Stikksag
Velg riktig stikksag
Dette bør du forvente av en god stikksag.
Skal du kjøpe stikksag er det bruken som avgjør hvilken du bør velge. Skal du kun skjære i treplater kan du klare deg med ganske enkle maskiner. Skal du bruke den til å kappe vinkelrette snitt i tykt treverk eller forskjellige typer materialer, bør du vurdere de mer avanserte sagene.
Vår ekspert viser deg hva du skal se etter i videoen over.
Her er noen kriterier for valg av riktig sag:
Vinkelrette snitt i tykke materialer
Skal du bruke sagen til å skjære tykke materialer slik som 48 x 98, er det viktig at sagen klarer vinkelrette snitt. For å unngå at bladet bøyer seg til siden når du skjærer er det viktig at guiden, eller føringsrullen, sitter så langt ned mot arbeidsstykket som mulig. Her finnes det også sager med egne løsninger for å stabilisere sagbladet så langt ned som mulig.
Les også: Slagtrekkeren gjør jobben
Justering av fotplate
Alle sager har denne funksjonen, men for å justere fotplaten må du ofte bruke en umbrakonøkkel. Å måtte ha et verktøy, for å bruke et annet, er tungvint. Noen nyere, og dyrere sager kommer med løsninger der du slipper å bruke et eget verktøy.
Grep
Stikksager kommer stort sett i to utførelser. Der du holder rundt selve maskinkroppen, og der du holder i en bue over maskinkroppen. Den første varianten finner du stort sett på dyrere og profesjonelle sager. Fordelen her er at du har god kontroll på sagen uansett hvilken vinkel du sager i, og spesielt når du skal sage fra undersiden.
Hastighet
Alle sager har hastighetsregulering i en eller annen form, enten det er et eget hjul eller det sitter på startknappen. Dette er noe du skal være obs på hvis du skal sage i forskjellige materialer. Noen materialer, slik som stål, krever lave hastigheter. En god sag kjennetegnes ikke bar ved at den sager fort, men også ved at den klarer de lave hastighetene.
Les også: Stor test av snøskuffer
Pendel
De fleste sager har pendelfunksjon. Det vil si at ved hver nedoverbevegelse løftes bladet bort fra arbeidsemnet. Dette gir bedre sponutkast, lavere friksjonsvarme, og det reduserer skyvekraften du må bruke når du sager.
Bytte blader
Skulle du mot formodning komme over en sag som ikke har hurtigbytte av blader, så styr unna.
Siktelinje
Det er viktig å kunne se streken når du skjærer, sjekk at det ikke er noe som hindrer sikten. Spon som kastes opp på streken er også et problem. Noen sager blåser bort sponet så det ikke legger seg oppå streken. Her kan også uttak for sponavsug gjøre jobben slik at du holder siktebanen fri.
Oppladbar/ledning
En stikksag krever mye strøm, går du for en oppladbar versjon, sjekk kapasiteten på batteriene. De nye litsium/ion batteriene er klart å foretrekke.
Kjøper du en sag med ledning må du se til at den er lang. nok. Verktøy med kort ledning gjør at du får bråstopp på lange snitt, eller du må bruke skjøtledning der kontakten hekter seg fast.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 10/02 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.