Hvordan bli kvitt klesmøll
Unngå hullete klær
Har du fått møll-hull i den dyre genseren i fin ull, superundertøyet eller vegg-til-vegg teppet? Skynd deg, det finnes råd.
Du merker det kanskje først når ullgenseren har fått små, uregelmessige hull. Da er det allerede for sent for det plagget. Men hvis du vil redde resten av garderoben, bør du ta affære umiddelbart. Du har nemlig fått klesmøll (Tineola bisselliella) i skapet.
Klesmøllen finnes innendørs over hele landet. De blir 5-8 mm lang, med et vingespenn på 10-17 mm. Og den legger egg. Som blir til hvite larver med lysebrunt hode, som er ca 1 mm lange som nyklekte, men som blir opptil 10 mm lange. Disse larvene lever av hornstoff (keratin) som finnes i dine fineste ullplagg, pels eller andre materialer som stammer fra dyr. Skitne tekstiler og naturgarn inneholder dessuten fett som larvene trenger for å vokse. Ofte finnes ekskrementer og spinntråder på tekstilene larvene har kost seg med, men det kan være vanskelig å oppdage med det blotte øyet, både fordi størrelsen kan være liten og fordi fargen på ekskrementene er lik stoffet de har spist.
Hvis du har opplevd klesmøll, vet du at det er noe svineri, og ikke nødvendigvis enkelt å få bukt med.
Preben Ottesen, leder av Folkehelsinstituttets avdeling for skadedyrkontroll kan fortelle at skadedyrbekjempere melder om mellom 100 og 130 bekjempelser hvert år. De mest alvorlige er gjerne angrep på museumsgjenstander, bygdedrakter og lignende.
- Det er nok mer der ute som folk behandler selv, sier han.
Frys og rist klærne
Du kan nemlig fint behandle klesmøll på egen hånd, ifølge Ottesen:
- Let etter skaden, frys aktuelle ting. Støvsug godt rundt stedet der det har vært skade. Hold ullklær godt tillukket i poser en tid fremover, for det kan være egg som kan klekke etter en tid. Du kan også riste klærne utendørs, henge dem ute en kald vinterdag.
Da bør temperaturen være minst -20 grader i minst noen timer. Varmebehandling er også en mulighet for gjenstander som tåler det, da må teperaturen være over 56 grader i noen timer. Møllarvene ristes lett av klær, så ta ullplaggene dine ut med jevne mellomrom og rist og bank ut av vinduet.
Det finnes også såkalte feromonfeller, som tiltrekker klesmøll.
Når folk blir fortvilte nok, kontakter de for eksempel ansvarlig for skadedyr i Anticimex, Stein Norstein. Han leter etter møllen og kilden for møllangrepet.
- Det kan være et gammelt teppe, utstoppet dyrehode, saueskinnspels, et gammelt musikkinstrument.
Han sprøyter den flyvende møllen med pyrethrum, og fryser ned de angrepne tingene til -35 grader.
Norstein har måttet fryse ned en hel trofesamling utstoppete dyr, men det aller verste tilfelle han kjenner til var en mann som hadde isolert hele huset med ubehandlet ull. Nå flakset det møll ut fra alle veggene.
Ottesen på sin side vil ikke anbefale bruk av kjemikalier i det hele tatt.
- Det har ingen effekt å tåkesprøyte møllen, for det er stort sett hannene som flyr, mens hunnen legger egg i en krok. Det er en opprensing som skal til, sier han.
Som forebygging bør du passe på å vaske eller rense tekstiler før de legges bort. Det kan også være lurt å oppbevare ulltøy i tette poser, og være oppmerksom på mulige smittekilder.
- Hvis du bor i blokk og deler loft med flere, kan det være lurt å pakke tekstilene i tette sekker og teipe igjen, sier Norstein.
Kan være noe annet enn møll
Hunnen kan legge mellom 25 og 100 egg i sin levetid. Eggets utviklingstid tar ca 24 dager ved 15 grader celsius, men bare 6 dager når temperaturen er 30 grader. Så spinner klesmøllarvene et rør av silke, der de gjerne spiser fra begge ender av røret. Høy luftfuktighet er godt for larvene. De spinner seg en kokong der møllen klekkes.
Finner du ikke kilden for skaden? Let på skjulte områder, under krager, i sømmer eller lommer, der eggene er beskyttet.
- Avføringen til larvene vil ligge som rusk og bøss rundt hullene. Hvis det ikke er noe av det, er det sannsynligvis gammel skade, sier Stein Norstein, ansvarlig for skadedyr i Anticimex.
Også Ottesen i FHI mener du vil finne møllen til slutt, og oppfordrer til å vurdere om skaden kan skyldes andre ting.
- Av og til sender folk klær med hull til oss. Da ser vi på klærne med mikroskop. Hvis alle fibrene er kuttet som med en kniv, må de lete, kanskje de har vasket tøyet med noe skarpt, glidelås eller noe annet. Når det vasker og tromler rundt kan det fort bli hull som miner om skadedyr men som er mekanisk skade. Finner du ikke dyr, er det kanskje ikke noe dyr, sier han.
Kilde: Fhi.no
Les også:
- Dette dekker husforsikringen i forbindelse med skadedyr
- Slik blir du kvitt melbiller
- Slik tørker du klærne fortere
Denne saken ble første gang publisert 11/12 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.