Utstyret i orden

Gøy med riktig verktøy

Hva bør egentlig finnes i verktøykassa på hytta?

Foto: PER CHR. TELLEFSEN
Sist oppdatert
Foto: Foto: PER CHR. TELLEFSEN

"Kinaverktøy"

På 80- og 90-tallet var begrepet "kinaverktøy" forbundet med store, tilsynelatende overdimensjonerte redskaper med tvilsom stålkvalitet. I dag produserer de fleste merkevareprodusentene produktene i Kina og andre lavkostland - riktignok med strengt kvalitetssystem. Parallelt foregår det produksjon av lavprisprodukter i nabobygget. Forskjellen ligger i teknologi og kvalitetsnivå, men vi i dag kan finne en fullt brukbar slagdrill eller stikksag som har samme finesser som tilsvarende verktøy fra de kjente merkene.

Det skal ikke mye motved til før amatøren føler at jobben vokser ham over hodet. Jobben som er beregnet til to dager, tar kanskje uker og truer med å stjele dyr fritid. Ofte skyldes det at vi mangler både kunnskaper og egnet verktøy.

Snekkerboden - et sted å være

Snekkerboder kan brukes til mer enn tilfluktsrom for småslyngler med illsinte fedre i hælene. Den kan også bli et tilfluktsrom for voksne som ønsker å koble av, slippe ut gruff - gjerne i kombinasjon med litt snekring og annet nyttig arbeid.

Helst bør snekkerboden ligge i en egen bygning der støy og støv ikke forplanter seg til hytta. Boden bør inneholde en massiv arbeidsbenk og en solid skrustikke. Døra bør være bred nok til en trillebår. Godt lys er også en suksessfaktor. Det bør være egnet oppbevaringsplass til verktøyet og til materialrester.

Hva er kvalitetsverktøy?

Kvalitet handler om forventninger hos den som skal betale for en vare. "Bra kvalitet til den prisen" heter det. Da har man akseptert en lavere, men tilstrekkelig standard i forhold til bruken, og vurderer produktet i forhold til dette.

En drill til 99 kroner kan ofte gjøre samme jobben som den til 3000 kroner, men forskjellen kan også oppleves som betydelig for enkelte. En dyrere modell lager mindre støy og vibrasjoner, vekten er lavere og håndterbarheten (ergonomien) bedre. For batteriverktøy vil batteriene bety mye for opplevelse av kvalitet.

Kroner spart kan bety små irritasjonsmomenter i hele verktøyets levetid, men det kommer an på hvor aktiv "h andyman" man er og lidenskapen til verktøy.

Utstyr og håndverktøy

Foto: PER CHR. TELLEFSEN
Foto: PER CHR. TELLEFSEN
Foto: PER CHR. TELLEFSEN

Noen nødvendige hjelpemidler og verktøy fungerer fortsatt uten strøm. Vi begynner med grunnutrustningen. Etter vår erfaring, gjelder følgende:

Sammenleggbar arbeidsbenk. Det er få ting vi har hatt mer nytte av på hytta enn den sammenleggbare verktøybenken. Prisene begynner på 139 kroner for en 7 kilos Biltemautgave og opp til 1600 kroner for en påkostet 19 kilos Stanley 93-927 MPC med innebygd sekketralle. De dyreste kan ha festeanordning for elverktøy, fotbetjent innfesting av emnene (Wolfcraft Master 800) og bein med justerbar høyde (Black & Decker WM 825). Det er viktig at den ikke er ustø.

Skrutvinger. Sammen med arbeidsbenken holder skrutvingene fast det som skal bearbeides. Skrutvinger av god kvalitet er noe som varer. De billigste er slarkende, tynne i skruhåndtakene og har dårlig beskyttelsesplast, men kan fungere. Hvis du vil konsentrere deg om jobben, velger du de til 149 kroner fremfor de til 49. Ettgreps tvinger i plast, som du jekker sammen med én hånd, er et kjapt alternativ til enklere jobber.

Hammer. Hammere varierer fra 400 gram til 900 gram. Billige hammere med tre-, rør- eller glassfiberskaft vinner på vekt og pris, men taper på styrken. Kjenn på vektforskjellen og hvordan de ligger i hånden før du investerer. Estwing L310 er en smidd hammer med godt håndtak og et typisk, godt kompromiss mellom vekt, ergonomi og styrke, men ligger på rundt 400 kroner. Stanley's nye Fatmax "Antivib" er et annet helsmidd og godt alternativ til rundt 300 kroner.

Brekkjern. Eller kubein om du vil, er et helt nødvendig redskap, uansett hva slags utendørs arbeid man skal bedrive på hytta. Selv når det gjelder brekkjern, finnes det gode og dårlige. Det som er laget av 6-kantet, seigherdet stål med slipt klo, er et godt utgangspunkt. Ved rivingsarbeider er brekkjernet helt nødvendig, men det er også egnet til å vippe av listverk og panel, eller som angreknapp for en distré snekker. Også til finere jobber som justering av vinduer og dører, eller flytting av tunge møbler er kubeinet egnet. Et skarpt kubein kan også brukes som "barkespade" til å fjerne limsøl o.a. på gulv og vegger.

