vaske peis
Dette må du gjøre nå
Disse tingene må du huske å gjøre før du fyrer i peisen.
SKlar for høst og peiskos? Før du går til innkjøp av ved og tennbriketter må du gjøre peisen klar for sesongen.
Det finnes nemlig noen smarte triks du kan gjøre med peisen og kaminovnen før du begynner å fyre.
Det viktigste du kan gjøre for å klargjøre peisen for en ny sesong er innvendig rengjøring, rengjøring av røykrør, sjekke pakninger rundt dør og glass, samt å sjekke ovnen både innvendig og utvendig.
- Du bør også ta en kjapp sjekk om skorsteinen har fått noen synlige skader/lekkasjer. Det siste gjelder særlig hvis man har en litt eldre skorstein av murverk og murstein, sier Morten Seljeskog, forsker ved Sintef Energi.
Huskeliste for klargjøring av peis
- Sjekke ovnen, både innvendig og utvendig.
- Rengjøre røykrør, sjekke pakninger rundt dør og glass.
- Sjekk brennplatene
- Fjerne aske og sot
- Sjekke at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved skjøter
- Rengjøre innvendige flater, gjerne med fuktig avispapir
- Legg inn en pose eller to med kobbersulfat
Kilder: Morten Seljeskog/ Sintef og Merethe Slensvik Halvorsrød/ Norsk varme.
Sjekk også brennplatene, som er de demonterbare innvendige platene inne i selve brennkammeret. Demonter disse og fjern eventuell aske bak platene da. Et slikt askelag vil fungere som isolasjon og forsinke varmeavgivelsen ut i rommet.
Tømme askeskuffen
Når du skal forberede fyringssesongen er det viktig å tømme askeskuffen hvis det ligger aske der fra i fjor. Dette tømmer du isåfall ut i en ildfast bøtte og har det der til du er helt sikker på at det ikke er glør.
- Deretter bør du børste rundt i kammeret og se om det ligger sot på veggene. Sot isolerer en god del, så det er en fordel å få det bort. Se også over brennplatene at de ikke er sprukket. Disse kan byttes. Er ildstedet ditt fra etter 1998 finnes det reservedeler til de fleste ovner, sier Merethe Slensvik Halvorsrød, styreleder i Norsk Varme.
Les også: Tegnene på dårlig inneklima
Se etter sprekker og lekkasjer
Ovner utsettes for store temperatursvingninger under bruk. Ovner er skrudd sammen av flere deler og det brukes kitt og pakninger for å få ovnen tett nok. Pakninger slites og kitt har en tendens til å sprekke opp etter noen års bruk. Derfor bør du sjekke at det ikke er sprekker i støpejernet eller lekkasjer ved skjøter, spesielt ved utgang fra ovn og inngang til skorstein.
- Stålplateovner kan også få lekkasjer på grunn av spenninger under store tempersvingninger, så disse må også kontrolleres, fastslår Morten Seljeskog.
Minst en gang i året bør du ta ut hvelv og brennplater og kontrollere at disse er i god stand.
Sjekk også bunnristen for skader. Innvendige deler kan ha skader og slitasje og må byttes innimellom. Bytt pakninger hvis de ser slitt ut eller det er synlige skader. Sjekk også for lekkasje rundt glass.
Trikset er å fyre på en måte som gjør at kubbene varer lenger og gir mer varme.
Rengjør innvendige flater
- Sjekk også om det er mye sot inne i sotrøret, spesielt hvis du fyrer mye med tennbriketter. Rengjør innvendige flater så godt som det lar seg gjøre og bruk gjerne en slik spesiell askestøvsuger for å unngå å få sot, støv og aske inn i rommet, sier Morten Seljeskog.
- Unngå for all del å bruke støvsuger når du rengjør ovnen. Dette kan føre til brann om det ligger igjen aske som gløder, advarer Merethe Slensvik Halvorsrød, styreleder i Norsk Varme.
Les også: - Heksesot kan komme «over natta» i nye, godt isolerte boliger
Kobbersulfat og salt
De første gangene du fyrer opp kan du godt gjøre et forsøk med å legge inn et pose eller to med kobbersulfat.
Kobbersulfatet reagerer i flammene og danner en gass som binder seg kjemisk til soten i skorsteinene og gjør at denne brenner mer effektivt. Du får kjøpt kobbersulfat i dagligvare-og jernvarebutikker.
- Dette kan du gjenta regelmessig, avhengig av hvor mye du fyrer. Noen anbefaler å strø vanlig husholdningssalt på kubbene. Saltet reagerer med vanndampen fra forbrenningen og danner en svak syre som skal hjelpe til å løse opp sot og tjærebelegg på innvendige deler. Dette bør ikke gjøres for ofte da denne syren fremskynder nedbrytning og rust, bemerker Morten Seljeskog.
Han understreker at ingen av disse metodene er en erstatning for god, gammeldags feiing, men kan bidra til at du gjennom fyringssesongen klarer å holde avleiringen i skorsteinene på et relativt beskjedent nivå.
Denne saken ble første gang publisert 21/11 2015, og sist oppdatert 18/09 2018.