Test av hammer
Stor test av hammere
Er hammeren billig er den også dårlig.
Å bruke hamme riktig eller sage helt rett er fremdeles viktige ferdigheter når du skal snekre.
Spikeranlegg og skrudriller i alle størrelser har tatt mye av plassen for den tradisjonelle hammerbruken, men det er fremdeles et verktøy du er avhengig av om du skal snekre.
Vektklasser
Hammere kommer i ulike vektklasser. Vi har testet den mest vanlige: 16 oz, eller 450 gram som det heter her i landet.
Om kloa skal være rett eller krum diskuteres gjerne fra landsdel til landsdel. Vi har valgt å teste den krumme varianten.
Vi har plukket hammere fra de mest kjente produsentene og egne merker fra de største kjedene.
I denne testen har vi lagt vekt på disse kriteriene:
Godt grep på hammeren
Grepet må være godt å holde i og ikke være glatt. Selv ikke når det blir vått som når du svetter eller det regner. Et grep som sitter dårlig gjør at du må klemme hardt for å holde hammeren. Det gir ekstra belastning.
Avvibrering
Vi har også vurdert hvor godt hammeren er avvibrert. Bruker du hammeren mye er vibrasjoner ubehagelig og noe som i verste fall kan gi varige helseskader.
Vi har også sjekket tilbakeslaget. Her er vi ute etter en hammer som og er helt død når den treffer slik at all kraften går inn i spikeren.
Vi er heller ikke så glade i hammere som synger.
I balanse
Hammeren må ha god balanse. Her har hodets tyngde, utforming og vinkel betydning. Det har også skaftets lengde i forhold til vekten.
Styrke i skaftet
Disse hammerne er ikke testet over lang tid, men vi har prøvd ut en av de mest kritiske punktene: Styrken i skaftet og innfestingen til hodet. Her har vi satt kloa under en fastskrudd lekt, og dratt med den styrken en middels kraftig tømrer har i armen.
Utforming
Utformingen på hodet og kloa har betydning for hvor lett det er å komme til og trekke ut alle typer spiker. Hodet må også være fritt for skarpe kanter slik at det setter minst mulig merker.
Pris og kvalitet
Alle hammerne er vurdert sammen, uansett om de er beregnet for proff eller hobbybruk, og vi har ikke tatt hensyn til pris.
Det skal imidlertid sies at den biligste hammeren koster 39 kroner. Det er ganske mye billigere enn den dyreste som koster 440. Den billigste kan være en grei hammer til mange oppgaver, selv om den brakk under hard belastning.
Legger du på 60 kroner kan du kjøpe en Probuilder, den hammeren vi har vurdert til det klart beste kjøpet med en meget sterk firer. Eller du kan gå for testvinneren til 400. En hammer som er så avansert som en hammer kan bli.
Hele skalaen
Hammerne har fått karakter fra en til seks, der seks er best, og vi har brukt hele skalaen.
Testerne
Testen er utført av Mats Eriksen og Johan W. Schioldborg, henholdsvis tømrermester/byggtekniker og lærling hos Tømrermester Kjetil Eriksen
Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og diskuter verktøy og prosjekter i Verktøyforumet.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 01/07 2011, og sist oppdatert 28/06 2017.