Håndsager som holder til et prosjekt eller to, koster under hundrelappen. De er gode så lenge det varer og et typisk bruk og kastprodukt. Dagens sagtenner er herdet, og kan ikke files eller "vrikkes" når sagen er sløv og kiler seg fast i sagsporet. Men en sag til 400 kroner (f.eks. en Bahco 2600-22XT-HP) med teflonsider og superstål i tennene vil selv en amatør være i stand til å verdsette, rent bruksmessig.

Høvel. Høvler brukes i hovedsak til to ting. Den ene er å jevne ut små eller store ujevnheter. Til dette brukes henholdsvis pusshøvel eller langhøvel. Langhøvelen er som navnet sier, lengre enn pusshøvelen - opptil 50 cm lang, og tyngden og lengden gjør den effektiv på større flater der den høvler ned toppene, uten å bli med ned i bølgedalene. Det andre arbeidsområdet til en høvel, er å endre dimensjoner på emnet. Da brukes gjerne en elektrisk høvel som består av to roterende knivsylindre. Høvlene er utrolig effektive, og kan smalne et bord, gjøre det tynnere eller frese en fals.

Skrutrekkere finnes i alle varianter. Det vil si - den originale rettsporstrekkeren er nok på vikende front. Nå er det pozidrive, Phillips, torx, PH, umbraco, PZ og andre, uten at vi til enhver tid har den fullstendige oversikt over hva som er hva. Skrutrekkere i alle fasonger finnes i alle kvaliteter. Skygg unna de billigste - det er leketøy, og ikke verdt frustrasjonen. Solid skruverktøy er nærmest evigvarende og ødelegges ikke av håndkraft.

Polygriptang. En stor polygriptang (eller vannpumpetang om du vil) har et allsidig bruksområde og er større i kjeften enn en tilsvarende stor rørtang. Men rørtanga gir større kraft i bittet.

Foto: PER CHR. TELLEFSEN
Foto: PER CHR. TELLEFSEN

Verktøyskap på hjul. En rekke smarte utgaver av verktøykasser stablet på en slags sekketralle gir hobbysnekkeren utvidet aksjonsradius. En sammenleggbar arbeidsbenk og en slik oppbevaringsenhet gjør nesten snekkerbua unødvendig. At leteaksjoner etter savnet verktøy kan begrenses til under én kvadratmeter, skal heller ikke undervurderes.

Til grunnutrustningen hører også noe elektrisk verktøy. Å nevne alt, lar seg ikke gjøre mellom disse permene, men her er noe som helt klart kommer til nytte på en hytte:

Drill med ledning. I motsetning til bilen lar vi gjerne den gamle drillen være i tjeneste, selv om den er håpløst gammeldags. Nye og anvendelige driller får deg til å glemme den gamle traveren på et blunk. Selv merkevarer som Black & Decker, Skil, AEG og Bosch har driller i rimelige utgaver som danker ut den gamle med god margin.

Batteridrill. Den største endringen de siste årene, er nok forbedret batteriteknologi. Stadig flere utgaver leveres med Li-Ion teknologi (litiumbatteri). Batteridrillene er snart fullt på høyde med dem som krever kabel mht. funksjon og finesser. Slagfunksjon og moment på 60-70 Nm og flere gir er ikke uvanlig på dagens batteridriller. Skruing krever liten fart og stort dreiemoment, mens boring krever fart og lite dreiemoment. Når maskinen har gir, er det problemet løst. Mest vanlig er 12-18 V.

Skrumaskin. Rene skrumaskiner er små og hendige, men kun egnet til skruing, i motsetning til driller med slag-, bore- og skrufunksjon. Det finnes mange hendige skrudriller, men ofte med "gammel" batteriteknologi.

Elektrisk stikksag. I dag har selv de billigste sagene fra Biltema justerbar pendelfunksjon, trinnløs hastighet og laserstråle for markering av saglinjen samt adapter for sponavsug. De dyrere merkene byr i tillegg på bedre ergonomi, arbeidslys, blåsefunksjon for spon, nøkkelfritt bladbytte og fullelektronisk styring av turtallet, men koster gjerne mer. For den som vet å verdsette verktøy med nyeste teknologi, er det mange muligheter.

Kapp- og gjærsag. Når stendere og takbjelker skal kappes i riktig vinkel, er kappsagen uunnværlig. Den fungerer også som gjæringssag for listverk eller parkett. Bladet kan både vinkles og skråstilles og de mer avanserte utgavene har teleskopfunksjon som gjør det mulig å sage parkettbord og andre brede emner. Dette finnes også på Biltemautgaven til rundt 1000 kroner. Sagdybden varierer fra ca. 45 mm til 60 mm og er viktig hvis du skal kappe grovere planker eller ved som enkelte merkelig nok bruker kappsagen til. Et meget anvendelig og nøyaktig redskap som finnes i priser fra noen hundrelapper, til proffmodeller som runder 7000 kroner.

Multikuttere. Fra kirurgiens verden har det kommet små, hendige oscillerende kuttemaskiner, der sagbladet vibrerer og spiser seg rett inn i emnet som skal bearbeides. Fein og Proxxon er ledende produsenter av slike maskiner, mens billigmerker kommer etter med priser fra 200-300 kroner. Av de mer kjente merkene er Bosch PMF 180 E til rundt 1000 kroner.

Borhammere. En borhammer er perfekt for å lage hull til armeringsjern og bolter til brygger, trapper og rekkverk i fjellet. Også til gjennomhulling av grunnmurer til tette krypkjellere som skal ventileres. Derfor er det nok mest hensiktsmessig å leie - ikke eie.

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også