her svarer ekspertene.

ALDERSFORSKJELL: – To bleiebarn krever mye, og når de blir eldre kan det bli mye sammenligning. Men det er også mye hygge med to tette, sier ekspert.
ALDERSFORSKJELL: – To bleiebarn krever mye, og når de blir eldre kan det bli mye sammenligning. Men det er også mye hygge med to tette, sier ekspert. Foto: Colourbox.
Først publisert Sist oppdatert

Du kjenner deg kanskje igjen: Barnet ditt er halvannet år, og allerede har spørsmålet blitt stilt flere ganger:

– Når kommer nummer to?

For selv om variasjonene på aldersforskjell mellom søsken er store, er nok mange av den oppfatning at to på rappen er det beste.

Men er det det?

– Blir lettere rivalisering

– Får man barna tett er fordelen at de alltid har en lekekamerat i nærheten, men det blir også lettere rivalisering og konkurranse mellom søsken som er nære i alder.

Det sier Kirsten Hofgaard Lycke, forfatter av boken "Søsken for livet".

Hun har tatt doktorgrad på søskenrelasjoner og er professor ved Pedagogisk forskningsintitutt, Universitetet i Oslo.

– Noen ganger er det yngste barnet større av vekst, og da er det ekstra lett for foreldrene å sammenligne barna, sier Lycke og fortsetter:

– Er det sju år imellom slipper man kanskje rivaliseringen, og den eldste vil få honnør for å være stor og flink. Men her kan det dukke opp andre utfordringer.


Mors høye alder gir to tette

Hofgaard Lycke tror at den høye alderen på førstegangsfødende i dag, gjør sitt til at mange planlegger liten avstand mellom barna.

– Spesielt i urbane strøk er dette utbredt. Det sier seg selv at hvis man er 35-38 år når man får sitt første barn, venter man ikke for lenge på neste. Er man over 40, øker risikoen både for mor og barn. Så det er klart at foreldrenes alder spiller inn på dette med aldersforskjell, sier professoren.

Hun presiserer imidlertid at det ikke finnes noen forskning som kan si noe om ideell aldersforskjell mellom søsken, og at det vil komme an på mange ulike faktorer hva som fungerer best for en familie.

– Den perfekte aldersforskjellen

I dette får hun støtte fra jordmor Cecilia Kleven ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

– Dette med aldersforskjell er veldig individuelt og personlig. Det er mange hensyn å ta, og det er lurt å se på hva som passer familien og huske på at ikke alt kan planlegges, sier Kleven.

Hun mener samtidig at 1,5 til 4 år må være den perfekte aldersforskjellen, både for mor og barn.

Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra»....
Pluss ikon
Da Johanna var fem år gammel, kom pappaen til barnehagen og sa «ha det bra». Så var han borte

– Da er de hvert sitt individ som behandles forskjellig, og mor får tid til å komme seg etter forrige fødsel, sier jordmoren.

Kleven mener at det å få to tette kan være slitsomt for foreldrene.

– To bleiebarn krever mye, og når de blir eldre kan det bli mye sammenligning. Men det er også mye hygge med to tette. Hvis det går mange år mellom barna, blir det litt som å starte på nytt igjen og barna er på veldig forskjellig sted, utdyper hun.

Les også (+): Merker dere forskjell på «unge» og «gamle» foreldre i barnehagen?

Må komme seg etter forrige graviditet

TRE TETTE: Har man ork til det, kan tette barn være helt supert. Dette vil være ulikt fra familie til familie, mener ekspertene.
TRE TETTE: Har man ork til det, kan tette barn være helt supert. Dette vil være ulikt fra familie til familie, mener ekspertene. Foto: Getty Images.

Noen synes det er perfekt at småbarnsperioden strekkes over femten år, mens andre synes det er slitsomt å ha småbarn så lenge.

Hvis man strekker dette over lang tid, er mor også som regel eldre ved siste svangerskap, noe som kan utgjøre en økt risiko.

– Det finnes studier som viser at man bør vente 1,5 års tid før man blir gravid igjen, slik at kroppen får komme seg. Hvis det er for kort tid mellom graviditetene, kan man i tillegg være mer utsatt for å føde for tidlig neste gang, sier Kleven.

Hun forklarer at det ikke er så vanlig at man blir gravid mens man ammer.

– Kanskje er dette kroppens eget forsvar fordi det optimale er å vente til man er ferdig med ammingen. Det er viktig at mor får bygget opp sitt eget næringslager, sier jordmoren.

Hun ønsker å minne om at er viktig å huske at man ikke kan styre alt:

– Man må ta det litt som det kommer her i livet.

Les også: Firebarnsfar: – Før vi visste ordet av det, var det ti rundt bordet denne høstdagen

– Kan bli himmel eller helvete

Familieterapeut Ailin Strømsholm mener det ikke nytter å planlegge dette med aldersforskjell. Også hun mener det er et subjektivt spørsmål, og individuelt for hver familie.

– Man tar en sjanse uansett, det kan bli himmel eller helvete eller begge deler i perioder. Det er ikke sikkert man skal planlegge så veldig heller, sier Strømsholm.

Èn ting som er helt sikkert er at problemene, utfordringene og gledene ofte kommer der du minst venter det.

– Hvis man først skal planlegge så kan dere tenke over hva dere tåler av forandringer som par. Oppfatningen om at to tette er det beste, stemmer ikke for alle, sier terapeuten.

Der noen elsker full rulle, og sikkert kan få tre på rappen, liker andre å slappe av. Da kan det passe bedre å få barn hvert tiende år.

– Søsken kan ha et bra forhold selv om det er ti år imellom, og man kan krangle som hund og katt selv om det er ett år imellom eller vise versa, slår terapeuten fast.