Kjøpeguide til vedkløyver
Dette skal du sjekke før du kjøper vedkløyver
Nå starter snart vedsesongen. Her er tipsene til deg som skal handle vedkløyver.
Når vi har skrevet om vedkløyvere tidligere har det vært mer av den utrygge sorten.
Denne gangen tar vi for oss de mer kurante typene.
Her er det lett lett å miste oversikten når du skal ut å handle. Du blir fort møtt med begreper som antall tonn, kW, ampere og kubbestørrelse. I tillegg må du ta hensyn til hva slags ved du skal kløyve og hvor fersk den er.
Hva og hvor
- De viktigste tingene du skal ta hensyn til, i tillegg til pris, er vedtype og hvor kløyvingen skal foregå, forteller Kristian Sverre hos Skogsmaskiner AS.
- En liten 4-tonns kløyver kan lett splitte kubber med en diameter på 25 centimeter om den er tørr og uten kvist. Samtidig kan en stor 6-tonns maskin slite med samme størrelse om den er fersk, vridd og full av kvist, forklarer Sverre.
- Bor du i et villaområde er elektrisk et smart valg. Den gir lite bråk og du har tilgang på strøm. Har du hytte uten strøm bør du vurdere en bensindrevet.
Mange varianter
Det finnes et utall av typer vedkløyvere. Fra små manuelle til gigantiske varianter som du kobler til en traktor.
Vi skal konsentrere oss om de som er mest relevante for hobbybrukeren. Fra de minste til rundt et par tusen, opp til de ganske store som fort koster rundt 20.000 kroner.
Elektriske
Her starter vi på de minste som har en skyvekraft på rundt 4 tonn. De har en motor på rundt 1,5 kW og har en enklest mulig konstruksjon. Alle disse splitter horisontalt.
Vedtype
Som tidligere nevnt bør du ikke ha så mye fokus på kubbestørrelse, men heller hva slags ved du skal kløyve. Er den lite vridd og uten kvist? Snakker vi om lengder på rundt 30 centimeter?
Da kommer du langt med en liten vedkløyver. Det eneste du skal vite da er at kløyvingen kan gå tregere enn forventet.
Faktisk kan det gå fortere med en god kløyveøks om du gjør det slik vi viser her.
Arbeidshastighet
De små kløyverne er utstyrt med det som kalles enkeltvirkende pumpe. Det vil si at hydraulikkstempelet skyver vedføreren ut, mens det er en fjær som drar den tilbake. Det betyr at det tar litt tid før kløyveren er klar for neste kubbe.
Innstillingsmuligheter
Likeledes er det sjelden innstillingsmuligheter på de små maskinene. Det gir mye dødgang slik at du må vent litt om du kløyver kubber som er kortere enn den totale kubbelengden maskinen er laget for.
På toppen av dette har den kun kapasitet til å splitte kubben i to.
På de større kan du montere krysskniv, slik at kubben splittes i fire.
Fordeler for små, elektriske vedkløyvere :Lav pris Lette å transportere Lite vedlikehold Lite støy Ulemper for små, elektriske vedkløyvereSliter på tungkløyvd ved Lav arbeidshastighet Avhengige av strøm (16A sikring) |
Store elektriske
Her snakker vi om maskiner med en skyvekraft på 5 tonn og oppover. Motorstørrelsen er gjerne på rundt 2 kW. En del av disse kan plugges i en vanlig stikkontakt, mens andre trenger trefaset støpsel.
Vertikalt
Her finnes det typer som både splitter horisontalt og vertikalt. Noen har en vedfører som skyver veden på kniven, som på de små, mens andre skyver kniven igjennom veden.
Jobber raskt
I tillegg til mer skyvekraft er disse kløyverne utstyrt med dobbeltvirkende pumpe. Det gjør at vedføreren eller kniven går raskere tilbake. I tillegg kan du justere kløyveren slik at den passer til kubbelengden.
Du kan også montere en krysskniv. Da splittes kubben i fire i stedet for to.
Alle disse tingene bidrar til å få opp arbeidshastigheten betydelig.
Fordeler store elektriske: Kløyver tungkløyvd ved Lite vedlikehold Høy arbeidshastighet Lite støy Ulemper: Høyere pris Avhengige av strøm (16A sikring eller 3-fas) |
Bensindrevne vedkløyvere
Disse vedkløyverne har stort sett de samme egenskapene som de store elektriske. Hos enkelte leverandører kan du også velge om du vil ha bensin eller elektrisk drift.
Dette er kløyvere som kan brukes der du ikke har strøm, og er en mye bedre løsning enn aggregat og elektrisk kløyver i kombinasjon.
En bensindrevet kløyver gir deg mulighet til å kløyve veden ferdig i skogen. Da blir fliser og annet avfall liggende igjen der det hører hjemme, så kan du ta med deg fine, rene kubber hjem.
Fordeler bensindrevne:Kløyver tungkløyvd ved Høy arbeidshastighet Uavhengig av strøm Ulemper bensindrevne:Høy pris Lite vedlikehold Noe støy og avgasser |
Dette skal du se etter
Først og fremst bør kløyveren være lett å bruke. Alle kløyvere skal være tohåndsbetjente. Skal du legge i litt penger bør et minimum være at du kan prøvekjøre kløyveren hos forhandleren.
Arbeidshastighet
På de mindre kløyverne, der du ikke kan stille inn etter vedlengden, har arbeidshastighet betydning. I praksis betyr det hvor lang tid det tar fra du legger i kubben til den er kløyvet.
Dette kan ta fra rundt fem sekunder og oppover. Sjekk her hva leverandøren har oppgitt, eller enda bedre: Sjekk selv før du kjøper.
Sjekk kniven
På de små kløyverne bør du sjekke at kniven er vinklet litt fremover. Det fordeler kreftene bedre slik at splittingen går enklere.
Du bør være skeptisk hvis det er en krysskniv som er sveiset fast på en liten kløyver.
En slik kniv krever mer skyvekraft enn hva du finner på disse, noe som kan skape problemer.
Fjærer
Returfjærene bør ikke sitte på siden men inne i kløyveren. Der er de mindre utsatt for rust.
Deler
Den kløyveren du kjøper må ha god tilgang til reservedeler, og på de dyrere variantene må du ha tilgang til et serviceverksted.
Skikkelig motor
Velger du en med bensinmotor så sjekk at motoren er av et kurant merke, slik at det er lett å få tak i deler. Det kan være lurt å starte den opp hos forhandleren for å sjekke støy og avgasser.
Likeledes bør den ha lett tilgang til servicepunkter og gjerne oljevakt slik at den stopper om den gå tom for olje.
Prøv før du kjøper
På de små kløyverne er det viktig at kløyveren er konstruert slik at du kan skave av store og tungkløyvde kubber fra siden, forklarer Olav Antonsen. Han er skogtekniker og driver Anton Timber.
- Da er de enklere å splitte, akkurat som når du kløyver med øks. Det er også viktig å ikke fokusere for mye på skyvekraft.
- Er kniven riktig utformet i forhold til stempelet kan du splitte store kubber på en liten kløyver. Det finner du fort ut om du prøver før du kjøper, avslutter Antonsen.
Få med deg mer om snekring og verktøy: Følg meg på Facebook og besøk Verktøyforumet.
Les også:
En slik øks har du ikke sett før
Riktig vedfyring: Tenn på fra toppen
Denne saken ble første gang publisert 25/01 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.